Ga naar de hoofdinhoud

Openingsevent 'Slim werken, samen groeien'

Samen werken aan innovatie met impact op bedrijven, organisaties en de maatschappij: dat is de inzet van de volledig vernieuwde onderzoeksinfrastructuur van Thomas More Campus Geel. 

Laat je inspireren

Het programma

  • 14:30 - Onthaal

  • 15:00 - Verwelkoming door Stijn Coenen (Algemeen Directeur Thomas More)

  • 15:15 - Inleiding door Jo Brouns (Vlaams Minister van Omgeving en Landbouw)
  • 15:30 - Keynote door Bert Van Tilborgh (toekomstdenker/ maatschappij-analist)
  • 16:30 - Officiële opening door Sofie Mols (directeur Innovatie & Internationalisering bij Thomas More)
  • 16:40 - Start rondleidingen en netwerkreceptie
    • Het Mobilab met (bio)mechanische meettoestellen en bewegingsanalyses
    • Het Experience Lab met modelappartement, gesimuleerde zorgkamer en VR ruimte
    • Het Modem CommunicatieLab
    • Het state-of-the-art processing- en analyselaboratorium
    • Het co-creationlab met observatieruimte en doorkijkspiegel 
  • 18:00 - Voorzien einde

Onderzoeksgroep Mobilab & Care

Mobilab, Experience lab en Modem CommunicatieLab

Het Mobilab is een motion & (bio)mechanics lab waar biomechanische testen en bewegingsanalyses worden uitgevoerd. In het Mobilab investeerde Thomas More in meetapparatuur voor biomechanische testen en bewegingsanalyses. Hiermee bevestigt onderzoeksgroep Mobilab&Care haar rol als toonaangevend onderzoekscentrum in België en erbuiten. De toestellen worden ook ingezet voor bedrijven en partners.

Ook het Experience Lab kreeg een volledige update. Dit modelappartement is uitgerust met sensoren, camera’s en andere technologieën. Daarnaast vind je er ook een gesimuleerde zorgkamer en VR ruimte. Het Experience Lab trekt studenten en onderzoekers van over de hele wereld aan om in een levensechte setting zorgtechnologische toepassingen te ontdekken.

Expertnetwerk Modem kreeg een nieuwe thuis in het Modem CommunicatieLab, waar de onderzoekers vorming en advies kunnen geven over hulpmiddelen die ​geschreven, gesproken of digitale communicatie ondersteunen. Er is ook een nieuwe gaminghoek, om inclusieve computergames ter plekke te testen.

Expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie

State-of-the-art laboratorium 

In het kader PIAV en Start4Bio (VLAIO) werd ook geïnvesteerd in nieuwe apparatuur voor het analytische en processing-laboratorium van het Expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie. De nieuwe toestellen omvatten:

  • oliepers voor solventvrij fractioneren van biomassa
  • Short Path Evaporator voor destillatie onder lage druk
  • fluid bed droger voor efficiënte en schaalbare droging van biomassa
  • automatische extractie-machine voor snelle en veilige extracties
  • ATR-FTIR spectroscopie-apparaat voor grondige analyse van kleine stalen
  • walk-in zuurkast voor flexibele en efficiënte chemische opstellingen

Met deze uitgebreide infrastructuur en geavanceerde apparatuur zet Thomas More belangrijke stappen richting innovatieve onderzoeksprojecten en duurzame oplossingen voor de toekomst. Deze uitbreiding stelt het expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie in staat om innovatieve, op maat gemaakte oplossingen te bieden voor startende kwekers en KMO's in sectoren zoals voeding, voeder en technische toepassingen. Op die manier kan het expertisecentrum toegepast, praktijkgericht onderzoek verrichten die relevant is voor de sector.

Creatieve ruimte voor samenwerking

Het co-creation lab met obervatieruimte 

Het co-creationlab van Zorgproeftuin LiCalab is een creatieve ruimte waar samenwerking en innovatie samenkomen. Het lab biedt een inspirerende omgeving voor creatieve focusgroepen en brainstormsessies. Uniek is de observatieruimte met een doorkijkspiegel, waarmee onderzoekers onopvallend menselijke interacties met systemen kunnen bestuderen. Dit levert waardevolle inzichten op voor human factor onderzoek.

Met een groot scrumboard faciliteert het lab effectieve samenwerking en het visualiseren van ideeën. In de toekomst wordt de ruimte uitgerust met moderne technologieën, zodat zorginnovaties interactief getest kunnen worden met eindgebruikers. Het lab is een katalysator voor vernieuwende oplossingen in de zorgsector.

Co-creatie LiCalab

Gemoderniseerde kantoorruimte waar verschillende expertises samen komen

Sinds juni 2024 werd er hard gewerkt, gezweet en gezwoegd om voor ons een gezellig bureel, sfeervolle lounge en state-of-the art laboratorium te ontwikkelen. En wat een resultaat! Wij kunnen alvast niet wachten om jou hier te mogen ontvangen.

Vanaf nu delen het Expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie en de Expertisecentra Zorg- en Welzijn (Mobilab & Care, LiCaLab) dezelfde kantoorruimte. Door deze expertises samen te brengen op één locatie, stimuleert Thomas More samenwerking en innovatie onder haar onderzoekers.

Een investering van meer dan 2 miljoen voor baanbrekend onderzoek

Thomas More investeerde zo’n €2 miljoen in de ontwikkeling van nieuwe onderzoeksinfrastructuur. Dit omvat aanpassingen aan het bewegingslaboratorium en de kantoren voor onderzoekers, exclusief de kosten voor inrichting. De nieuwe werkplek biedt een moderne en duurzame omgeving voor medewerkers.

Naast de infrastructuur werd er ook geïnvesteerd in nieuwe werkingsmiddelen. Dankzij de steun van VLAIO en de Europese Unie konden drie geavanceerde apparaten worden aangeschaft voor de onderzoeksgroep Mobilab & Care. Deze toestellen omvatten:

  • een testinstallatie voor prothesevoeten, -kokers en -componenten conform ISO-normen
  • een geïnstrumenteerde gespleten loopband met geïntegreerde krachtplaten
  • een meetsysteem voor de kromming en rotatie van de wervelkolom
Thomas More Masterplan

Thomas More vernieuwt haar campussen

Thomas More is gestart met een grootschalige renovatie en uitbreiding van Campus Geel. Het doel is een groene, uitnodigende omgeving te creëren voor studenten, medewerkers en onderzoekers. Onder het 'Masterplan Geel' wordt de infrastructuur verbeterd met aandacht voor duurzaamheid, waaronder zonnepanelen en groene mobiliteit. De campus krijgt onder andere een vernieuwd studentenrestaurant, een koffiebar, een nieuw onthaalgebouw en extra verdiepingen op de lesblokken. Daarnaast wordt in 2027 een nieuwe lesvleugel voor de lerarenopleidingen opgeleverd. Dit project maakt deel uit van het bredere 'More Space'-masterplan, dat ook andere Thomas More-campussen moderniseert en toekomstbestendig maakt.

Met deze metamorfose wil Thomas More voor studenten, docenten én onderzoekers een vernieuwende, duurzame (werk)plek creëren waar je echt thuis kan komen. Het verbeteren van de infrastructuur binnen onderzoek maakt hier deel van uit.

Kom als eerste deze vernieuwing in het echt bewonderen door je in te schrijven via onderstaande link!

Tot stand gekomen met de steun van