Ga naar de hoofdinhoud
Educatieve bachelor

Leraar Lager Onderwijs

Vorselaar

Nederlands

Ook beschikbaar in:
wo 13 dec '23
Voor de Klas infosessies

Word leraar van de wereld

 • Je wil kinderen van 6 tot 12 jaar de wereld laten ontdekken.
 • Je bent enthousiast en staat met plezier voor een groep.
 • Je droomt van een afwisselende job, met elke dag nieuwe uitdagingen.
 • Je hebt een open en kritische blik op de wereld, de maatschappij en het onderwijs.
 • We vormen je tot een leraar met veel expertise en een sterke persoonlijkheid.
 • Aandacht en liefde voor leerlingen en vak, dát is waar lesgeven om draait.
 • Een vakkundig en enthousiast docententeam legt samen met jou de basis voor deze ultieme vorm van meesterschap.
 • Door het groeiend aantal leerlingen heb je uitstekende jobvooruitzichten en een degelijk startersloon dat via loonbarema's je hele loopbaan blijft stijgen.
 • Met een diploma op zak kan je starten aan de verkorte (eenjarige) opleiding kleuteronderwijs of secundair onderwijs.
Student leraar lager onderwijs in een klas
checkered

De job van je leven

De opleiding in het kort 

Bekijk onze verschillende trajecten

Leraar Lager Onderwijs

 • Jij wil inspireren. Je hebt een brede algemene kennis en je wil kinderen van 6 tot 12 jaar de wereld laten ontdekken. Je bent enthousiast en staat met plezier voor een groep. Je droomt van een afwisselende job, met elke dag nieuwe uitdagingen. Je hebt een open en kritische blik op de wereld, de maatschappij en het onderwijs.
 • We vormen je tot een leraar met veel expertise en een sterke persoonlijkheid. Een leraar die het verschil maakt. Je wordt ondersteund maar ook uitgedaagd door een enthousiast en vakkundig docententeam.
 • Goed onderwijs staat of valt met de kwaliteit van wie er voor de klas staat. Aandacht en liefde voor leerlingen en vak, dát is waar lesgeven om draait. We leggen samen met jou de basis voor deze ultieme vorm van meesterschap.
 • Jij bent gegeerd! Door het groeiend aantal leerlingen heb je uitstekende jobvooruitzichten en een degelijk startersloon dat via loonbarema's je hele loopbaan blijft stijgen.
 • Twijfel je nog tussen de kleuterschool, de lagere school of het secundair onderwijs? Met een diploma lager onderwijs op zak kan je starten aan de verkorte (eenjarige) opleiding kleuteronderwijs of secundair onderwijs.

Praktische informatie

 • Duur

  3 jaar (voltijds)

 • Studiepunten

  180

 • Toelatingsvoorwaarden

  Bekijk de diplomavoorwaarden voor bachelors en graduaten.

 • Waar

  Op de campus

 • Inschrijvingsgeld

Programma

 • Fase 1 | In het eerste jaar bouw je een brede kennisbasis op met de leergebieden van de lagere school als leidraad. Je wordt een inhoudelijk vakexpert, ontwerpt leeractiviteiten en brengt ze in de praktijk. Van bij de start koppelen we je aan een échte basisklas. Eerst verkennend, maar halfweg het academiejaar ga je 'echt' lesgeven. Natuurlijk besteden we ook veel aandacht aan reflectie en persoonsvorming. We moedigen je aan om je leerproces onder de loep te nemen en dagen je uit om met een kritische, open blik naar de wereld te kijken.
 • Fase 2 | In het tweede jaar staat de ruime schoolomgeving en de wereld centraal. Het projectvak 'Boeiend Buiten' brengt je buiten de klasmuren en speelt onze groene campus uit als ideale setting voor 'outdoor education'. In het projectvak 'Wereldburgerschap' maak je kennis met onderwijs in een grootstedelijke context en verdiep je je in onze complexe, snel veranderende maatschappelijke realiteit. De leergebieden van de lagere school worden verder uitgediept. Waar je in fase 1 een jaar lang werd gekoppeld aan één stageklas, doorloop je nu verschillende leerjaren.
 • Fase 3 |In het derde jaar ontwikkel je verder je eigen stijl als leraar. Nu de inhoudelijke en vakdidactische basis is gelegd, kan je je eigen traject meer en meer zelf vormgeven. In de pedagogisch-didactische modules leer je in te zetten op diversiteit en zorgbreed werken. Daarnaast krijg je inzicht in de school als een plek waar leren én samenleven centraal staan. Fase 3 speelt zich grotendeels af op je stageschool. Je loopt stage in een eerste leerjaar en bij het begeleiden van openluchtklassen breng je de principes van buitenonderwijs in de praktijk. In de eindstage, die bestaat uit een uitgroeistage en een verdiepingsstage, toon je aan dat je over de expertise beschikt om leerlingen doelgericht, met kennis van zaken en met passie mee te nemen in je verhaal.

In je 2e en 3e fase heb je steeds meer en langere stageperiodes. In de laatste fase kan je ook je studie verder zetten in het buitenland. Na je opleiding ben je startklaar en/of kan je verder studeren.

Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

 • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
 • Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Fase 1 2 3
PRAKTIJK
Praktijkroute 1 + stage 1 10
Praktijkroute 2 + stage 2 15
Module 1e lj + stage 1e lj 8
Praktijkroute 3 + stage 3 28
Werkplekleren 6
ALGEMENE VORMING
Communicatieve en digitale vaardigheden 4
Cultureel bewustzijn 4
Wereldburgerschap 3
Boeiend Buiten 1 3
Boeiend Buiten 2 3
Religie, zingeving en levensbeschouwing 3
VAKEXPERTISE
Fase 1 2 3
RK-godsdienst 3
Keuze: RK-godsdienst/Islam/Levensbeschouwelijke verd. 3
Frans 3 3
Nederlands 6 6
Wiskunde 6 6
Wereldoriëntatie 6 6
Muzische vorming 6 6
Bewegingsopvoeding 3
PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE EXPERTISE
Pedagogisch-didactische vorming 9 9
ONDERWIJSEXPERTISE
Wijs met taal 3
Zorgbreed werken 4
Leren in verscheidenheid 5
Deze opleiding start niet in februari.

Onze troeven

Piekfijn geregeld

Een lesdag start om 09.15 en eindigt om 16.30 uur. Je gaat elke maandag observeren en participeren in een school in jouw buurt. We bieden je de nodige ondersteuning en inspiratie aan. Tijdens de intensievere weekstages ontwerp je zelf de leeractiviteiten.

Persoonlijke begeleiding

De verplichte starttoets is het vertrekpunt om samen met jou een traject op maat uit te stippelen. Een ankerdocent volgt je ontwikkelingen op de voet en begeleidt je leerproces. Het docententeam biedt je ondersteuning, maar daagt je ook uit om te groeien. We hechten veel belang aan een persoonlijk en laagdrempelig contact.

Visie en passie

Een open en kritische blik is dé basishouding van elke leraar. Op een ervaringsgerichte en interactieve manier dagen we jou uit om te kijken naar en na te denken over jezelf en de wereld. Hoe kan jij als leraar het verschil maken? Wat wil jij met jouw leerlingen bereiken? We vormen leraren met meesterschap, passie en burgerzin.

In de praktijk

We kiezen bewust voor een snelle kennismaking met het werkveld.
Je eerste stage-ervaring doe je al op in september en geleidelijk aan neem je steeds meer verantwoordelijkheid op. Je gaat bijna elke week naar je stageschool, zo heb je tijd om de school en de leerlingen goed te leren kennen. In semester 2 doe je ook meerdere dagen na elkaar stage op jouw stageschool.
In je 2e en 3e jaar heb je steeds meer en langere stageperiodes en zal je meer en meer de rol van de leraar gaan overnemen. In je laatste jaar kan je er ook voor kiezen om studie- en/of stage-ervaring in het buitenland op te doen.
Wij zoeken een stageplaats voor jou, we hebben een uitgebreid netwerk aan stagescholen.
We zorgen voor een degelijke stagebegeleiding. Je mentor op je stageschool én een ‘ankerdocent’ vanuit de opleiding zien je regelmatig aan het werk op de stageplek en volgen je traject op.

Student leraar lager onderwijs in een klas

Go international

Leraar zijn betekent de wereld binnenbrengen in je klas. Daarom bieden we jou heel wat mogelijkheden om je onder te dompelen in een andere taal en cultuur.

 • Je kan studeren en/of stage lopen in Europa, bij een van onze Erasmuspartners.
 • Je kan stage lopen of lesgeven in het Zuiden, via een ontwikkelingsproject.
 • Je kan op onze eigen campus een internationaal traject doorlopen, samen met buitenlandse studenten.

Een buitenlandse studie- of stage-ervaring verruimt je blik. Je leert je eigen boontjes doppen, verbetert je talen en wisselt expertise uit met leraren van over de hele wereld. Bovendien is het zonder twijfel een fantastische ervaring en een extra troef als je straks gaat solliciteren!

Jij kiest je bestemming op basis van jouw interesses en inhoudelijke uitdagingen. Wij zorgen voor een vlotte organisatie en een kwaliteitsvolle invulling/begeleiding van je avontuur. Reizen en leren doe je vanzelfsprekend helemaal zelf.

 • Op financieel vlak kan je rekenen op ondersteuning via allerlei beurssystemen.
 • Vanessa Dockx, onze internationale coördinator, vertelt je er alles over tijdens de voorbereidingssessies.
Studenten klaar voor vertrek in Centraal Station

Persoonlijke begeleiding

 • De opleiding staat niet op zichzelf, maar wordt georganiseerd op een moderne studentvriendelijke campus, waar iedereen, gaande van docenten, studenten, administratief-, technisch- als onderhoudspersoneel elkaar kent en aanspreekt. Op deze manier vormen we een hechte community en maken we samen school.
 • We zetten sterk in op begeleiding en hechten veel belang aan een persoonlijk en laagdrempelig contact. Het docententeam biedt je ondersteuning maar daagt je tegelijkertijd uit om uit je comfortzone te treden en te groeien. Je neemt je eigen leerproces in handen, maar je staat er niet alleen voor.
 • De verplichte starttoets en andere screenings geven je snel een beeld van je beginsituatie.  
 • Heb je extra ondersteuning nodig voor wiskunde, Frans, expressie of taalvaardigheid, dan kan je jezelf inschrijven voor een begeleidingsparcours ‘op maat’: zomercursus, begeleidingssessies en/of monitoraten. 
 • Voor vragen over studiemethode en -planning kan je terecht bij onze inclusiecoördinator, die zowel individueel als in groep begeleiding voorziet.

Zit je nog met vragen?

Opleidingsmanager

Ellen Piedfort

Voor al je vragen over de opleiding.

ellen.piedfort@thomasmore.be +32 14 74 38 18
Trajectcoach

Evelien Van Leuven

Voor al je vragen over trajecten, studieloopbaan en vrijstellingen.

evelien.vanleuven@thomasmore.be +32 14 50 81 76

Aan het woord: onze studenten vertellen

Studeren in Vorselaar

Kies je voor Vorselaar? Dan kom je terecht op een prachtige campus in het groen, met een indrukwekkend leercentrum en state-of-the-art ICT-infrastructuur! Wat we je kunnen garanderen? Een gezellige sfeer, warme contacten én een close studenten- en kotleven. Samengevat: Vorselaar is niet alleen het grootste onderwijsdorp, maar ook het plezantste studentendorp van Vlaanderen!

Campus Vorselaar Thomas More
zigzag

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven

Ook interessant

Educatieve bachelor

Leraar Kleuteronderwijs

Hou je van spelen, fantaseren, creëren en leren met jonge kinderen?

Educatieve bachelor

Leraar Secundair Onderwijs

Je wil leraar worden in het secundair onderwijs en 2 vakken kiezen die je kan geven.

#leraarlageronderwijsvorselaar