Ga naar de hoofdinhoud

Algenkweek

Downstream Processing

project

Op een drafje

Dit LEADER-project zet in op het op een innovatieve en laagdrempelige verwerking van bierdraf uit regionale en lokale brouwerijen om zo resultaten te boeken die inspirerend werken voor opname door lokale actoren. Voor de droge fractie kijken we concreet naar de pluimveesector en het vloeibare deel van de draf wordt ingezet voor microalgenkweek. Dit met het oog op het optimaal valoriseren van een lokaal beschikbare reststroom, namelijk bierdraf van regionale en kleinschalige brouwerijen.

Datum

Van tot

Supported by

Leader Regulier Project

Projectomschrijving

In de regio Zuiderkempen is het kleinschalig bierbrouwen een populaire activiteit. Bierdraf wordt door grote brouwerijen aangeboden aan varkens- en rundveebedrijven die het gebruiken als krachtvoer. Voor kleine brouwerijen is het transport en de verwerking van bierdraf momenteel niet interessant. Een lokale keten met oog op standaardisatie, bewaring en transport van bierdraf kan naast het opwaarderen van bierdraf ook zorgen voor een continue bevoorrading op grotere schaal. Dit biedt een mooie meerwaarde als structurele bron van lokaal geproduceerd krachtvoer. Volgende stappen zullen in dit project uitgevoerd worden: 

  1. chemische analyse van het beschikbaar bierdraf
  2. eenvoudige, efficiënte verwerking van het draf
  3. voederproeven bij pluimvee
  4. uitwerken van een optimale valorisatieketen

 

Met het oog op kostenefficiëntie, standaardisatie en meerwaarde naar de verschillende schakels in de keten, is het centraal samenbrengen en verwerken van de draf een belangrijke piste om te verkennen. Het doel is om het bierdraf te scheiden in een vloeibare en vaste fractie door persing. Met de vloeibare fractie gaan we na hoe deze kan ingezet worden als substraat voor microalgenkweek. Het gebruik van reststromen voor algenkweek is baanbrekend omdat dit tot op heden weinig toegepast wordt bij actieve kwekers. Verder analyseren we de samenstelling van deze algen en bekijken we in welke mate de restwaters gezuiverd zijn. Doel is om een concrete pilootkweek op te starten die als demo- en inspiratiecase fungeert op het einde van het project. Een voederproef (3) met de gedroogde bierdraf wordt uitgevoerd met vleeskuikens om het potentieel van de droge fractie als voeder voor pluimvee in te schatten. 

Projectdoelstelling

Voornaamste doelstelling van het project is door een innovatieve, laagdrempelige en succesvolle verwerking van bierdraf inspirerend te werken zodat lokale actoren deze opnemen en er een lokale (korte) keten kan gevormd worden met het oog op het optimaal valoriseren van een lokaal beschikbare reststroom, namelijk bierdraf van regionale en kleinschalige brouwerijen. 

Samenvattend is de missie van dit project de demonstratie van een lokale keten waarbij regionale (kleinschalige) brouwerijen hun bierdraf op een economisch interessante manier kwijt kunnen door de draf te verzamelen en te verwerken. Daarbij geven we de lokale kleinere veetelers en pluimveehouders de optie om stabiel en betaalbaar krachtvoeder te bekomen dat gedurende het ganse jaar beschikbaar is door de langere houdbaarheid van de droge fractie. Tot slot demonstreren we ook een innovatieve verwerkingsopportuniteit van de vloeibare fractie door op pilootschaal microalgen te kweken die dan weer als ingrediënt kunnen opgepikt worden binnen de context van de korte keten.