Samen met het regionaal platform Sterk Sociaal Werk Antwerpen organiseren we op 18 maart onze World Social Work Day.
Welke antwoorden kan en moet sterk sociaal werk bieden op de uitdagingen die nieuwkomers ervaren? Sluit op 18 maart aan voor een inspirerende studiedag vol inzichten, praktische workshops en netwerkmogelijkheden. We gaan dieper in op de vraag hoe je als sociaal werker een verschil kan maken in het leven van nieuwkomers en samen kan bouwen aan een inclusieve samenleving.
13u00 – 14u30: Keynote speaker: Majd Khalifeh
14u30 – 15u30: Workshopronde 1
15u45 – 16u45: Workshopronde 2
16u45 – 18u00: Netwerkmoment en receptie
Je kan twee workshops kiezen uit onderstaande lijst. Elke workshop wordt tweemaal gegeven, behalve de workshops ‘Beschermjassen, transculturele hulpverlening' en 'Het inburgeringstraject voor nieuwkomers'. Deze duren van 14u30 tot 16u45.
1. Een duik in het Kruispuntdenken | DoT VZW
Hoe beïnvloeden onze deelidentiteiten ons werk als sociaal werker? In deze interactieve workshop duiken we in kruispuntdenken en verkennen we samen hoe onze eigen positie – én die van onze cliënten – de begeleiding beïnvloedt. Via vragen, reflectie en gesprekken krijg je nieuwe inzichten en praktische handvatten aangereikt.
2. De boom van verbinding: Krachten en verhalen delen | FERM Wij, vrouwen Mol-centrum
Hoe ervaren mensen de uitdagingen, krachten en drempels bij het opbouwen van een nieuw leven? Laat je inspireren door echte verhalen en ontdek de gelijkenissen én successen die ons verbinden. Tijdens een begeleide discussie delen we perspectieven, vergroten we ons begrip en leren we van elkaar.
3. Digibeet in een digitale samenleving. Wat evident is voor jou, is akelig onbekend voor een ander | LIGO Limburg Zuid
De 'digitale wereld' is niet langer een aparte wereld - ze is overal. Hoe begeleid je mensen die hierin voorzichtig hun eerste stapjes zetten? Hoe geef je hen vleugels, in plaats van een minderwaardigheidscomplex? In deze interactieve workshop kijken we door de bril van een lesgever basiseducatie (Ligo) en ontdekken we hoe digibanken en digihelpers hierin een rol spelen. Praktische tips, waardevolle inzichten en concrete handvatten om cliënten digitaal sterker te maken.
4. Sociaal werk als mensenrechtenberoep in gezondheidscontext | Dokters Van De Wereld
DVDW is een humanitaire NGO die het recht op gezondheidszorg voor iedereen wil waarborgen. De aanwezigheid van DVDW in verschillende Belgische steden getuigt van een humanitaire crisis ‘bij ons’. Wij nemen jullie mee in het verhaal van mensen zonder wettig verblijf, verzoekers internationale bescherming en mensen met een precair verblijfsstatuut. We vertrekken hierbij vanuit 3 pijlers: zorgen, begeleiden en getuigen.
5. Durf te vragen | Dienst gelijke kansen Geel i.s.m. ‘t Origineel
Ben je nieuwsgierig naar andere culturen en gewoontes, maar aarzel je om bepaalde vragen te stellen? Wil je weten hoe het is om de Ramadan te beleven of welke uitdagingen mensen met een migratieachtergrond ervaren? In deze workshop krijg je de kans om in een open en respectvolle sfeer écht in gesprek te gaan. Verwacht eerlijke, soms verrassende en zelfs grappige inzichten in hun leefwereld, dromen en uitdagingen.
6. Het leven zoals het is in een opvangcentrum | Opvangcentrum Asielzoekers - ronde 1 VOLZET
We voeren een interactief gesprek tussen een asielzoeker, een begeleider en een stagiair sociaal werk over het dagdagelijkse leven, de moeilijkheden en de uitdagingen in een opvangcentrum. Hoe belemmert het beleid mensen in hun streven tot een menswaardig bestaan? En hoe positioneren wij als sociaal werkers ons daarin?
7. MIND-SPRING – Een groepsprogramma voor vluchtelingen | CAW De Kempen - ronde 1 VOLZET
Hoe help je vluchtelingen, asielzoekers en migranten om sterker in hun schoenen te staan en hun toekomst in handen te nemen? Mind-Spring is een psycho-educatief programma dat veerkracht vergroot en mensen ondersteunt bij hun nieuwe start. Tijdens deze workshop ontdek je hoe het programma werkt, hoe deelnemers het ervaren en welke impact het heeft.
8. Vanuit opbouwwerk sociale mobiliteit van nieuwkomers doen groeien | Dienst Gelijke Kansen Stad Geel
In deze workshop vertelt Tinne Seyen hoe zij als diversiteitsdeskundige werkt met nieuwkomers. Vanuit participatie zoeken we steeds naar wat nieuwkomers écht sociale mobiliteit geeft. De workshop geeft een inkijk in nieuwe werkvormen die een deel van het antwoord zijn op wat nieuwkomers zelf als oplossing zien zoals ’t Origineel Geel, toegankelijkheidsscans, koffie en papieren, onthaalproject, taalproject, enz.
9. Krachten bundelen voor inburgering: de vierde pijler in de Kempen | Welzijnszorg Kempen
In deze workshop maak je kennis met het netwerk- en participatietraject, ook wel de vierde pijler van het inburgeringstraject genoemd, en ontdek je hoe deze in de regio Kempen vorm krijgt. We verkennen de inhoud van de vierde pijler en lichten toe hoe we deze lokaal implementeren via het regionaal organisatienetwerk Kempen, ondersteund door het actieplan dat hiervoor is ontwikkeld.
10. Het persoonlijk verhaal van Rawan en Fatima | Twee studenten Sociaal Werk vertellen
هل تريد أن تسمع قصة عميقة عن كيف يمكن للأمل أن ينبعث من الألم؟
وعسى ان تكرهوا شيئاً وهو خيرٌ لكم وعسى ان تحبوا شيئاً وهو شرٌ لكم
Rawan en Fatima delen hun persoonlijke verhaal over hun vlucht naar België. Ze vertellen openhartig over verlies, doorzettingsvermogen en hoe ze hun leven opnieuw hebben opgebouwd. Een unieke kans om hun ervaringen te horen, vragen te stellen en in gesprek te gaan over migratie en veerkracht. En ben je benieuwd naar de Arabische tekst hierboven? Kom dan naar deze workshop.
11. 25 jaar buurt- en opbouwwerk met nieuw(- en oud-) komers: hoe je houding en insteek bepalen hoe dicht je bij mensen komt | SAAMO
Een divers bereik in je buurt of project? Missie geslaagd. Of leek het alleen maar zo? Want door écht aanwezig te zijn op plekken zoals theehuizen of de straat, ontdek je vaak hoeveel je nog mist. Door te kijken door de ogen van anderen zie je nieuwe realiteiten: de obstakels waar mensen tegenaan lopen en wat hen belemmert om zich volwaardig deel van de samenleving te voelen. Vanuit haar eigen ervaring en leerproces kijkt Lieve Lambrechts samen met jou naar onze basishouding in het werken met nieuw- en oudkomers.
12. In VERBINDING GAAN met #jongeren | Arktos
In verbinding met jongeren: van inzicht naar actie. Hoe bouw je een sterke connectie op met jongeren? Wij geven je RAAD en SAMEN gaan we over tot de DAAD. Verwacht een interactieve en inspirerende sessie waarin we samen ontdekken wat écht werkt. Klaar om het verschil te maken? Vamooooos!
13. Sociaal-artistiek project: Wandel in mijn schoenen | de Kreabea's Ligo Limburg-Zuid
De Kreabea’s is een internationale lesgroep van Ligo-Limburg Zuid (Basiseducatie volwassenenonderwijs) waar vrouwen via klei en keramiek hun persoonlijke verhalen en creativiteit tot uiting brengen. Hun nieuwste tentoonstelling - Wandel in mijn schoenen - verbeeldt hun migratieverhalen met keramieken schoenen en een landkaart die de reis van herkomst naar België toont. We geven tijdens de workshop uitleg over de opbouw en aanpak van dit sociaal-artistiek project. Nadien is er ruimte om in gesprek te gaan met de kunstenaressen en de tentoonstelling te bezoeken.
14. Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Nieuwkomers oriënteren naar werk | vzw WEB Werkt - VOLZET
Hoe help je anderstalige werkzoekenden hun talenten, interesses en motivatie ontdekken? In deze workshop delen we concrete methodieken die we gebruiken in individuele gesprekken en groepsmodules. We tonen ook de Picto-pop, een visueel hulpmiddel dat inzetbaar is bij evaluatiegesprekken, job- en taalcoaching én het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan.
15. Beschermjassen, transculturele hulpverlening | Vormingscentrum DoorElkaar
Hoe creëer je veiligheid en verbinding in je relatie en communicatie met de ‘vreemde ander’? Beschermjassen is een methodiek die helpt om warmte, erkenning en vertrouwen te bieden door mensen in te bedden in hun eigen cultuur. Zo bestrijden we uitsluiting en versterken we relaties. Tijdens deze workshop gaan we concreet aan de slag met deze aanpak. Opgelet: deze workshop duurt van 14.30 tot 16.45uur.
16. Het inburgeringstraject voor nieuwkomers | Agentschap Integratie en inburgering - ronde 1 VOLZET
Wat moet elke sociaal werker weten over het inburgeringstraject dat een nieuwkomer doorloopt? Op deze vraag antwoorden Antony Verhasselt, lokale coördinator, en Nataliia Kharkhota, trajectbegeleidster en ‘ervaringsdeskundige’. Ze zoomen in op het inburgeringsprogramma dat nieuwkomers doorlopen en de 4 pijlers. De focus ligt op de 1e en 2e pijler (Nederlandse lessen en cursus maatschappelijk oriëntatie). Verder worden de diensten binnen het Agentschap toegelicht waaronder het integratieteam. Opgelet: deze workshop duurt van 14.30 tot 16.45uur.
Locatie: campus Geel - Kleinhoefstraat 4
Deelnameprijs: 25 euro
Inschrijven: je kan je inschrijven via deze link
Dit initiatief wordt ondersteund door Vlaams Platform Sterk Sociaal Werk. Visie, initiatieven en intekenen nieuwsbrief via https://departementwvg.be/ssw/sterk-sociaal-werk
Majd is Palestijns-Belgisch journalist bij VRT en auteur van ‘Herboren’. In 2003 kwam Majd als asielzoeker aan in ons land. Intussen maakt hij al jarenlang tv-reportages voor, onder meer, VRT NWS over allerlei conflicten en menselijke verhalen in het Midden-Oosten. Tijdens de lezing deelt Majd met het publiek verhalen over deze reportages. Hij vertelt over zijn ervaringen van ex-vluchteling tot journalist in Vlaanderen. Hij heeft bijzondere aandacht voor de betekenis van zijn Palestijnse afkomst, de strijd om het Nederlands te leren en de uitdagingen rond integratie. Hij vertelt ook allerlei anekdotes over zijn zoektocht naar een actieve rol in de Vlaamse maatschappij.