Ga naar de hoofdinhoud
Project

Digikas

Digikas onderzoekt hoe commercieel beschikbare sensoren en groeimodellen kunnen bijdragen aan een efficiëntere en duurzamere teelt in serres. Het project richt zich op vier innovatieve toepassingen: irrigatiebeheer, dynamische belichting, CO₂-dosering en ontvochtiging met schermen en verticale ventilatoren. Door tomaten als modelgewas te gebruiken, biedt Digikas waardevolle inzichten en praktische oplossingen voor moderne glastuinbouw.

Datum

Van tot

Bekijk de projectwebsite

Inhoud

Efficiënt telen met minder hulpbronnen is belangrijk om concurrerend te blijven. Het kasklimaat, de plantgroei en economische keuzes hangen echter sterk samen, waardoor beslissingen vaak lastig zijn. Slimme sensoren kunnen hierbij helpen door real-time data te leveren. Dit geeft teeltmanagers sneller inzicht in plantstress en helpt om hulpbronnen efficiënter te gebruiken.

In dit project worden commerciële sensoren getest en wordt onderzocht hoe data-analyse praktische adviezen kan opleveren. Tomaten worden gebruikt als modelgewas, maar de aanpak kan ook voor andere teelten toegepast worden.

Doel

DigiKas beoogt twee grote doelstellingen:  

  1. De efficiëntie en duurzaamheid van de glastuinbouwsector verbeteren door de inzet van (plant)sensoren te bevorderen. In het project zullen commerciële sensoren voor het monitoren van plantgedrag en microklimaat geëvalueerd worden, evenals het ontwikkelen van praktijkgerichte adviezen voor het gebruik van deze sensordata om de teeltpraktijk aan te passen.  

 

  1. De toepassing van data-gedreven teeltmanagement bij Vlaamse telers bevorderen, met specifieke aandacht voor het begrijpen van de relatie tussen plantgedrag en klimaatsturing. Dit heeft tot doel de productie-efficiëntie te verhogen en de sector weerbaarder te maken in omgang met veranderende omstandigheden.  

Doelgroep

DigiKas is er voor telers die hun bedrijfsvoering willen verduurzamen en efficiënter maken met behulp van plant- en klimaatsensoren en digitale tools. Het project richt zich op Vlaamse glastuinbouwers die stap voor stap willen evolueren naar meer digitalisatie en plantgebaseerde beslissingsondersteuning, zonder de teler volledig te vervangen door autonome systemen.

DigiKas helpt telers om kennis en vaardigheden op te bouwen rondom het gebruik van sensoren en plantdata. Dit stelt hen in staat om meteen toepasbare, besparende teeltstrategieën te implementeren die bijdragen aan duurzamer water-, energie- en CO₂-gebruik. Zo ondersteunt DigiKas de sector om veerkrachtig te blijven en te voldoen aan Vlaamse klimaatdoelstellingen.

Binnen Thomas More ligt de focus op praktijkgerichte toepassingen, zoals onderzoek naar belichtingsstrategieën in klimaatkamers en de ontwikkeling van een AI-tool die plantdata vertaalt naar bruikbare adviezen.