Ga naar de hoofdinhoud

Melimpus – VR bij preventie en re-integratie bij burn-out

21/12/2022
vr-bril
Sascha Vermeylen Panelmanager

28 november 2022

Is het mogelijk om VR in te zetten voor preventie en re-integratie bij burn-out? Hoe kijken psychologen hiernaar en op welke manier is dit praktisch in te bedden in hun werking? LiCalab stelde de vraag aan 34 psychologen en organiseerde daarnaast een online groepsgesprek.

In de laatste jaren is burn-out erkend als een belangrijk gezondheidsprobleem vanwege de aanzienlijke sociale en economische kosten. Technologische interventies zoals virtual Reality (VR) worden nu al steeds vaker ingezet voor verschillende doeleinden, zoals revalidatie, pijnbestrijding, fobieën en trauma. Arnaud Bosteels is anesthesist van het Sint-Jan Ziekenhuis in Brussel en onderzoekt of VR ook kan ingezet worden voor preventie en re-integratie na burn-out.

LiCalab ondersteunde Melimpus met een online bevraging van therapeuten en psychologen over burn-out en re-integratie na burn-out. We onderzochten de specifieke noden van de zorgprofessional en de huidige en toekomstige toepassing van VR in de praktijk. Nadien volgde een online groepsgesprek over de implementatie van technologie in de praktijk en de mogelijke struikelblokken. Technologie kan motiveren en stimuleren, zorgen voor een extra dimensie naast de verbale therapie, tijdsefficiëntie en data-gedreven opvolging van de cliënt. Een struikelblok bij de implementatie blijkt vaak de kostprijs van het product en de bewezen effectiviteit en toepasbaarheid in de praktijk.