Skip to main content

Biografie sprekers 10 jaar LiCalab

21/12/2022
licalab 10 jaar logo
Sascha Vermeylen Panelmanager

03 oktober 2022

Feest! LiCalab bestaat 10 jaar en dat laten we niet onopgemerkt passeren. Op donderdag 27 oktober organiseren we een inspirerend verjaardagsfeest met een namiddag- en avondprogramma. We ontvangen interessante koppen om de avond mee vorm te geven. Hun biografie kan je hier nalezen!

Stijn Coenen | Algemeen Directeur Thomas More
Stijn Coenen is 42 jaar en afkomstig uit Lier. Hij is pedagoog van opleiding. Na zijn studies leidde hij lange tijd de dienst internationalisering in de Katholieke Hogeschool Mechelen, voorloper van Thomas More. Na een intermezzo bij de stad Lier keerde hij in 2013 terug naar Thomas More, eerst als opleidingshoofd Bedrijfsmanagement, daarna als drijvende kracht van projecten rond innovatie, creativiteit en ondernemerschap in de Kempen. Sinds juli 2020 volgt hij Machteld Verbruggen op als  Algemeen Directeur van Thomas More.

Zelf een actief ruiter, is hij lokaal en regionaal actief binnen de Landelijke Rijverenigingen. Stijn is bestuurder bij de Gezellen van ’t Groot Volk en nauw betrokken bij een sport(infrastructuur)project in Port-au-Prince (Haïti). In het verleden was Stijn actief bij KLJ Lier-Zuid en had hij een (korte) voetbalcarrière bij KVK Hooikt en FC De Weerdt. Op zijn 'bucket list'? De GR20 in Corsica.

Coenen Stijn

Francis Stijnen | Schepen stad Turnhout

Francis Stijnen (°1959) is historicus en sinds 1996 schepen van de stad Turnhout. Van 2008 tot 2013 was hij burgemeester. Vandaag is hij schepen van onder meer financiën. Een van zijn stokpaardjes is het opzetten van projecten waarin de stad samenwerkingsverbanden aan gaat met innovatieve private ondernemingen of onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Zo is hij onder meer voorzitter van de N.V. Blairon die de reconversie van de voormalige kazerne via een toen revolutionaire PPS-constructie realiseerde. Ook stampte hij Dienstenthuis Turnhout mee uit de grond, een dienstencheque-onderneming die toonaangevend is in de regio. Via N.V. Slim is hij thans mee betrokken bij de herontwikkeling van de Turnhoutse stationsomgeving tot een zorgzame en duurzame buurt. Hij stond 10 jaar geleden mee aan de wieg van LiCalab.

Francis Stijnen

Fien Sabbe | Moderator

Fien Sabbe studeerde rechten en theaterwetenschappen aan de KU Leuven en trok daarna voor een bijkomende master communicatie naar Newcastle. Vervolgens ging ze aan de slag bij de openbare omroep. Ze was jarenlang dagelijks te horen op Radio Donna en ze presenteerde verschillende – vooral culturele - programma’s op tv.  Tien jaar geleden begon ze aan een nieuw avontuur. Ze werd advocaat/bemiddelaar, gespecialiseerd in jeugd- en familierecht. Sedert 2020 is ze ook plaatsvervangend vrederechter in Gent.  Daarnaast blijft ze volop presenteren en modereren voor een live publiek.

Fien Sabbe

Lucien Engelen | CEO Transform.Health

Lucien Engelen is CEO van Transform Health en spreker. Hij is zorginnovatie-strateeg voor onder andere het Center for the Edge Deloitte (wereldwijd), Laurentius Medical Center (Roermond), HIMSS (Chicago, USA) en Faculty Singularity University Exponential Medicine (Silicon Valley, USA).

Lucien werkt op het snijvlak van innovatie en strategie en adviseert besturen, overheden, bedrijven en professionals. Zijn advies richt zich op het initiëren van verandering en de duiding van wat daarvoor nodig is. Hij heeft tientallen jaren ervaring in zowel lokale, regionale als (inter)nationale setting. Als oprichter en (voormalig) directeur van het REshape Center van het Radboud Universitair Medisch Centrum en adviseur van de Raad van Bestuur (2007-2018) heeft Lucien ruime ervaring in de academische kant van de zorg. In een van zijn huidige rollen is hij als strateeg verbonden aan het Laurentius ZH in zijn geboortestad Roermond.

Door zijn praktische aanpak wist hij noodzakelijke veranderingen vroegtijdig te signaleren en door te voeren in een sector die uiteraard aan veel regels gebonden is. Daarvoor had Lucien een loopbaan van meer dan 15 jaar in de acute zorg (Ambulancezorg, meldkamers, veiligheidsdomein). Het voorgaande heeft hem de afgelopen drie decennia in de voorhoede van zorginnovatie in Nederland en daarbuiten gebracht.

Lucien Engelen

Bart Michielsen | Algemeen Directeur Zorggroep Orion

De loopbaan van Bart kent één rode draad nl. zorg en welzijn. Als jong afgestudeerde werkte hij een aantal jaren als stafmedewerker 'hulpmiddelen' in Brussel bij het Vlaams Agentschap voor de Sociale Integratie van Personen met een Handicap (voorloper VAPH). Daarna werd hij coördinator algemeen maatschappelijk werk bij OCMW Turnhout. Via de tussenstap van directeur sociale zaken werd hij dan secretaris van OCMW Turnhout. In 2017 werd Bart algemeen directeur van Zorggroep Orion. Zorggroep Orion is de verzelfstandigde zorgpoot van Stad/OCMW Turnhout en omvat naast twee woonzorgcentra ook assistentiewoningen en drie lokale dienstencentra.

Daarnaast is hij ook actief in de redactieraad van vaktijdschrift Viewz (Vanden Broele). Hij zetelt als onafhankelijk expert in de raad van bestuur van welzijnsvereniging De Wijngaard in Grobbendonk en is ondervoorzitter van VADOZ (Vereniging van algemeen directeurs van openbare zorgbedrijven). Tot slot is hij ook plaatsvervangend lid in de adviesraad voorzieningen WVG (kamer welzijnsvoorzieningen).

Bart Michielsen

Rudy Van Ballaer | Algemeen Directeur AZ Herentals 

Rudy Van Ballaer werkt al gedurende heel zijn loopbaan in de ziekenhuissector. Na enkele management- en directiefuncties in de ziekenhuizen van Heusden, Hasselt en Sint-Niklaas, is hij sinds 2013 algemeen directeur in het Algemeen Ziekenhuis te Herentals. Rudy is tevens ook coördinator van het Ziekenhuisnetwerk Kempen dat de ziekenhuizen van Geel, Herentals, Mol en Turnhout verenigt. Daarnaast is hij auditor bij Qualicor (accreditatiesysteem voor ziekenhuizen) en mede-initiatiefnemer van de oprichting van het Health & Care netwerk Kempen. Rudy is gedreven door informatisering en innovatie in de gezondheidszorg.

Rudy Van Ballaer

Birgit Morlion | Programma en beleidsmedewerker Mobile Health & Healthy Living voor de Europese Commissie

Birgit Morlion is een ingenieur (PhD) met een missie om digitale gezondheid waar te maken. In mei 2017 vervoegde ze de eenheid e-gezondheid, welzijn en ouder worden van de Europese Commissie (DG Connect) waar ze werkt aan de digitale transformatie van gezondheid en zorg in de digitale eengemaakte markt, meer bepaald met een focus op mobiele gezondheid (mHealth), geïntegreerde zorg en actief en gezond ouder worden. Voordat ze bij de Commissie kwam, was ze actief betrokken bij eHealth-onderzoek en het bevorderen van de toepassing van digitale innovatie in gezondheid en zorg in België. Zij maakte deel uit van het opstartteam van het Vlaamse digitale onderzoeks- en innovatie-instituut iMinds; zij hielp de kloof tussen onderzoek en exploitatie van de resultaten te overbruggen. Zij vervulde ook strategische adviesfuncties voor de Vlaamse en Belgische ministers van Volksgezondheid op het gebied van de uitwisseling van medische gegevens en de toegang van patiënten tot hun elektronische medische dossiers.

BirgitMorlion

Elisabeth Honinx | Postdoctoraal onderzoeker bij start-up Moonbird

Dr. Elisabeth Honinx heeft een achtergrond in klinische psychologie en neuropsychologie en een doctoraat in sociale gezondheidswetenschappen (met een focus op palliatieve zorg in woonzorgcentra). Ze werkt momenteel als post-doctoraal onderzoeker bij moonbird: een healthtech start-up uit Antwerpen die een ontspanningsapparaat voor ademhalingsbegeleiding op de markt bracht. Binnen het bedrijf is Elisabeth verantwoordelijk voor alles wat met onderzoek te maken heeft. Allereerst werkt ze de wetenschappelijke achtergrond van moonbird uit: wat is de werkwijze achter het toestel, welke effecten brengt het teweeg, etc. Daarnaast focust ze zich op de (klinische) validatie van het product in bestaande en nieuwe gebruikersgroepen of sectoren. Hierbij zijn reeds verschillende onderzoeksprojecten afgerond of nog lopende, meerdere hiervan in samenwerking met Licalab. Ten slotte is ze ook bezig met onderzoek naar mogelijke nieuwe producten.

Elisabeth Honinx

Lieven Janssens | Burgemeester Vorselaar

Lieven Janssens is ondertussen ruim 15 jaar burgemeester van Vorselaar. Hij zet daar vooral in op een sterk welzijns- en duurzaamheidsbeleid. Het lokaal bestuur is gekend als een labo voor veel innovatie. Zo is het samenwerkingsverband Neteland één van de pilootregio’s in Vlaanderen.

Lieven is ook één van de mede-oprichters van het Preventieplatform en is sinds 1999 als bijzonder academisch personeel verbonden aan de Universiteit Antwerpen (politieke & sociale wetenschappen). 
In Vorselaar is hij de initiatienemer van PIOEN: een interdisciplinair gezondheidshuis, één van de zes pilootprojecten voor de Vlaamse overheid. Ook de Koning Boudewijnstichting, AZ Herentals, Thomas More, Universiteit Antwerpen en NexuzHealth ondersteunen het project.

Pioen staat voor Preventief, Interdisciplinair, Open, Eerstelijn, Netwerk. Het is een antwoord op een precaire gezondheidszorg in een huisartsarme plattelandsgemeente waar amper nog huis- en géén tandartsen meer zijn. Het lokaal bestuur nam zelf een regierol op. De focus van Pioen ligt niet enkel op het curatieve maar ook op preventieve zorg: “voorkomen is beter dan genezen”. Het is de ambitie om echt voor de hele Vorselaarse populatie te werken. Samen met zorgproeftuin LiCalab werd een populatie-onderzoek opgestart waaraan meer dan 1.000 personen deelnamen. Ook de gezondheidsgids BIBOPP is ingebed in Pioen.

LievenJanssen

Lieve | Panellid van LiCalab


Lieve is 73 jaar en al enkele jaren actief als panellid van LiCalab. Ze is behoorlijk actief en houdt erg van fietsen, wandelen, lezen, koken en breien. Ze draagt op regelmatige basis een steentje bij aan LiCalab-projecten die haar interesseren: ze test dingen uit, neemt deel aan co-creatiesessies en vind het leuk om na te denken over manieren om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Ook mensen leren kennen, is boeiend.

Lieve is vrijwilliger bij Zorggroep Orion. Nu ze zelf wat ouder wordt, voelt ze sterk de drang om nog voor iemand te zorgen. Haar ouders zijn er niet meer en één dag per week is ze er voor haar kleinzoon na school. Er is dan nog veel tijd over om er te zijn voor iemand anders. Zo is ze momenteel ook buddy voor een dame met kanker, brugfiguur in een school en wekelijks bezoeker van haar vriendin in het woonzorgcentrum. Wat haar opvalt is hoe positief mensen kunnen zijn in moeilijke tijden en dat sterkt haar ook.

Wat haar extra gelukkig maakt? Haar bloeiende tuin, de twee kippen, een glimlach als iemand passeert, skypen met de kleinzoon en contact met zussen en broers. Kortom, een happy single!

LieveLeppens