India: een paradoxale wereldmacht geketend door religie, genderongelijkheid en het kastensysteem

Navorming

Wie?

Dhr. Prakash Goossens (Fracarita International vzw)

Wanneer?

10 maart 2020

Wat?

India, het land van de Ganges en van meer dan één miljard inwoners. Het land waar koeien heilig zijn en grootsteden omringd worden door slums. Maar ook het land van harmonie en vredelievendheid, ondanks de enorme verschillen. India staat in het Westen vooral bekend als het land van spiritualiteit. Tegelijkertijd hebben vele Westerlingen na een eerste kennismaking met het hindoeïsme, boeddhisme, sikhisme en jaïnisme – vier religies die op het Indische subcontinent ontstonden – het gevoel dat deze religies moeilijk te bevatten zijn. Wat is er nu positief aan het kastensysteem? Zijn er echt 33 miljoen hindoegoden? Voelt een christen zich gemakkelijker bij het hindoe zingevingssysteem dan bij het boeddhistische?

India probeert haar plaats in te nemen in de nieuwe wereldorde. De uitwassen van het kastenstelsel zorgen nog steeds voor schrijnende sociale ongelijkheid en onrechtvaardigheid. Onvermijdelijke tegenstellingen kenmerken de Indiase samenleving. Toch primeert in India uiteindelijk de nationale eenheid ondanks de politieke, economische en sociaal-culturele diversiteit.

In de lezing worden de tegenstellingen geplaatst in een politiek-maatschappelijk kader en worden verbindingen met de Europese beschaving gemaakt.

Scroll naar beneden voor meer info

Kom kennismaken

De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En jij wil natuurlijk de beste keuze maken. Kom daarom ontdekken, twijfelen, vergelijken en beleven tijdens een van onze vele infomomenten! #expectmore