Ga naar de hoofdinhoud
AANBOD

Cursus insecten kweken en verwerken

Insecten duurzaam kweken en verwerken? Neem een vliegende start met onze opleiding.

Praktijkgerichte opleiding om de insectensector een duwtje in de rug te geven met de steun van Agentschap Innoveren en Ondernemen.​

Nog vragen? Neem gerust contact op.

Ben jij geïnteresseerd in het kweken en verwerken van insecten? Wil je hier concreet mee aan de slag in je onderneming?
Dan kunnen wij jou alle nuttige informatie en praktijkervaring geven die je nodig hebt om aan de slag te gaan! Je komt alles te weten over het kweken en verwerken van insecten, het wetgevend kader errond en hoe je daar dan concreet een onderneming mee kan opzetten.

​De lessenreeks bestaat uit zes modules waarvan je sommige lessen online kan volgen en andere lessen je naar de insectenkwekerij en labo’s op de campus in Geel brengen. Daar kan je zelf de handen uit de mouwen steken. Hieronder lees je uit welke modules deze opleiding bestaat.

De investering voor deze opleiding: € 1500.
Doordat Thomas More een erkende dienstverlening is van de KMO-portefeuille, komen Vlaamse KMO’s en beoefenaars van vrije beroepen in aanmerking voor het ontvangen van een subsidie voor deze opleiding. Meer informatie hierrond vind je hier terug.

De cursus gaat door bij een minimum van 10 deelnemers

 

dots

Doe je mee?

Schrijf je alvast in op de wachtlijst. Zo krijg je een melding wanneer een nieuwe editie wordt georganiseerd en krijg je voorrang in volgorde van registratie.

Schrijf je hier in op de wachtlijst
EERSTE MODULE

Insecten in een bio-economie

Bio-economie start met de productie van hernieuwbare, biologische grondstoffen en verwerkt deze grondstoffen tot waardevolle producten zoals voedsel, diervoeder, biogebaseerde producten en bio-energie. Bij het kweken van insecten heb je praktische vaardigheden nodig, maar ook kennis over wetgeving en een realistisch plan om er als duurzame onderneming aan uit te kunnen. Wat je tijdens de opleiding allemaal mag verwachten, wordt tijdens deze les verteld op de campus in Geel.

Wie? Sabine Van Miert, Lotte Frooninckx en Isabelle Noyens

Waar? Thomas More Campus Geel

Wanneer? Info volgt

 

TWEEDE MODULE

Duurzaam kweken van insecten

Tijdens deze module bestuderen de deelnemers op hun eigen tempo de theorie achter het kweken van insecten. Met welke zaken moet je als insectenkweker rekening houden? Waarin moet je investeren? Wat zijn de verschillende soorten insecten en hoe verschillen hun kweekomstandigheden? Dat kom je te weten door de online lessen te bekijken. Bovendien kan je met die kennis kiezen welke insectensoort ideaal is voor jouw bedrijf. Zit je na die lessen nog met vragen? Dan kan je die kwijt tijdens de live Q&A sessie, een vragensessie met de experten.

Wie? Meggie Van Peer en Siebe Berrens

Waar? Online

Wanneer? Info volgt

 

DERDE MODULE

Van insecten naar duurzame grondstoffen

Wat kan je na de kweek met insecten doen? Hoe bewaar je insecten? Hoe verwerk je ze? In welke producten kan je insecten verwerken en welke stoffen kan je uit insecten halen? Met welke factoren moet je rekening houden om een stabiel en kwaliteitsvol product af te leveren? Al deze info wordt verwerkt in online video’s die je kan bekijken wanneer jij wilt. Daarna kan je tijdens een online moment je vragen stellen aan de experts ter zake tijdens een Q&A.

Wie? Isabelle Noyens, Geert Verheyen en Sarah Goossens

Waar? Online

Wanneer?  Info volgt

 

VIERDE MODULE

Wetgevingen en vergunningen in de insectensector

De insectensector is relatief nieuw en dat zorgt ervoor dat ook de wetten en regels nog vaak veranderen. Zo keurde Europa pas vorig jaar de meelworm goed om in menselijk voedsel te verwerken. Tijdens deze online sessie informeren de experts jou over de huidige Belgische wetgeving en maken ze ook de vertaling naar wat die regels en wetten dan concreet betekenen voor jouw onderneming.

Wie? Lotte Frooninckx en Geert Verheyen

Waar? Online

Wanneer?  Info volgt

 

VIJFDE MODULE

Praktijk insecten kweken en verwerken

Voor deze module zijn alle deelnemers welkom op de campus in Geel om zelf aan de slag te gaan met onze onderzoekers. Het is tijd om al de theorie om te zetten in de praktijk! Je komt terecht in onze insectenkwekerij en onze verwerkingslabo’s. Daar leer je aan de hand van opdrachten hoe je vaak voorkomende problemen in de praktijk kan oplossen. Ook bekijken we hoe we insecten kwalitatief kunnen afdoden en bewaren en hoe je er bouwstoffen zoals vetten en eiwitten uit kan halen om te gebruiken in duurzame toepassingen. Tijdens de 3de dag laten we enkele experten uit de sector aan het woord die getuigen over hun praktijkervaring.

Wie? Lotte Frooninckx , Siebe Berrens, Isabelle Noyens en Sarah Goossens

Waar? Thomas More Campus Geel 

Wanneer?  Info volgt

 

ZESDE MODULE

Het opzetten van een business plan en haalbaarheidsstudie

Deze module bestaat uit 2 delen. In deel 1 wordt er een online les gegeven rond het opmaken van een haalbaarheidsstudie als je zelf een insectenkweek wil starten. Welke materialen moet je aankopen? Hoeveel tijd spendeer je aan het voederen van insecten en het reinigen van de kweekbakken? Is investeren in automatisatie een goed idee? De uitleg over de tool om dit alles te berekenen wordt als online lespakket gegeven en nadien is er nog tijd om verdere vragen te beantwoorden in een live Q&A.

Wie? Siebe Berrens

Waar? Online

Wanneer? Info volgt

Hoe begin ik nu een onderneming in de insectensector? Daar krijg je tijdens een praktische workshop een antwoord op van Toon Peeters, business developer. Je krijgt op maat hulp bij jouw individuele businessmodel en kan ook leren uit de modellen van de andere deelnemers. De workshop wordt gegeven op de campus in Geel. Daar leer je zelf je eigen business-case op te stellen, bij te sturen en daarna steeds up-to-date te houden. Naast het praktijkmoment is er voor elke cursist ook nog 1,5 uur individuele begeleiding voorzien voor het uitwerken van de business case. Die is vrij in te plannen tijdens de cursus.

Wie?  Toon Peeters

Waar? Thomas More Campus Geel

Wanneer? Info volgt

Ons doel is dat jij na deze opleiding de nodige informatie en ervaring hebt om zelf met insecten aan de slag te gaan.

Onderzoeker Isabelle Noyens

Met steun van

logo vlaio