
Voeding is voortdurend in ontwikkeling. Nieuwe ingrediënten en productiemethoden zorgen ervoor dat ons voedingspatroon duurzaam en gezond blijft evolueren. Een belangrijk concept binnen deze evolutie is ‘novel food’. Maar wat houdt dit precies in? En hoe verhouden microalgen zich tot deze regelgeving?
‘Novel food’ verwijst naar voeding die voor 15 mei 1997 nog niet in grote hoeveelheden werd gegeten binnen de Europese Unie. Dit begrip omvat niet alleen innovatieve voedingsproducten, maar ook voedingsmiddelen die buiten de EU al traditioneel worden gegeten en voedingsmiddelen die met nieuwe technologieën zijn geproduceerd.
Het doel van de novel food-regelgeving is om de veiligheid van deze producten te garanderen. Voordat een novel food op de markt mag worden gebracht, moet het een strenge controleprocedure doorlopen. Dit proces kan tijdrovend en kostbaar zijn, waardoor slechts een beperkt aantal producten uiteindelijk goedkeuring krijgt.
Bepaalde microalgen zijn al voor 1997 geconsumeerd en mogen zonder bijkomende goedkeuring gebruikt worden in voedingsproducten. Voor sommige van deze algen gelden echter restricties, bijvoorbeeld dat ze enkel in voedingssupplementen mogen worden verwerkt in plaats van reguliere voedingsmiddelen.
Microalg | Toepassing | Opmerking |
---|---|---|
Chlorella sp | volledige alg |
|
Graesiella emersonii | volledige alg | Vroeger Chlorella emersonii |
Arthrospira platensis |
| Ook wel Spirulina (niet A. maxima!) |
Aphanizomenon flosaquae var. flosaquae | volledige alg | Alga Klamath |
Limnospira fusiformis | volledige alg | |
Limnospira indica  | volledige alg | Enkel in voedingssupplementen |
Limnospira maxima | volledige alg | |
Scenedesmus vacuolatus | volledige alg | |
Spirulina major | volledige alg | |
Dunaliella salina | volledige alg | Not novel in voedingssupplementen |
Microalgen worden steeds vaker erkend als een waardevolle en duurzame bron van voeding. Hun hoge gehalte aan eiwitten, omega-3-vetzuren en andere voedingsstoffen maakt ze bijzonder interessant. Naast bovenstaande microalgen die als ‘not-novel’ worden gezien, zijn er ook een aantal microalgen die de status ‘novel food’ gekregen hebben. Dit zijn microalgen die niet in Europa werden geconsumeerd voor 15 mei 1997.
Voor een aantal van deze soorten werd reeds een Novel Food dossier ingediend. Onderstaande microalgen hebben de procedure succesvol doorlopen om aan te tonen dat ze veilig zijn voor humane consumptie. Zij zijn dus goedgekeurd voor voedingstoepassingen in de EU.
Microalg | Toepassing | Datum goedkeuring | Opmerkingen |
---|---|---|---|
Ulkenia sp | olie | 2009 | |
Schizochytrium sp | olie | 2003, 2014 | verschillende vormen |
Haematococcus pluvialis (lacustris) |
|
| suppelementen: not novel! |
Odontella aurita | volledige alg |
| |
Tetraselmis chuii | volledige alg | 2014 (2017 document) | gedroogd |
Euglena gracilis | volledige alg | 2020 |
|