Dinsdag 23 september organiseren we de studievoormiddag ‘Referentiebudgetten als kompas voor sociaal beleid. Resultaten van de nieuwste update’. Tijdens deze boeiende en inspirerende ochtend stellen we de recent geactualiseerde referentiebudgetten voor. We focussen daarbij niet enkel op de nieuwste cijfers en inzichten, maar tonen ook hoe deze budgetten vandaag écht het verschil maken, zowel in beleid als in praktijk.
Voor wie is deze studievoormiddag interessant?
Iedereen die met kennis en betrokkenheid wil bijdragen aan een rechtvaardig sociaal beleid: beleidsmakers, onderzoekers, juristen, studentenvoorzieningen, opleidingen sociaal werk, stafmedewerkers van steden en gemeenten, armoedeorganisaties en andere werkveldprofessionals.
09:00 | Onthaal met koffie
We starten de dag met een warme ontvangst en een kop koffie of thee. Een moment om kennis te maken of even bij te praten.
09:30 | Welkom
Een korte inleiding over het belang van referentiebudgetten als kompas voor sociaal beleid en maatschappelijke dienstverlening. Wat maakt de referentiebudgetten vandaag zo relevant?
09:35 | Hoe worden referentiebudgetten opgebouwd? – Boekvoorstelling
Bérénice Storms
Starten doen we met een toelichting van de onderliggende methodologie van referentiebudgetten, gebaseerd op een combinatie van wetenschappelijke kennis, regelgeving, expertinzichten en ervaringen van burgers. We tonen hoe deze aanpak leidt tot transparante en reproduceerbare ‘korven’ van goederen en diensten die een menswaardig leven mogelijk maken. Aan de hand van concrete voorbeelden krijg je inzicht in de samenstelling en hoogte van de budgetten voor verschillende typegezinnen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.
10:30 | Hoe worden referentiebudgetten gebruikt in de praktijk?
Martine Dingemans en Nele Peeters
Referentiebudgetten leven ook in de praktijk: van maatschappelijk werk tot studentenvoorzieningen. Heel wat diensten maken gebruik van onze webapplicaties om financiële situaties goed in te schatten en om ondersteuning op maat te bieden. Die webapplicaties richten zich op OCMW's, actoren binnen de schuldbemiddeling en medewerkers van studentenvoorzieningen in het hoger onderwijs. We belichten hoe die applicaties en andere tools vertaald worden naar de leefwereld van mensen in armoede of financiële kwetsbaarheid, en hoe ze evolueren in nauwe samenwerking met het werkveld. Zo dragen referentiebudgetten bij aan menswaardige hulpverlening en de effectieve toeleiding tot sociale rechten.
11:10 | Pauze
Tijd voor een korte onderbreking en een verfrissing.
11:40 | Wat betekenen referentiebudgetten voor onderzoek en beleid?
Tim Goedemé
Referentiebudgetten worden steeds vaker ingezet in wetenschappelijk onderzoek om armoede, inkomensbeleid en toegang tot essentiële diensten beter in kaart te brengen. Hun normatieve en contextgevoelige karakter maken hen tot een waardevolle aanvulling op klassieke armoede-indicatoren. We tonen hoe ze bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe sociale maatstaven die dichter aansluiten bij de realiteit van gezinnen, en hoe ze gebruikt worden in de evaluatie van minimuminkomens, en woon- en andere levensdomeinen.
12:15 | Referentiebudgetten als indicator in het federaal plan tegen armoede en ongelijkheid
Vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Armoedebestrijding, Frank Vandenbroucke (onder voorbehoud)
Wat is de meerwaarde van referentiebudgetten in de politiek en de beleidspraktijk?
12:30 | Lunch en babbel
We sluiten af met een lekkere lunch en tijd om na te praten met sprekers en deelnemers.