Chronische ziekten zijn vaak te wijten aan leefstijlfactoren. Een omslag van curatieve zorg naar preventie is nodig. Het project WellData neemt een pioniersrol op in de grensregio Vlaanderen-Nederland om gezondheidsbevorderende technologieën en persoonlijke gegevens over levensstijl, welbevinden en dagelijks functioneren uitwisselbaar te maken. Het doel is om gezondheid op een gestandaardiseerde manier te meten en de koppeling te maken met de Europese dataruimte voor gezondheidsgegevens (EHDS).
De gezondheidszorg in Vlaanderen en Nederland staat al geruime tijd onder druk. Omdat chronische ziekten vaak kunnen worden toegeschreven aan leefstijlfactoren, is het duidelijk dat een omslag naar preventie de druk significant kan verlichten. Vandaag staat de kost van ziekte echter centraal en zijn de meeste gegevensstromen in de gezondheidszorg hierop gericht. Systematisch meten van ‘gezondheid’ gebeurt tot op vandaag weinig en het ontbreekt aan een gestandaardiseerde manier om de waarde ervan te meten. Toch worden er enorme hoeveelheden gegevens gegenereerd, zoals door wearables die lichaamsparameters meten en apps die gezondheid en welzijn ondersteunen. Maar al deze data is gefragmenteerd en er is geen duidelijke regelgeving om deze uit te wisselen. Om die reden ontwikkelt de EU een gegevensstrategie. Specifiek voor gezondheid is dat de Europese dataruimte voor gezondheidsgegevens (EHDS).
WellData speelt een pioniersrol in de grensregio door een gezondheidsplatform te ontwikkelen waarop persoonlijke gegevens over levensstijl, welzijn, gezondheid(szorg) en dagelijks functioneren eenvoudig uitwisselbaar zijn. Er zullen technische en ethische randvoorwaarden worden opgesteld die worden uitgerold en geëvalueerd met use cases. De bevindingen worden vertaald naar een concreet actieplan voor de toekomst om alle betrokken partijen wegwijs te maken.
Door grensoverschrijdende belemmeringen weg te nemen, wordt een efficiënte, preventieve en data-gedreven gezondheidszorg mogelijk. Zo zorgt het project voor een betere samenwerking tussen zorgprofessionals, ondersteunt het bedrijven om waardevolle gezondheidstoepassingen te ontwikkelen, en komt het tegemoet aan de groeiende vraag van de bevolking naar gepersonaliseerde digitale toepassingen voor welzijn en zelfzorg. De burger beheert zelf zijn data en beslist met wie deze gedeeld wordt.
Dit project ontvangt (co)financiering van Interreg Vlaanderen-Nederland, de provincie Antwerpen en VLAIO.
LiCalab is (mede-)verantwoordelijk voor:
We werken samen met partners uit verschillende expertisegebieden: technologieontwikkeling, ethiek, gezondheid, welzijn en sociologie. Door de uitrol in fieldlabs en een actieve samenwerking met eindgebruikers (burgers, zorgverleners, overheden) streven we naar duurzame en impactvolle resultaten die de Europese Health Data Space verder ontwikkelen.
België
Nederland