
Tja... Geloof het of niet, maar het antwoord op deze vraag is wel degelijk JA! Het regenwoud moet helaas plaatsmaken voor het verbouwen van belangrijke grondstoffen zoals palmpitolie, kokosolie en soja omdat de vraag naar deze grondstoffen enorm is. De zwarte soldatenvlieg, Hermetia illucens, biedt een verrassende oplossing. Deze vlieg bevat interessante eigenschappen in zowel zijn vetten als eiwitten, waardoor hij kan dienen als alternatief. Hierdoor kan de druk op de conventionele grondstoffen afnemen. Maar hoe werkt dat precies, en waarom is deze vlieg zo bijzonder?
De zwarte soldatenvlieg is misschien maar een kleine vlieg, maar dit insect is een ware kampioen in duurzaamheid. Wat maakt deze vlieg zo uniek? Zijn larven! Voordat het insect uitgroeit tot vlieg, doorgaat deze een larvenstadium om vervolgens te verpoppen. De pop ontwikkeld zich vervolgens tot vlieg.
De larven groeien ontzettend snel, zijn efficiënt in het omzetten van afvalstromen naar hoogwaardige componenten: ze bevatten een indrukwekkende hoeveelheid aan vetten en eiwitten. Met name laurinezuur is rijkelijk aanwezig in de zwarte soldatenvlieg larve.
De larven zijn échte veelvraten. Ze worden gevoed met organisch afval, zoals groenten- en fruitresten of andere organische bijproducten. Dit is namelijk ook hun voeding in het wild! Wat normaal gesproken als verspilling zou eindigen, wordt door de larven omgezet in hoogwaardige grondstoffen. Hiermee draagt de zwarte soldatenvlieg niet alleen bij aan minder afval, maar ook aan duurzame productie van grondstoffen met verschillende toepassingen.
Soja, kokosnoten en oliepalmen worden voornamelijk geteeld in het regenwoud, omdat daar de weersomstandigheden voor deze gewassen gunstig is. Door de grote vraag naar deze producten, worden helaas grote plantages aangelegd, waarvoor het regenwoud plaats moet maken. Dit legt een grote druk op het klimaat en de biodiversiteit in deze gebieden.
De potentie van de zwarte soldatenvlieg kan niet worden onderschat. De eigenschappen, zoals de vetzuursamenstelling, van zwarte soldatenvliegolie lijkt sterk op dat van palmpit- en kokosolie waardoor het ingezet kan worden als duurzamer alternatief. Zwarte soldatenvlieg larven kunnen namelijk gekweekt worden op een kleinere oppervlakte en met minder waterverbruik. Daarnaast bevatten de larven ook zo’n 40% eiwit op droge stof basis, die ingezet kan worden ter vervanging van soja-eiwit. Dat betekent minder ontbossing, meer behoud van biodiversiteit en een flinke stap richting een duurzamere toekomst.