Voedings- en Dieetkunde voor werkstudenten

Professionele bachelor of the education professionele bachelor Voedings- en Dieetkunde

Location: Geel -Campus Geel

Het alternatief traject voor werkstudenten bestaat uit 4 jaar. In het eerste jaar volg je een deel van de vakken van het eerste jaar. In het tweede jaar maak je fase 1 af in combinatie met enkele vakken van fase 2. In het derde jaar maak je fase 2 af in combinatie met vakken van het derde jaar. Het vierde jaar voorzien we dan hoofdzakelijk voor eindstage en een integrale eindopdracht.

Deze opleiding is erkend in het kader van Vlaams opleidingsverlof.

Follow the programme Voedings- en Dieetkunde voor werkstudenten on Facebook

Scroll down for more information
Marleen Van Loo
Opleidingsmanager
Hilde Boeckx
Studietrajectbegeleider
Thomas More
Barbara De Weerdt
Zorgcoördinator

Overview

  • Doelgroep
  • In de praktijk
  • Volledig op maat
  • Go International
  • Doelgroep

    Doelgroep

    Wie de opleiding wil combineren met deeltijds werken en/of een gezin, kan de opleiding spreiden over meerdere semesters. We hebben alvast een modeltraject voor je klaar van 4 x 45 ipv 3 x 60 studiepunten maar in overleg is een programma op maat ook mogelijk. Zo kan je bijvoorbeeld met een diploma hoger onderwijs of behaalde credits van vergelijkbare opleidingsonderdelen vrijstellingen aanvragen en het traject dus sneller doorlopen.

  • In de praktijk

    In de praktijk

    Je start de opleiding in september of februari. Wie de opleiding wil combineren met deeltijds werken en/of een gezin, kan de opleiding ook spreiden of meer semesters. We zoeken in onderling overleg naar de oplossing die het beste bij jou past. Je kan je keuzestage opnemen in fase 3 of je kan beslissen al je stage op te nemen in fase 4. In fase 4 kan de stage gespreid worden over een volledig academiejaar.

  • Volledig op maat

    Volledig op maat

    We roosteren de contacturen voor werkstudenten zoveel mogelijk in op maandag en op 1 à 2 avonden in de week.

    Theorievakken kan je zelfstandig studeren met aangepast cursusmateriaal. Reken alvast op 25 à 30 uur totale studiebelasting per studiepunt. We zoeken in onderling overleg naar de oplossing die het beste bij jou past.

    Denk je in aanmerking te komen voor vrijstellingen op basis van elders verworven kwalificaties (op basis van studieresultaten en creditbewijzen)? De aanvraagprocedure vind je hier. Je kan ze aanvragen via dit document. Het aanvraagformulier mag je doorsturen naar Marleen Van Loo.

    Denk je in aanmerking te komen voor vrijstellingen op basis van elders verworven competenties  (= EVC, bv. op basis van beroepservaring)? Je kan ze aanvragen via dit document

  • Go International

    Go International

    Hou je van uitdaging en ben je geboeid door andere culturen, dan is het een goed idee om een deel van je studie of je stage in het nabije of verre buitenland te doen. Samen met de internationale coördinator van de opleiding verkennen we de mogelijkheden. Je kan internationale ervaring opdoen dicht bij huis, in Wallonië of Brussel of verder weg in Europa, bv. in Nederland, Oostenrijk en Portugal. Andere voorstellen zijn bespreekbaar. Indien het je droom is om aan ontwikkelingssamenwerking te doen, kan je je steentje bijdragen in de voedingszorg in een ziekenhuis in Zuid- Afrika of Suriname. Of je kan voedingsgewoonten van kinderen in Peru en Kenia helpen verbeteren.  ‘Internationalisering at home’ is mogelijk via de internationale dagen en een online samenwerkingsproject met Finland.

Courses

  • Fase 1
  • Fase 2
  • Fase 3
  • Fase 4
  • Fase 1

    Fase 1

    Semester 1

    • Anatomie en fysiologie
    • Gegevensverwerking
    • Moleculen en interacties
    • Kookworkshops
    • Voedingsmiddelenleer
    • Cel- en microbiologie

    Semester 2

    • Labovaardigheden
    • Chemische analyse
    • Voedingsleer
    • Workshop gezonde voeding
    • Persoonlijke verkenning

     

    Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

  • Fase 2

    Fase 2

    Semester 1

    • Catering en management
    • Microbiologie 2
    • Voeding voor doelgroepen
    • Voeding en maatschappij
    • Algemene psychologie

    Semester 2

    • Voedingswarenanalyse
    • Pathologie
    • Fysische processen in de voeding
    • Wetenschappelijk project
    • Bio-organische chemie
    • Dieetleer 1
    • Dieetleer van het kind

     

    Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

  • Fase 3

    Fase 3

    Semester 1

    • Dieetleer 2
    • Wetgeving, farmacologie en voedselproductie
    • Biochemie
    • Gezondheidspsychologie
    • Beroepsgerichte communicatie
    • Keuzestage 1

    Semester 2

    • Statistiek
    • Workshops dieetleer
    • Gezondheidseducatie en project
    • Practice enterprise: professioneel werken

     

    Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

  • Fase 4

    Fase 4

    Semester 1

    • Religie, zingeving en levensbeschouwing
    • Casuïstiek en communicatie

    Keuze

    • Optie Voedings- en Dieetkunde
      • Keuzevak en verdiepingstraject: Evidence Based werken
    • Optie Sport en Bewegen
      • Fysiologie en inspanningsfysiologie
      • Bewegen op de werkvloer - Ergonomie
      • Sport- en bewegingspathologie - EHBO

    Semester 2

    • Integrale eindopdracht
    • Klinische stage
    • Keuzestage 2

    Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

This programme in numbers

Some statistics about this programme
181
studenten
23%
werkstudenten
600
uren stage
8,5/10
studententevredenheid over 2 jaar

Why choose Voedings- en Dieetkunde voor werkstudenten

image.alt

Op ieders maat

Wij stellen ons erg flexibel op voor werkstudenten en voor wie al een diploma hoger onderwijs heeft. Wie net iets meer wil, wordt extra uitgedaagd en doorstromen naar een masteropleiding is zeker haalbaar. 100 % van de deelnemers aan de vakantiecursus is tevreden over het cursusmateriaal, 97 % raadt hem aan en 93 % vond zich beter voorbereid.

Ontdek meer over onze vakantiecursus
image.alt

In cocreatie

Voor onze 20e verjaardag tekenden we samen met (oud)-studenten, docenten en werkveld  de opleiding en het beroep van onze dromen uit. We staken de opleiding in een nieuw jasje en sturen bij in cocreatie met onze studenten en andere partners.

Jong voedingsgeweld kwam dit jaar sterk en innovatief uit de hoek. Van geen idee tot een nieuw business concept (een ecologisch restaurant in een boomhut) in de voedings- en dieetsector komen en dit op een overtuigende wijze brengen voor een groot publiek? Onze studenten doen het!

image.alt

Nieuwe stage in Kenia

Je kan stage lopen in Kenia. Kebene is een kleinschalig project dat hulpbehoevende straat- en weeskinderen opvangt. Je brengt de kinderen gezonde voedingsgewoonten bij en je inspireert de koks om evenwichtige maaltijden te bereiden. Dit is voor elke studenten een avontuur dat levenslang bijblijft.

Bekijk hier een video over Kebene

After Graduation

  • Aan het werk
  • Verder studeren
  • Aan het werk

    Aan het werk

    • Klinisch diëtist in ziekenhuis, verzorgingsinstelling of polikliniek
    • Manager en kwaliteitsverantwoordelijke in de grootkeuken
    • Coach bij gedragsverandering van individuele cliënten en groepen
    • Expert in voedingseducatie, voedingsvoorlichting in onderwijs en overheidsinstanties
    • Analist, vertegenwoordiger of kwaliteitsverantwoordelijke in de voedingsindustrie
    • Zelfstandig diëtist in eigen praktijk of groepspraktijk
  • Verder studeren

    Verder studeren

    Tweede bachelor (via verkort traject)

    Banaba

    • Ouderencoaching
    • Zorgmanagement
    • Advanced Business Management

    Postgraduaat

    Master (via schakelprogramma)

    • Biowetenschappen: voedingsindustrie
    • Industriële wetenschappen: biochemie
    • Management en het Beleid van de Gezondheidszorg
    • Biomedische Wetenschappen minor voeding
    • Gezondheidsvoorlichting en bevordering
    • Nutrition and rural development-human nutrition

Alles voor (toekomstige) studenten

Naast opleidingen biedt Thomas More een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waarmee wij jou kunnen helpen!

Michaël Sels

Hoofddiëtist UZA (oud-student)

Iedereen is stilaan overtuigd van de onmiskenbare impact van een aangepaste voeding op de gezondheid. Met een stevige basiskennis die ik opdeed op Thomas More en mijn persoonlijke passie voor interactie met mensen, grondige wetenschap  en heldere communicatie ben ik aan de slag kunnen gaan in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. De diëtist is aan een stevigere verankering binnen de zorg bezig en daar wil ik met veel goesting en passie mijn steentje aan bijdragen. Want passie maakt voor mij het verschil tussen een job doen of een carrière hebben!

 

Info Moments at Thomas More

Visit us during one of our open campus days or learn more about the courses on an infoday.

Word expert!

  • Een nieuw skillslab
  • Diëtisten zijn belangrijke voedingsexperten
  • Kwaliteit van onze opleiding
  • Een nieuw skillslab

    Een nieuw skillslab

    Een dag in het leven van de diëtist. Ervaar het als student in onze nieuwe consultatieruimte waar alles aanwezig is om vaardigheden in te oefenen. Als professional zijn wij niet langer tevreden met enkel een meetlat en weegschaal. Een impedantietoestel brengt de hoeveelheid spiermassa, vetmassa, intracellulaire en extracellulaire vochtmassa in kaart. Ter ondersteuning van je consultatie maak je gebruik van educatieve folders, foodmodels en verpakkingen.

    Voedings- en Dieetkunde Voedings- en Dieetkunde

    Voedings- en Dieetkunde Voedings- en Dieetkunde

    Voedings- en Dieetkunde

  • Diëtisten zijn belangrijke voedingsexperten

    Diëtisten zijn belangrijke voedingsexperten

    Laatstejaarsstudenten verdiepen zich in een klinische probleemstelling of casus. Ze zoeken een wetenschappelijk onderbouwde oplossing en presenteren hun bevindingen op een netwerkavond waar studenten en werkveld elkaar ontmoeten bij een gezellig hapje en drankje. En wie weet brengt het werkveld zelf nog een interessante casus aan.

    "Van chocolade wordt je slim, koemelk is alleen voor kalfjes, gluten zijn dikmakers, …" Het internet en sociale media staan vol met verwarrende en foute voedingsadviezen, modediëten en hypes. Diëtisten moeten vaker hun stem laten horen en meer opkomen voor hun beroep. En dat doen ze.

  • Kwaliteit van onze opleiding

    Kwaliteit van onze opleiding

    Meer weten over de kwaliteit van onze opleiding? Ontdek het hier!