Ga naar de hoofdinhoud

Downstream Processing

project

PIAV

Pilootschaalinsecten-en-algenverwerkingsinstallatie

Datum

Van tot

Supported by

VLAIO OIHS

Projectomschrijving

Binnen het Expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie wordt nauw samengewerkt met het werkveld. Uit gesprekken met zowel opstartende kwekers als gevestigde bedrijven blijkt een groeiende behoefte aan concrete, op maat gemaakte oplossingen voor het grootschalig verwerken van insecten en microalgen, het verbeteren van de rentabiliteit in verschillende productieketens en het ontwikkelen van producten die klaar zijn voor de markt.

Het uitvoeren van zulk praktijkgericht onderzoek vraagt om uitbreiding en aanpassingen van onderzoeksinfrastructuur. De huidige faciliteiten zijn inzetbaar op laboratoriumschaal, maar zijn niet geschikt voor de opschaling die de industrie vraagt. Wat ontbreekt, is een pilootinstallatie die in staat is om gekweekte insecten en microalgen via diverse technologieĆ«n te verwerken tot waardevolle biomaterialen. 

Het PIAV-project maakt het mogelijk om zulke pilootinstallatie uit te werken. Dit stelt het Expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie in staat om in te spelen op alle aspecten van deze nieuwe circulaire landbouw: van kweek via verwerking tot een vermarktbaar product. 

een nieuwe infrastructuur

Praktijkgericht onderzoek

De uitgevoerde investering omvat een installatie bestaande uit een opeenvolging van drie toestellen die het mogelijk maakt om de gekweekte insecten en microalgen op pilootschaal (respectievelijk 80-130 Kg/dag en 10-20 Kg/dag) te verwerken tot onder andere ontvette meelfracties en gezuiverde vet- en oliefracties. 

Dit omvat volgende toestellen: 

  • een fluidised bed-droger om biomassa efficiĆ«nt en controleerbaar op grote schaal te kunnen drogen 

  • een pers voor het eenvoudig en solventvrij fractioneren (scheiden) van de verkregen biomassa 

  • een short path evaporator voor het zuiveren en fractioneren van de verkregen vetten onder milde omstandigheden 

Deze uitbreiding stelt ons in staat om verschillende mogelijke productieketens te simuleren om zo een concrete en realistische leidraad te vormen voor de toekomstige insecten en algenkweek, -oogst en verwerking in Vlaanderen. Samen met reeds beschikbare infrastructuur laat de installatie ons toe om voldoende uitgebreid en praktijkgericht onderzoek te kunnen voeren om zo toepasbare antwoorden te kunnen formuleren op vragen vanuit het werkveld. De totale onderzoeksinfrastructuur maakt het mogelijk om innovatieve oplossingen te vinden op maat van opstartende kwekers en andere KMOā€™s in de voeding-, voeder- en technische toepassingssector.