Ga naar de hoofdinhoud
zorgzame samenleving

Zorgzame buurten

(Vonk3)

Hoe kan je in de praktijk en beleidsmatig werken aan zorgzame buurten? Wat kunnen zorgzame buurten in de praktijk betekenen? Waar liggen de mogelijkheden, waar de valkuilen en de grenzen? Met deze vragen gaan we  in ons onderzoek aan de slag.

Enkele projecten

dots

Op zoek naar een stapsgewijze methode voor een toegankelijke buurtanalyse?

Bekijk het ondersteuningspakket zorgzame buurtanalyse
Praktijkboek het kleine helpen

Bouwen aan buurtnetwerken rond ouderen

Dit praktijkboek reikt concrete handvatten aan voor¬†praktijkwerkers die de buurtnetwerken van sociaal ge√Įsoleerde ouderen willen versterken. Onder deze brede omschrijving kunnen veel initiatieven schuilgaan. De grote gemeenschappelijke deler van deze initiatieven is echter het streven naar het bevorderen van¬†wederzijdse steun in een straat, wijk of dorp onder sociaal ge√Įsoleerde ouderen en andere buurtbewoners.

Meer info over het denk- en doeboek
cover_het kleine helpen
stripes-diagonal

Laat je inspireren door onze podcastreeks over het kleine helpen

Een lamp vervangen bij de buurvrouw, de overburen die soms op je kinderen passen wanneer jij snel naar de buurtwinkel gaat,... Dat is het kleine helpen: buren helpen én geholpen worden door buurtbewoners met kleine dingen.

In deze podcastreeks legt onderzoeker Liesbet Lommelen van Thomas More uit wat het juist is én hoe je het kan toepassen in een landelijke en stedelijke omgeving. Bovendien delen enkele buurtbewoners hoe zij dat aanpakken in hun buurt. Zowel in een grootstad als Antwerpen, als in een wijk in Arendonk.
Deze podcast kwam tot stand met steun van de Vlaamse Overheid.

Podcast 'het kleine helpen'

Hoe kom je tot zorgzame dorpen?

dots