Ga naar de hoofdinhoud

[GEZOCHT] Kinderen (6-12 jaar) met klachten van slecht (in)slapen

26/02/2025
Sascha Vermeylen Panelmanager

Kinderen verwerken doorheen de dag veel prikkels. Voor sommige kinderen zorgt dit ’s avonds voor slecht (in)slapen. Zorgproeftuin LiCalab (Thomas More) zoekt kinderen tussen 6 en 12 jaar met klachten van slecht (in)slapen om deel te nemen aan een onderzoek met ‘Moonbuddy’. Moonbuddy is een ademhalingscoach voor kinderen en ontwikkeld door de Belgische start-up Moonbird. Bent u ouder van een kind tussen 6 en 12 jaar dat last heeft van slecht inslapen? Lees verder!

Kinderen verwerken doorheen de dag veel prikkels. Voor sommige kinderen zorgt dit voor (faal)angst, stress, slecht slapen of andere klachten. Rust en ontspanning zijn een oplossing maar de manier waarop is niet voor ieder kind eenvoudig. Om een inzicht te krijgen in de noden van het kind maken professionals vaak gebruik van visualisatie- of ademhalingsoefeningen. Deze methoden bevorderen o.a. de innerlijke rust of emotionele uitingen van het kind. Langzaam en diep ademen activeert het parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor ontspanning en herstel. Dit verlaagt de hartslag en de bloeddruk, waardoor het lichaam in een rusttoestand komt die bevorderlijk is voor slaap. Het idee om ademhalingsoefeningen te koppelen aan een (tactiel) object dat het kind ondersteunt, wordt door professionals positief onthaald.

Onderzoek met en voor kinderen
Zorgproeftuin LiCalab onderzoekt in een piloottest in welke mate een tactiele ademhalingsbegeleider een potentieel hulpmiddel kan zijn om rust en ontspanning te bevorderen. We gebruiken hiervoor Moonbuddy, een ademhalingscoach ontwikkeld voor kinderen door de Belgische start-up Moonbird. 

Gedurende een testperiode van één maand leren we graag bij over de noden van het kind door op een creatieve, laagdrempelige manier onderzoek te voeren met kinderen en hun ouders. Aan de hand van een dagboek en een slotvragenlijst bekijken we welke aanpassingen nodig zijn om het toestel gebruiksvriendelijk, effectief en aantrekkelijk te maken voor het kind.

Wat houdt deelname in?
De testperiode start met een korte informatiesessie voor de ouder(s). Tijdens deze sessie leggen we het gebruik van Moonbuddy uit en overlopen we de procedure van het onderzoek. Elke deelnemer kan kiezen uit drie mogelijke momenten: 

  • Dinsdag 11 maart (12u tot 13u)
  • Woensdag 12 maart (10u tot 11u)
  • Woensdag 12 maart (20u tot 21u)

Uw kind gebruikt de Moonbuddy gedurende één maand op momenten naar eigen keuze. De Moonbuddy wordt aan huis geleverd met de post. De test start meteen na de informatiesessie (dus op 11 of 12 maart). U houdt een kort (digitaal) dagboek bij over de ervaringen met Moonbuddy. Dit dagboek stelt de onderzoekers in staat om voorkeuren met betrekking tot het gebruik van Moonbuddy te ontdekken en individuele ervaringen met het product te capteren. Aan het einde van de test vult u een uitgebreide vragenlijst in over het gebruik van Moonbuddy.

Deelname is kosteloos en alle gegevens worden strikt vertrouwelijk en anoniem verwerkt. Elk gezin krijgt een boekenbon ter waarde van €40 ter compensatie van de geïnvesteerde tijd. 

Wie kan deelnemen?

  • 30 kinderen tussen 6 en 12 jaar met klachten van slecht (in)slapen.
  • Ouders die bereid zijn hun kind gedurende een maand de Moonbuddy te laten gebruiken.
  • Kinderen zonder ontwikkelingsstoornissen zoals autismespectrumstoornis*.

*Waarom mogen kinderen met een ontwikkelingsstoornis niet deelnemen aan het onderzoek? Een begrijpelijke vraag. Eerst en vooral gaat het om een uitsluiting van het onderzoek en niet van het gebruik. Bij een verkennend onderzoek verzamelen we data om algemene conclusies te formuleren. Bij ontwikkelingsstoornissen liggen behoeften soms erg ver uit elkaar en is het moeilijker om algemene conclusies te vinden. Dat maakt meningen niet minder waardevol maar wel moeilijker te veralgemenen in deze fase van het onderzoek.

Interesse om deel te nemen?
Meld u aan via het online formulier. Na aanmelding ontvangt u meer informatie binnen de 2-3 werkdagen. Voor bijkomende vragen of opmerkingen kan u terecht bij Sascha Vermeylen via sascha.vermeylen@thomasmore.be of 014741015.

 

DE STUDIEGROEP IS VOLZET. U KAN UZELF NOG AANMELDEN VOOR DE WACHTLIJST.
Wenst u in de toekomst op de hoogte te blijven van het onderzoek naar moonbuddy? Neem contact op met Sascha Vermeylen.

 

Deze studie werd beoordeeld en goedgekeurd door de Ethische Commissie (MEC) van UZA (dossiernummer: ID7087). Het onderzoek kadert binnen CrossCare 2.0.

Ik wil deelnemen!

Verwante blogs