Ga naar de hoofdinhoud
Referentiebudgetten

REMI

Federale uitrol

Supported by

POD Maatschappelijke Integratie

Bekijk de projectwebsite

Extra steun voor wie het nodig heeft via een krachtige digitale tool.

In 2023 en 2024 stimuleerde de federale regering de Belgische OCMW’s om met REMI te werken. Dit gebeurde onder impuls van Karine Lalieux, minister voor Pensioenen en Maatschappelijke Integratie, Armoedebestrijding en Beliris. OCMW’s kregen subsidies om:

  • een REMI-licentie aan te schaffen,
  • aanvullende financiële hulp toe te kennen aan inwoners die niet over een menswaardig inkomen bleken te beschikken.

De subsidies werden toegekend volgens het Koninklijk Besluit van 22 januari 2023. De subsidieperiode liep van 1 mei 2023 tot 31 december 2024. 

Dankzij deze subsidies:

  • werkten 424 OCMW’s met de REMI-tool (dat is 73% van alle OCMW's);
  • werden (boven)lokale afsprakenkaders ontwikkeld;
  • beschikten de OCMW’s over een uniforme en wetenschappelijke tool om de behoeftigheid van inwoners op een gelijkwaardige manier vast te stellen. Dit draagt bij om ongewenste verschillen tussen en binnen OCMW’s te verminderen.

Wat is REMI?

REMI is een digitale tool die ontwikkeld werd op vraag van en in samenwerking met OCMW’s. Het is in de eerste plaats een diagnosetool die Belgische OCMW’s helpt om nauwkeurig in kaart te brengen of een huishouden over een toereikend inkomen beschikt. Daarbij wordt eerst onderzocht of het inkomen verhoogd kan worden, de uitgaven verlaagd kunnen worden en of alle sociale rechten maximaal benut zijn. Pas wanneer die mogelijkheden ontoereikend blijken, kan aanvullende financiële steun worden toegekend. Of huishoudens nu een inkomen hebben uit bijstand, een uitkering of arbeid, REMI biedt ondersteuning op maat.

Ondersteuning voor OCMW’s

De deelnemende OCMW’s kregen niet alleen toegang tot de REMI-tool, maar ook een uitgebreid ondersteuningspakket met:

  • kennisclips
  • handleidingen
  • een afsprakenkader
  • een productengids
  • online opleidingen voor gebruikers en leden van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst
  • helpdesk
Ontdek het ondersteuningspakket op de projectwebsite
checkered

Wetenschappelijke partner

Voor de federale uitrol werkte het Expertisecentrum Budget en Financieel welzijn samen met collega's Laurent Nisen en Stéphanie Linche van de onderzoeksgroep ESPRIst, verbonden aan de Universiteit van Luik.
Ontdek ESPRIst
Onderzoeksmanager

Bérénice Storms

Dr. in de sociale wetenschappen, onderzoeksmanager Expertisecentrum Budget en Financieel Welzijn

Coördinator Valorisatie

Martine Dingemans

Martine studeerde Toegepaste Communicatie en is sinds 2021 coördinator valorisatie bij CEBUD.

Onderzoeker

Marieke Frederickx

Marieke studeerde handelsingenieur aan de KU Leuven en werkte als stafmedewerker bij meerdere OCMW’s. De vertaling van onderzoeksresultaten naar beleid dat het verschil maakt is voor haar essentieel.

Onderzoeker

Tess Penne

Tess is Doctor in de Sociologie. Haar onderzoek focust zich voornamelijk op referentiebudgetten, minimuminkomensbescherming en armoedebestrijding.

Onderzoeker

Leen Van Thielen

Leen behaalde haar diploma in sociologie aan de VUB en is momenteel actief als onderzoeker in projecten gericht op referentiebudgetten en armoedebestrijding.

Onderzoeker

Ilse Cornelis

Dr. in de Psychologie.  Onderzoeker binnen de lijnen Geld & Gedrag en Referentiebudgetten en REMI. Zet zich in voor financiële redzaamheid en evidence-based hulpverlening.

Onderzoeker

Heleen Delanghe

Heleen studeerde sociologie aan de Universiteit Antwerpen. Ze focust zich op referentiebudgetten, minimuminkomensbescherming en sociaal beleid.