Overslaan en naar de inhoud gaan
TOOL

Insoletool for evidence based insole therapy and design

Naar de insoletool

Waarom is een insoletool nuttig?

Voetorthesen worden courant gebruikt als conservatieve behandelingswijze voor verschillende voet- en onderste ledematen gerelateerde aandoeningen. Hoewel patiënten al tientallen jaren worden behandeld met steunzolen, stelt Landorf & Keenan dat er weinig wetenschappelijk bewijs bestaat over de werkzaamheid en het werkingsprincipe van deze orthesen.

Sinds hun publicatie in 2000 is het wetenschappelijk bewijsmateriaal toegenomen met de publicatie van verschillende praktijkrichtlijnen en wetenschappelijke artikelen. De meeste richtlijnen en wetenschappelijke artikels bevatten geen gedetailleerde beschrijving van het type, de vorm en het materiaal van de voetorthesen. Dit belemmert een brede toepassing van deze wetenschappelijke kennis in de klinische praktijk. Het ontwerp en de productie van op maat gemaakte voetorthesen is nog steeds grotendeels gebaseerd op de ervaring en persoonlijke voorkeur van elke orthopedist. Dat vormt ook een bijkomende moeilijkheid voor beginnende orthopedisten.

Hoe werkt de insoletool?

De insoletool combineert de huidige common practice en wetenschappelijk bewijs met betrekking tot steunzolen. Het doel van deze tool is om orthopedisten, docenten en studenten te helpen bij het integreren van wetenschappelijk bewezen steunzoolconcepten in hun dagelijkse klinische praktijk.

Hoe kan je de insoletool raadplegen?

Dat kan op twee manieren. U kunt beginnen met een pathologie of met een kenmerk. Wanneer u met een pathologie begint, krijgt u een overzicht van alle kenmerken die aan deze pathologie zijn gekoppeld, samen met de bijbehorende binnenzoolconcepten en -ontwerpen. Als u begint met een kenmerk, ziet u alle binnenzoolconcepten en -ontwerpen gekoppeld aan dit specifieke kenmerk.

Naar de insoletool