Ga naar de hoofdinhoud

Globaal kader praktijk in de opleiding

In september 2024 zijn onze eerstejaarsstudenten gestart in het vernieuwd curriculum. Studenten worden opgeleid in de 5 rollen van de sociaal werker, die inherent verbonden zijn aan het beroep van de sociaal werker:  

  • de psychosociaal hulpverlener
  • de vormingswerker
  • de beleidsmedewerker
  • de sociaaljuridisch adviseur
  • de professional

We zijn ervan overtuigd dat elke student die afstudeert aan de opleiding Sociaal Werk aan Thomas More over elke rol bepaalde kennis moet beschikken. Verder moet de student binnen elke rol een praktijk doen. 

Omschrijving van de rollen

De psychosociaal begeleider gaat aan de slag met mensen in hun context, met het oog op het verhogen van hun psychosociaal welzijn. Het doel bestaat erin op een methodische manier verandering te brengen vanuit hedendaagse inzichten in menselijk handelen.

De vormingswerker begeleidt groepsprocessen met het oog op leren, op het versterken van sociale cohesie en het opkomen voor belangen van groepen. Hij herkent en hanteert groepsdynamische processen en verbindt mensen met hun talenten in groepen om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Hij geeft leiding aan een groep.

De beleidsmedewerker geeft mee vorm aan een sociaal rechtvaardige samenleving door processen op te zetten die leiden tot structurele en culturele veranderingen in organisaties, beleid en de manier waarop de samenleving georganiseerd wordt.

De sociaaljuridisch adviseur zorgt ervoor dat mensen hun rechten kunnen uitoefenen en toegang hebben tot diensten en voorzieningen die hun welzijn en levenskwaliteit verbeteren.​ Dit houdt in dat de adviseur bekend is met het brede scala aan organisaties en diensten in het welzijnslandschap en een bemiddelende rol speelt om deze rechten te realiseren.​ De adviseur analyseert sociaaljuridische vragen en geeft advies op maat.​  

De professional: deze rol maakt integraal deel uit van de andere 4 rollen. Het omvat de basishouding, het kritisch reflecteren, eigen leerproces in handen nemen, werkattitude ontwikkelen, … 

Opbouw van het praktijkluik

In fase 1 krijgt de student over elke rol basiskennis. Hij doet tevens een ervaringsstage waarbij het accent ligt op verbinding maken en een werkattitude ontwikkelen. Dit is een praktijk op basisniveau. 

Klik hier voor meer informatie en de contactpersoon van de opleiding.

In fase 2 doet de student binnen elke rol een praktijk. Dit zijn praktijken op mediorniveau. 

Hieronder vind je meer informatie en de contactpersonen van de opleiding:

In fase 3 doet de student een eindstage binnen een specifieke rol. Het is een stage op eindniveau van de bacheloropleiding. 

Klik hier voor meer informatie per praktijk en de contactpersonen van de opleiding.  

dots

Interesse? Geef jouw stageplaatsen door

We werken met een stageportaal. Organisaties registreren zich in het portaal en kunnen stageplaatsen doorgeven. De stageovereenkomst en evaluaties verlopen via het portaal. Zo wordt alles centraal bewaard per student. 

Registreren

Vragen? Contacteer ons gerust.