Ter voorbereiding van hun jaarlijkse hackathon organiseert Hack Kempen een reeks inspirerende talks, de ‘Hackademy’. Op de site van Johnson & Johnson in Beerse gaven LiCalab, J&J en Games for Health de 50 deelnemers inzichten in de circulaire gezondheidszorg (DiCE) en nudgingtechnieken om gedragsverandering te bevorderen. Met een rugzak vol inspiratie klaar om van Hack Kempen 2025 een succesverhaal te maken!
Hack Kempen is een organisatie die gelooft dat de Kempen meer zichtbaarheid verdient. Elk jaar organiseert het vijfkoppige team een hackathon voor en door de Kempen met als doel om uitdagende probleemstellingen van bedrijven uit de regio op te lossen. De hackathon is een heuse marathon waarbij deelnemers een probleemstelling kiezen, een team vormen van deelnemers met verschillende achtergronden en daarna samen aan de slag gaan. Het ultieme doel: de professionele jury overtuigen van hun idee en kans maken op de hoofdprijs.
In aanloop naar de hackathon helpt Hack Kempen met de Hackademy-sessies deelnemers om frisse ideeën op te doen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Op woensdag 23 oktober was het de beurt aan het DiCE-team en werden de deelnemers onthaald bij de Kempense afdeling van Johnson & Johnson. De avond stond in het teken van circulariteit en nudging. Els Ducheyne (J&J) introduceerde principes van een circulaire gezondheidszorg aan de hand van het DiCE-project. Collega Sascha Vermeylen (zorgproeftuin LiCalab) gaf informatie over een innovatief inzamelsysteem en inzichten vanuit de theorie rond nudging. Wat is nudging? Hoe kan het onze motivatie beïnvloeden en wat betekent dat in de praktijk? Ten slotte nam Rene Luigies (Games for Health) ons mee in het hele proces van stakeholderbetrokkenheid en de manier waarop je zelf motivationele strategieën kan ontwerpen voor jouw doel.