Preventie en empowerment
Het doel van de onderzoekslijn preventie en empowerment is preventie in zorg en welzijn toegankelijker, effectiever en beter ...
Het FIGHT-CancER-project richt zich op het ontwikkelen van een online (gedeelde) shared decision making tool om transgender en genderdiverse personen te ondersteunen bij het maken van weloverwogen keuzes over borst- en baarmoederhalskankerscreening en HPV-vaccinatie. Daarnaast helpt deze tool zorgverleners om beter te communiceren over kankerrisico's en preventie voor deze doelgroep, met aandacht voor barrières, hiaten in kennis en trainingsbehoeften.
Samen bouwen we aan een toekomst waarin iedereen toegang heeft tot kankerpreventie!
Van tot
FIGHT-CancER staat letterlijk voor: 'Fostering Inclusive and Gender-equitable screening and HPV vaccination using (shared) decision-making Tool for Cancer prevention: Empowering and promoting Resilience among transgender and gender diverse people and healthcare providers in Flanders'.
Binnen dit project ontwikkelen we een online tool om transgender en genderdiverse personen te ondersteunen bij keuzes over kankerscreening en HPV-vaccinatie. Tegelijkertijd wil deze tool zorgverleners helpen bij de communicatie over kankerrisico's en preventie, rekening houdend met barrières en kennishiaten.
De ontwikkeling van de tool verloopt in vier stappen.
Transgender en genderdiverse personen lopen unieke risico’s op kanker en ervaren verschillende drempels bij toegang tot gezondheidszorg.
Deze uitdagingen benadrukken de noodzaak van een op maat gemaakte aanpak, zoals de FIGHT-CancER-tool, om essentiële screenings en vaccinaties toegankelijk te maken voor transgender en genderdiverse personen.
Ons project is gestructureerd in vier stapsgewijze processen, elk ontworpen voor de succesvolle ontwikkeling van een webgebaseerd shared decision making tool.
Kadermapping: een uitgebreid kader dat de barrières en bevorderende factoren identificeert voor kankerpreventiediensten onder transgender en genderdiverse personen en hun zorgverleners.
Bètaversie van het hulpmiddel: een eerste bètaversie van het webgebaseerde shared decision making tool.
Pilottesten van het hulpmiddel: een aangepaste versie van het hulpmiddel, verfijnd door pilottesten en klaar voor praktische implementatie.
Haalbaarheids- en effectiviteitsrapporten:
Dit project wordt gefinancierd door Kom op tegen Kanker en uitgevoerd in samenwerking met volgende partners:
Liesbet Van Bos (MSc) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Preventie en empowerment. Haar focus ligt momenteel op co-creatief onderzoek.
Wessel van de Veerdonk (PhD) is onderzoekscoördinator Preventie en empowerment bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn. Zijn onderzoeksfocus ligt momenteel op een optimale preventieve gezondheidszorg specifiek voor mensen met verminderde toegang.
Janet is een ervaren communicatieonderzoeker met een passie voor overheids- en duurzaamheidscommunicatie. Zij is vooral bedreven in kwantitatieve onderzoeksmethodes. Als oud-woordvoerder en communicatieadviseur kent zij de communicatiepraktijk.