Ga naar de hoofdinhoud

Assessment & interventie

Project

LEES-KRACHT

Strengthening foundational literacy by empowering School Teams through Professional Development for Enhanced Emergent Literacy Instruction in primary schools in Suriname

Dit programma richt zich op het verbeteren van de leesvaardigheid van kinderen in Suriname door middel van een professionaliseringstraject voor leerkrachten in de vroege jaren van het basisonderwijs. Door een combinatie van online training, deelname aan lerende netwerken en gerichte begeleiding worden leerkrachten ondersteund in het integreren van effectieve instructies rond voorbereidend leesonderwijs.

Datum

Van tot

Supported by

UNICEF

Bekijk de projectwebsite

Over dit project

Suriname kampt me een lage leesvaardigheid bij kinderen, wat hun onderwijskansen en toekomstmogelijkheden belemmert. De COVID-19-pandemie heeft het leerverlies nog vergroot en het aantal uitvallers in het basisonderwijs verder doen stijgen. LEES-KRACHT focust op gelijke kansen voor alle kinderen, ongeacht sociaaleconomische of taalkundige achtergrond. Tegelijkertijd draagt dit project bij aan beleidsontwikkeling en capaciteitsversterking van Surinaamse stakeholders.

Doelstellingen

Het programma LEES-KRACHT heeft als doel de basisgeletterdheid van kinderen in Suriname te versterken door leerkrachten in de eerste twee jaren van het basisonderwijs te professionaliseren. Dit gebeurt via een traject dat online trainingsmodules, deelname aan lerende netwerken en gerichte begeleiding combineert om effectief voorbereidend leesonderwijs te bevorderen.

Deze algemene doelstelling vertaalt zich in zes concrete doelen:

  • Professionaliseren van leerkrachten in de eerste schooljaren op het gebied van effectief voorbereidend leesonderwijs.
  • Versterken van de basisgeletterdheid van kinderen in Suriname door verbeterde instructie en didactiek.
  • Implementeren van evidence-based onderwijsmethoden op 30 pilotscholen.
  • Ontwikkelen van een duurzaam opschalingsmodel voor bredere implementatie in andere districten.
  • Vergroten van de capaciteit van lokale onderwijsinstellingen en onderzoekers.
  • Bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen, met name SDG 4 (Kwaliteitsonderwijs) en SDG 10 (Minder ongelijkheden).

Wat zijn de verwachte resultaten?

Om de onderwijskwaliteit in Suriname te versterken, wordt een uitgebreid professionaliseringstraject opgezet voor leerkrachten en schoolleiders. Dit traject richt zich op duurzame capaciteitsopbouw en kennisdeling binnen het onderwijsveld. Door middel van online en interactieve leermiddelen, lerende netwerken en trainingen wordt een solide basis gelegd voor verdere ontwikkeling en implementatie in scholen.

De verwachte resultaten van dit traject omvatten:

  • Ontwikkeling en implementatie van een online professionaliseringstraject voor leerkrachten:
    • Gebruik van online en interactieve leermiddelen, waaronder kennisvideoā€™s.
    • Opzetten van lerende netwerken voor onderlinge kennisuitwisseling en begeleiding.
  • Capaciteitsopbouw van schoolteams en professionals:
    • Training van 120 leerkrachten en 30 schooldirecteuren in 30 scholen.
    • Ondersteuning en inzet van 12 mastertrainers verbonden aan CENASU (Centrum voor Nascholing verbonden aan ministerie van Onderwijs in Suriname).
    • Adviesgroep met vertegenwoordigers uit verschillende onderwijs- en beleidsorganisaties: Anton de Kom Universiteit, Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, CENASU, Instituut voor de Opleiding van Leraren, Pedagogische Instituten, Raadscommissie Suriname, Nationale Taalraad, Taalunie (Suriname)
  • Duurzame opschaling:
    • Versterking van de capaciteit van de Research Unit Logopedie (RUL) en het Ministerie van Onderwijs (CENASU).
    • CreĆ«ren van een Multi-stakeholdersplatform voor kennisdeling en verdere implementatie in Surinaamse scholen.
      Dit multi-stakeholdersplatform bestaat uit vertegenwoordigers van: Anton de Kom Universiteit, Minsiterie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, CENASU, Instituut voor de Opleiding van Leraren, Pedagogische Instituten, Raadscommissie Suriname, Nationale Taalraad, Taalunie, orthopedagogen, psychologen, Foundation for Research and Development in Caribbean Communities (FRDCC)
    • Op termijn: integratie van de methodiek in het reguliere curriculum van de Surinaamse lerarenopleidingen.

Partners

Het project wordt uitgevoerd in de districten Paramaribo, Nickerie en Brokopondo en is een samenwerking tussen UNICEF Suriname/Guyana, Research Unit Logopedie binnen de faculteit Humaniora van Anton de Kom Universiteit Suriname, Thomas More en het Surinaamse Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

  • UNICEF: Financiering en ondersteuning bij de implementatie.
  • Anton de Kom Universiteit van Suriname (ADEKUS): Coƶrdinatie en uitvoering via de Research Unit Logopedie (RUL).
  • Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) van Suriname: Beleidsmatige ondersteuning en betrokkenheid van scholen.
  • CENASU (Centrum voor Nascholing Suriname): Logistieke en inhoudelijke ondersteuning bij de training en implementatie.
  • Thomas More: Wetenschappelijke en methodologische ondersteuning bij ontwikkeling van materialen en begeleiding programma-activiteiten.

Onderzoekers Thomas More

Onderzoeker

Kirsten Schraeyen

Kirsten Schraeyen (PhD) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Assessment en interventie. Zij is expert op het vlak van taalontwikkelingsstoornissen in een meertalige context.

Onderzoeker

Astrid Geudens

Astrid Geudens (PhD) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Assessment en interventie. Zij is expert in taal- en leesdidactiek en probeert actief een brug te slaan tussen wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.

Gerelateerde onderzoekslijnen