Rituelen: Waarom we niet zonder kunnen

Navorming

Wie?

Prof. Herman De Dijn (KU Leuven)

Wanneer?

19 november 2019

Wat?

De capaciteit tot verwondering: dat is het wat de mens tot mens maakt (niet zijn rationaliteit of gebrek daaraan, zoals velen vandaag denken). Verwondering over het wonder van de roos, van de regenboog, van het kind - met daar direct mee verbonden de glimlach en de houdingen van dankbaarheid en tederheid, of van treurnis en rouw bij het verlies van het wonder. Daarom is de mens tegelijk fundamenteel een ritueel wezen: de omgang met en de aandacht voor het wonder zijn onlosmakelijk verbonden met rituelen. Omgekeerd zijn rituelen wachtkamers voor of vensters op wonderen, betekenissen die fascineren en het leven zin geven. Er is geen fundamenteel onderscheid tussen niet-religieuze en religieuze wonderen, verwondering en ritueel. Ze lopen door elkaar heen en gaan in elkaar over.
Sommige verlichte geesten dachten en denken dat een samenleving gedomineerd door nuchtere wetenschap en techniek het einde zou inluiden van de centrale rol en betekenis van wonder en verwondering, en van de daarmee verbonden rituelen. Niets is echter minder waar: de interesse in rituelen en spiritualiteit is springlevender dan ooit. Vreemd genoeg gaat dat gepaard met een sterke terugloop van de traditionele religiositeit en spiritualiteit.

Scroll naar beneden voor meer info

Kom kennismaken

De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En jij wil natuurlijk de beste keuze maken. Kom daarom ontdekken, twijfelen, vergelijken en beleven tijdens een van onze vele infomomenten! #expectmore