Toerisme en Recreatiemanagement

Professionele bachelor

Location: Mechelen -Campus De Vest
 • Anderen een fijne tijd bezorgen, in binnen- of buitenland? Jouw ultieme geluk! 
 • De reismicrobe heeft je stevig te pakken. Je wil de wereld ontdekken en je bent graag onderweg. Dat zullen je vrienden en familie geweten hebben! Je organiseert met plezier uitstappen en reizen. De fijnste bestemmingen, de origineelste overnachtingen, de efficiëntste weg van a naar z? Daar weet jij moeiteloos het antwoord op!
 • Jouw enthousiasme werkt aanstekelijk. Werken met en voor mensen geeft je energie. De wereld is je speeltuin. Je legt gemakkelijk contact met mensen uit alle hoeken van de wereld.
 • 9 to 5? Niets voor jou! Jij wil later een afwisselende job. Zorgen dat een businesstrip vlot verloopt, België verder op de toeristische kaart zetten, aan de slag in een hotel of museum of in de wereld van luchtvaart of cruises ... Wij maken dat je van alle markten thuis bent.
 • Hoe we dat precies aanpakken? Door een interessante mix van theorie en praktijk. Véél praktijk! Je krijgt les van specialisten en gastsprekers uit de toeristische sector. Daarnaast leg je zelf de accenten tijdens je opleiding: een maxi- of mini-talenpakket, een extra stage, vakken uit andere opleidingen, een academiejaar in het Frans in Brussel ... we bieden je de mogelijkheid om zelf een opleiding op maat samen te stellen. Als klap op de vuurpijl kan je in de tweede fase kiezen om je gedurende twee halve dagen per week te specialiseren in één van onze vier keuzetrajecten: Travel, Hospitality, Cultuur en vrije tijd of Toerisme en ondernemen.
 • Je wordt een echte wereldburger. Samen met internationale studenten uit meer dan twintig landen studeer je op Campus De Vest in Mechelen. Je switcht dan ook vlot tussen verschillende talen.
 • Stage? Stages! Al vanaf het eerste jaar duik je mee achter de schermen van het toerisme en de recreatie. Zo is de toon meteen gezet! Je loopt stage in binnen- en buitenland: belevingsstages, projectstages, ervaringsstages en natuurlijk als kers op de taart: de eindstage! De ervaring die je opdoet is goud waard. En maakt je 100% klaar voor de arbeidsmarkt. We voorspellen én beloven je nu al een b(l)oeiende carrière.

Follow the programme Toerisme en Recreatiemanagement on Facebook

Scroll down for more information
Vicky Steylaerts
Opleidingsmanager
Curt Van de Poel
Studietrajectbegeleider
Anneliese Messens
Zorgcoördinator

Overview

 • Fase 1
 • Fase 2
 • Fase 3
 • In de praktijk
 • Persoonlijke begeleiding
 • Go International
 • Verkort traject
 • Fase 1

  Fase 1

  In de eerste fase, het eerste jaar van je opleiding, maak je uitgebreid kennis met alle basisaspecten van de toeristische sector. Leer alles over vluchten, treinen, cruises en spot trendy plekken om te overnachten of te eten. Vliegtuigtickets boeken, wegwijs in de recentste travelapps, social media voor businessdoeleinden? We zorgen ervoor dat je niet meer uit de lucht valt. Je ontwikkelt een flair voor vreemde talen. Kies voor Spaans, Duits of allebei! Je leert je vlot en correct uitdrukken in vaktaal en businesstermen.

  Naast de theorie voorzien we al meteen tijd voor praktijk! Maar geen paniek. We gooien je uiteraard niet zomaar voor de leeuwen. We coachen je actief en staan je met raad en daad bij. Zo ontwikkel je je eerste eigen toeristisch-recreatieve product. Een hippe geleide wandeling vol belevenissen? Een nieuw type cadeaubox? Of misschien een weekend vol buitengewone ervaringen?

  Tijdens de belevingsstage duiken we samen achter de schermen van gerenommeerde bedrijven uit de sector. Watch and learn!

 • Fase 2

  Fase 2

  In de tweede fase breiden we je toeristisch-recreatieve kennis verder uit. Met nog meer aandacht voor de nieuwste trends. Je leert een marktonderzoek uitvoeren en jouw unieke product ontwikkelen en in de markt zetten. We bekijken ook het financiële plaatje en leren je om aan het einde van de rit de rekening te laten kloppen.

  Vliegtuigtickets boeken, wegwijs in de recentste travelapps, social media voor businessdoeleinden? We zorgen ervoor dat je niet meer uit de lucht valt.

  Bovendien trakteren we je op vier keuzetrajecten waarin je je verder kan specialiseren: Travel, Hospitality, Cultuur en vrije tijd of Toerisme en ondernemen.

  Travel

  In het keuzetraject Travel leer je hoe je de beste verkoper in een reisbureau wordt. Je doorgrondt de prijs van een reis.  Je ontdekt hoe je een vliegtuig vult of een nieuw aanbod voor een touroperator creëert.  Je boekt tickets voor zakenreizigers en brengt hen zo efficiënt mogelijk naar hun bestemming.

  Hospitality

  Je leert hoe je je klanten ontvangt op een hartelijke en gastvrije manier en hoe je hen een meerwaarde biedt. Je achterhaalt wat ze écht willen, niet alleen wat ze gewoon nodig hebben. Je wordt een meester in het organiseren van evenementen en congressen. Incentives en meetings hebben dankzij dit traject geen geheimen meer voor jou. 

  Cultuur en vrije tijd

  Cultuur, sport en vrije tijd zijn booming business. Dat ontdek je aan den lijve in dit traject. Je werkt aan real cases, van tentoonstellingen over festivals tot sportevenementen. Je ontwikkelt je managementcapaciteiten. De sport- of cultuurmicrobe heeft je helemaal te pakken.

  Toerisme en ondernemen

  Geen fictie, maar echt ondernemen! Ga aan de slag bij ons inhouse reisbureau Travel More. En zorg voor vlekkeloze buitenlandse trips voor eigen docenten. Van a tot z, van boeking tot planning. Of zorg voor professioneel reisadvies voor Thomas More studenten bij Go More.

  A la carte

  Nog extra kriebels? Dan kan je gaan shoppen bij de vakken van andere opleidingen. Of verbreed je horizon tijdens een extra ervaringsstage of een internationaal project.

  Inschepen voor een Erasmus-uitwisseling, dat kies je zelf. Maar… op projectstage naar het buitenland gaan we allemaal samen! In team ga je er scouten en onderhandelen om een compleet nieuw product uit te werken. Malta, Oostenrijk, Turkije, Mallorca, Dubai: allemaal plekken waar onze studenten al het mooie weer maakten. Benieuwd wat jouw bestemming zal zijn. 

 • Fase 3

  Fase 3

  Tijdens het eerste semester van fase drie volg je nog even les op onze campus in Mechelen. We verruimen je blik op de wereld nog meer en leren je de belangrijkste toeristische trekpleisters en niet te missen plekjes kennen. Door je een portie e-tourism en wetgeving verzekering in toerisme mee te geven, zorgen we ervoor dat je sterk in je schoenen staat tijdens je komende stage.

  In het tweede semester is het tijd om je vleugels helemaal uit te slaan: ga 15 weken op eindstage in binnen- of buitenland. Dankzij ons sterk netwerk vinden we vlot een aantrekkelijke stageplaats voor jou. Na drie jaar voel jij je volledig klaar voor de arbeidsmarkt.

 • In de praktijk

  In de praktijk

  Praktijk is bij ons een evidentie. We voorzien dan ook veel tijd en ruimte om te groeien naar én tijdens je stages.

  Voor de eerstejaars organiseren we een belevingsstage in België. Jij hoeft niets te doen, wij organiseren alles voor jou. 

  In de tweede fase sturen we je op projectstage naar het buitenland. Wij zorgen voor de reis, de overnachting en een leuke opdracht. Jij mag met je medestudenten in groep gaan scouten. Honger naar nog meer praktijk? Schrijf je dan in voor een facultatieve ervaringsstage. Je skills en kennis verruimen op de werkvloer van een toeristische of recreatieve organisatie? Het kan! 

  In het laatste semester van je opleiding ga je 15 weken fulltime aan de slag. Buitenland of binnenland? Jij kiest! Wij zorgen voor een bomvolle stagedatabank. Iedereen staat te popelen om met jou te mogen kennis maken!  Nog meer zin in eigen initiatief? Een eigen stageplek aanbrengen kan uiteraard ook.

 • Persoonlijke begeleiding

  Persoonlijke begeleiding

  Jou maximale kansen bieden om al je competenties te ontdekken en te ontplooien?  Daar gaan we samen voor! Persoonlijke coaching staat bij ons centraal. Daar geloven we heel sterk in.

  In je startjaar kan je rekenen op extra persoonlijke begeleiding. Het contact met onze docenten is laagdrempelig en hartelijk. Je zal hen snel weten te vinden. En omgekeerd is dat ook het geval! Ze volgen je vorderingen nauwlettend op en houden een vinger aan de pols in kleinere oefensessies of begeleide zelfstudiemomenten. Zo ben je na 13 weken, op het einde van het eerste semester, optimaal voorbereid om succesvol deel te nemen aan de examens.

  We helpen je om je talenten te ontdekken en dagen je uit om je grenzen te verleggen, letterlijk en figuurlijk.

  Dankzij onze flexibele trajecten en lespakketten stel jij zelf een unieke opleiding samen. Op jouw lijf geschreven. Meer of minder talen, meer of minder business. Alles kan.

  Breekt het zweet je uit bij zoveel keuzevrijheid? Je staat er gelukkig niet alleen voor! Onze studietrajectbegeleider Curt Van de Poel loodst je vlot door dit proces. Heb je nu al vragen over het samenstellen van je studieprogramma? Aarzel dan zeker niet om hem een mailtje te sturen: curt.vandepoel@thomasmore.be .

 • Go International

  Go International

  Waarom zal je zo goed als nergens hotelkamer 13 vinden? Waar ga je beter niet met blote benen werken, ook al is het 30 graden? Hoe voelt het om zelf een Erasmusstudent te zijn in het buitenland? Interculturele gevoeligheid ontwikkelen, internationale ervaring opdoen en een breed netwerk uitbouwen: het zijn belangrijke aandachtspunten in de opleiding. We ondersteunen je dan ook maximaal in je buitenlandse dromen.

  Vanaf de eerste fase brengen we de wereld naar je toe. Zo volg je het vak Tourist Accommodations meteen in het Engels. En ondervind je aan den lijve of een buitenlandse studie-uitwisseling iets voor jou is.

  Tijdens de tweede opleidingsfase trekken we samen op buitenlandse projectstage. In de lessen Frans werk je samen met leeftijdsgenoten van onze Franstalige partnerinstelling. En maak je kennis met de verschillende culturen en gewoontes, zelfs in ons land.

  Je kan bovendien ook deelnemen aan ACEEPT, een project georganiseerd door en voor toerismestudenten van onze internationale partners. Dat project sluit je af met een week vol activiteiten in het land van de organiserende hogeschool.

  Zin gekregen om tijdens je tweede fase een semester te studeren in het buitenland? Go! 

  Nog meer zin om de wijde wereld in te trekken? In de derde fase kiest meer dan de helft van onze studenten voor een internationale stage!

 • Verkort traject

  Verkort traject

  Ben je al in het bezit van een diploma? Je kan deze opleiding ook volgen in verkort traject.

Courses

 • Fase 1
 • Fase 2
 • Fase 3
 • Fase 1

  Fase 1

  Semester 1

  • Receptief toerisme en recreatie (5 SP)
  • Tourism Destinations 1 (5 SP)
  • Travel Accommodations (ENG) (3 SP)
  • Digital Toolkit (3 SP)
  • Economie (4 SP)
  • Professionele communicatie 1 (3 SP)
  • Français touristique 1 (3 SP)
  • Travel Technology (3 SP)

  Semester 2

  • Toerisme (5 SP)
  • Culture & Art 1 (4 SP)
  • Competence Development (3 SP)
  • Business Intelligence Fundamentals (3 SP)
  • Bedrijfskunde (accountancy) (4 SP)
  • Professionele communicatie 2 (3 SP)
  • Taalkeuze: Deutsch 1 / Español 1 (3 SP)
  • Français touristique 2 (3 SP)
  • English for Tourism 1 (3 SP)

   

  Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

 • Fase 2

  Fase 2

  Semester 1

  • Français touristique 3
  • Aviation (3 SP)
  • Intercultural Communication in Tourism (3 SP)
  • Recreatiemanagement (3 SP)
  • Culture & Art 2 (3 SP)
  • English for Tourism 2 (3 SP)
  • Financieel management 1 (3 SP)
  • Taalkeuze: Deutsch 2 XL of Español 2 (3 SP) 

  Semester 2

  • Français touristique 4
  • Tourism Destinations 2 (4 SP)
  • Tourism Research (3 SP)
  • Trends en innovatie in toerisme (3 SP)
  • Discovery Days 2: Projectstage (3 SP)
  • Marketing Management (3 SP)
  • Financieel management 2 (3 SP)
  • English for Tourism 3 (3 SP)
  • Deutsch 3 für den Tourismus of Español 3 (3 SP)
  • Practicumkeuze:
   • Toerisme en ondernemen 1
   • Travel Management 1
   • Hospitality Management 1
   • Cultuur- en vrijetijdsmanagement 1

  Extra keuzemogelijkheden

  • Study exchange België of buitenland
  • Vrije studieruimte: verdeeld over fase 2 en 3 kies je 6 studiepunten helemaal zelf! Focus op talen, business, interculturaliteit of kies een vak uit een andere opleiding. 

  Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

 • Fase 3

  Fase 3

  Semester 1

  • Tourism Destinations 3 (4 SP)
  • E-Tourism (3 SP)
  • Beroepsethiek en zingeving (3 SP)
  • Wetgeving en verzekering in toerisme (3 SP)
  • Taalkeuze: Deutsch 4 für den Tourismus/ Español 4 (3 SP)
  • Talenpracticum FR-ENG
  • Practicumkeuze:
   • Toerisme en ondernemen 2
   • Travel Management 2: Leisure & Touroperating
   • Travel Management 2: Aviation & Business
   • Hospitality Management 2
   • Cultuur- en vrijetijdsmanagement 2

  Extra keuzemogelijkheden

  Vrije studieruimte: verdeeld over fase 2 en 3 kies je 6 studiepunten helemaal zelf! Focus op talen, business, interculturaliteit of kies een vak uit een andere opleiding.

  Semester 2

  • Bachelorproef Toerisme en Ondernemen (7 SP)
  • Stage (keuze binnen- of buitenland) (23 SP)

  Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

This programme in numbers

Some statistics about this programme
0%
toeristische voorkennis nodig
100%
internationale ervaring
89%
vindt een job binnen de drie maanden
6 talen
waaruit je kan kiezen

Why choose Toerisme en Recreatiemanagement

image.alt

Praktijk troef!

Tijdens lezingen en workshops komt de huidige top van de toeristische sector langs. Daarnaast bezoeken we toeristische trekpleisters en werk je al tijdens je opleiding samen met echte bedrijven. En veel van onze studenten krijgen tijdens hun stage al een jobaanbod.

image.alt

Travel More of Go More?

Reizen boeken van docenten die voor Thomas More naar het buitenland vertrekken? Dat doe je bij Travel More, ons reisbureau op de campus. En in Go More werk je aan uitstappen en reizen die geknipt zijn voor medestudenten. Wie weet ga je ook zelf nog even mee!

Lees hier het artikel van Gazet van Antwerpen
image.alt

Beste opleiding

Wij zijn de enige excellente opleiding Toerisme en recreatiemanagement in Vlaanderen door onze mix aan theorie en praktijk. Dat zegt de VLUHR (Vlaamse Universiteiten en Hogescholen Raad). Daarmee steken we met kop en schouders uit boven de andere hogescholen.

Bekijk hier de reportage van RTV over onze opleiding

After Graduation

 • Aan het werk
 • Verder studeren
 • Aan het werk

  Aan het werk

  Waar

  • Reisbureaus
  • Luchtvaart en cruises
  • Touroperators en (zaken)reisbureaus
  • Sportorganisaties
  • Culturele centra en musea
  • Event- en incentivebureaus
  • Wellnesscentra
  • Hotels
  • Toeristische diensten
  • Gids of reisleider in binnen- en buitenland
  • Autoverhuurbedrijven
  • ...
 • Verder studeren

  Verder studeren

  Tweede bachelor (via verkort traject)

  Master (via een schakeljaar)

  • Culturele Studies
  • Communicatiewetenschappen
  • African Studies

  IATA

   

Alles voor (toekomstige) studenten

Naast opleidingen biedt Thomas More een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waarmee wij jou kunnen helpen!

Gitte Goetschouwers

Oud-studente
Op Thomas More is het écht praktijk, écht doen. We bleven niet altijd tussen de muren zitten, we gingen op pad en kregen unieke kansen om de sector ook achter de schermen te ontdekken!

Info Moments at Thomas More

Visit us during one of our open campus days or learn more about the courses on an infoday.