Skip to main content

ResearchED Nederland: ExCEL van de partij

2 juni 2021

“De hoogmis van evidence-informed werken”, zo wordt ResearchED wel vaker genoemd. Het is een wereldwijde beweging van leraren, directeurs, onderzoekers (en andere belanghebbenden) die ijveren voor doordacht en goed geïnformeerd onderwijs. De grassroots-beweging, opgestart door leraren onder leiding van Tom Bennett, landt in Nederland op zaterdag 19 juni. Het ExpertiseCentrum voor Effectief Leren is vertegenwoordigd door gastprof. Paul A. Kirschner en Tim Surma. Gastprof dr. Daniel Muijs brengt samen met zijn Academica-collega ook een presentatie. Klik hier voor meer info. Noteer ook zaterdag 23 oktober al in je agenda, want dan komt ResearchED voor het eerst naar België, in de gebouwen van de Thomas More-hogeschool in Mechelen.

Productieve leerstrategieën voor productief leren (door Paul A Kirschner en Tim Surma)

Logan Fiorella en Richard Mayer schreven een artikel (2006) over acht generatieve leerstrategieën. Bij generatief leren moeten leerlingen actief de leerstof reorganiseren en integreren met hun voorkennis. Het gaat om activiteiten die leerlingen ertoe aanzetten iets zinvols te produceren dat verder gaat dan de informatie die door een leraar of het leermateriaal worden verstrekt . Daarbij moeten leerlingen hun eigen voorkennis activeren en koppelen aan de nieuwe informatie. Uitgangspunt is dat hierdoor de integratie van de nieuwe informatie in bestaande kennisstructuren van de leerling (het assimileren van nieuw leerstof in hun cognitieve schema’s) bevordert. Doen zij dit, dan wordt het makkelijker het geleerde toe te passen in nieuwe situaties. Fiorella en Mayer bespreken acht leerstrategieën die generatief leren kan bevorderen, te weten: samenvatten, (concept)mappen, tekenen, verbeelden, zelftesten,zelf verklaren (uitleggen aan jezelf), aan elkaar doceren (peer teaching) en uitbeelden.

Hoe de leraar het verschil kan maken. Naar een evidence informed beroepsstandaard.

De leraar doet ertoe. Keer op keer toont onderwijsonderzoek aan dat de kwaliteit van de leraar van doorslaggevend belang is voor leerprestaties. De impact van goede leraren kan zelfs zo groot zijn dat leraren in zes maanden evenveel kunnen bereiken met leerlingen als een gemiddelde leraar in een jaar (Hanushek & Rivkin, 2010). Het vakmanschap van de leraar staat echter de afgelopen periode regelmatig ter discussie. Welke vakinhoudelijke, vakdidactische en pedagogische kennis en vaardigheden hebben leraren nodig om impact te hebben op alle leerlingen in hun klas? Er is veel bekend over succesvol lesgeven uit onderzoek. We kijken naar de Nederlandse beroepsstandaarden en vergelijken de inhoud en totstandkoming ervan met de evidence informed Engelse standaarden. Beiden leggen we naast onderwijsonderzoek. Tenslotte formuleren we aanbevelingen voor het proces van herijking van de beroepsstandaarden in Nederland. Nieuwe standaarden voor de leraar die het verschil kan maken in elke klas.