Studiedag relationele & seksuele vorming in het lager onderwijs met ‘De dokter Bea-show’

Op donderdag 30 januari 2020 vindt de derde editie plaats van de dokter Bea-studiedag. Sensoa en Thomas More willen leerkrachten opnieuw handvaten aanreiken om relationele en seksuele vorming te geven in de derde graad van het lager onderwijs.

Deze keer focussen we op seksualiteit en media(wijsheid). Daarnaast is er in de workshops ook aandacht voor het gebruik van de nieuwe dokter Bea-modules in RSV-lessen, de communicatie hierover met ouders, lesgeven over relaties en seksualiteit aan diverse klasgroepen, één-op-één-gesprekken met leerlingen over seksueel gedrag, …

Kortom, tijdens deze studiedag doe je dus heel wat inspiratie op voor je lessen relationele en seksuele vorming. 

Ontdek het programma hieronder en schrijf je snel in!

09.00 u.: Onthaal

09.30 u.: Van emoji’s tot sexting. Over media(wijsheid) en seksualiteit (Mediawijs – Laure Van Hoecke) 

Welke trends zien we bij kinderen in het gebruik van media in functie van het opbouwen en onderhouden van relaties? Hoe kan je hier concreet rond aan de slag gaan in de klas en school? Deze en andere vragen krijgen een antwoord in deze plenaire sessie.

Media en seksualiteit zijn onlosmakelijk verbonden. In deze sessie verkennen we de cruciale sleutelmomenten in het gebruik van media in functie van verbondenheid en seksualiteit. We bespreken een aantal onderzoeksresultaten en bekijken hoe je al leerkracht in je onderwijspraktijk kan inzetten op deze thematiek. Hierbij maken we gebruik van het mediawijs competentiemodel. Je krijgt een aantal methodieken mee om zowel positief als veilig te leren omgaan met online relaties en seksualiteit in het lager onderwijs.

11.00 u.: Keuze uit vier werkwinkels

 • Relationele en seksuele vorming geven, hoe pak je dat aan? (Sensoa – Katelijn Gijsel)

  Soms ben je wat zenuwachtig voor je eerste les relationele en seksuele vorming voor kinderen. Wat mag ik wel of niet zeggen? Moet ik op mijn woorden letten? Ga ik ze niet shockeren? 

  In deze workshop leer je aan de hand van de KAVES-methode wat je op welke leeftijd kan brengen en wat daarvoor goede tools zijn.
   
 • What the faq?! Lesgeven over relaties en seksualiteit in een diverse groep (Lesgever Pimento)

  Elke groep kinderen is heel divers qua geslacht, leeftijd, religie, sociaaleconomische klasse, thuissituatie, seksuele oriëntatie, ... Er kan dan ook een heel verrijkende, maar ook complexe discussie ontstaan als je het in zo'n groep hebt over relaties en seksualiteit. 

  In deze vorming ontdek je hoe je als leerkracht deze thema's zonder misverstanden kan aankaarten in superdiverse groepen.
   
 • De Schaal van M: mediawijsheid in de klas (Mediawijs - Sanne Hermans)

  Kinderen groeien op met media. Toch hebben 10- tot 12-jarigen nog geen volledig beeld van de onlinewereld. Jij als leerkracht kan hen de nodige mediawijze inzichten meegeven zoals ‘Hoe ga je online met elkaar om?’, ‘Wat doe je als een vreemde met je wil chatten?’, … 

  In deze workshop gaan we aan de slag met ‘De Schaal van M Extra’, een reeks korte lessen voor het vijfde en zesde leerjaar over mediawijze thema’s. Onder meer Sexting, cyberpesten en netiquette komen in deze workshop aan bod.
   
 • Welk gedrag is oké? Welk gedrag niet? (Sensoa – Tara De Laet)

  Kinderen experimenteren volop op vlak van relaties en seksualiteit en dat is helemaal oké. Hierbij zijn ze volop bezig hun eigen grenzen en die van anderen te ontdekken, zowel online als offline. Om te bepalen of seksueel gedrag oké of niet oké is, kan het gebruik van het Sensoa Vlaggensysteem helpen. 

  We bekijken in deze workshop wat de basisprincipes van het Vlaggensysteem zijn, oefenen deze in en staan stil bij de online leefwereld van jongeren.

 
12.30 u.: Lunch en materialenstand 

13.30 u.: Keuze uit vier werkwinkels
 

 • Concrete tools voor lessen rond relaties en seksualiteit (Lesgever Pimento)

  Hoe werk je rond relaties en seksualiteit op een manier die aanslaat bij je leerlingen? Wat moeten ze eigenlijk juist allemaal weten op welke leeftijd? En waar vind je leuke werkvormen? 

  Maak in deze workshop kennis met de kant-en-klare, flexibel in te zetten educatieve spelen en lespaketten van Pimento, expert in relationele en seksuele vorming aan kinderen.
   
 • Let’s do this. Oefenen met de nieuwe dokter Bea-modules (Katelijn Gijsel - Sensoa)

  De eerste keer je regels, omgaan met de veranderingen van je lichaam, soa’s en hiv,... Heel wat thema’s waar ook jouw leerlingen nieuwsgierig naar zijn.  Maar hoe praat je nu leeftijdsadequaat met kinderen over relaties en seksualiteit? 

  In deze sessie ga je dieper in op de online lesmodules van de nieuwe dokter Bea-afleveringen.   
   
 • Eén-op-één gesprekken met kinderen over relaties en seksualiteit (Sensoa – Tara De Laet) 

  Soms komt een leerling naar je toe met een specifieke vraag of dien je in een individueel gesprek (seksueel) gedrag te coachen. Hoe pak je dat aan? 

  We maken in deze workshop kennis met de Onder-Vier-Ogen-methodiek, die je handvaten geeft om een gesprek aan te gaan rond relaties en seksualiteit.
   
 • Wanneer ouders nog niet klaar zijn voor dokter Bea: communiceren met ouders (Bart Vandenbussche - Sensoa)

  Kinderen reageren heel vaak enthousiast op de dokter Bea-serie. Maar daarom wil niet elke ouder altijd mee. Communiceer je best op voorhand als je dokter Bea in je lessen gebruikt? Wat als ouders nadien negatief reageren?

  Ontdek in deze workshop hoe je dit het best aanpakt.

15.00 u.: Afsluiten met een drankje

Prijs & inschrijven

Deelnemen aan deze studiedag kost € 70 (broodjeslunch en afsluitend drankje inbegrepen).

Lees hier onze Algemene inschrijvingsvoorwaarden voor permanente vorming.

Schrijf je hier online in.
 

Ilse Van Heddegem
Coördinator
T 015 36 92 79
Leen Hoste
Administratief medewerker
T 015 36 92 71