Wat is een meesterwerk in de kunst?

Navorming

Wie?

Mevr. Christiane Struyven (Kunsthistorica en ere-advocaat)

Wanneer?

26 november 201

Wat?

Hoe bepalen we een meesterwerk in kunst vandaag? Kunst is uiteraard subjectief maar toch bestaat er quasi-unanimiteit voor een aantal meesterwerken. Wat zijn de criteria? Vooreerst is er de techniek (compositie, ruimte, vorm, kleur en licht/donker contrast) die virtuoos moet zijn. Vervolgens is er de emotionele boodschap, die ons vandaag nog moet aanspreken. Ten derde moet het werk ook innoverend zijn en ten slotte moet het werk ook een element van universele menselijke grandeur bevatten. Dit laatste is het moeilijkste om te omschrijven. Aan de hand van twaalf voorbeelden en vele vergelijkingen wordt de oefening gemaakt en wordt het publiek aangeleerd om goed te kijken.

Waarom spreken klassieke Griekse naakten uit 440 v.C. of schilderijen zoals ‘Le Pont Japonais’ van Monet of ‘La Dance’ van Matisse ons nog steeds aan? Waarom zijn we diep geraakt door het voorlaatste zelfportret van Rembrandt uit 1669? Hoe leggen we de huidige rage voor het minimalisme van Mies van der Rohe na 70 jaar uit? Vanwaar komt de magie voor 13e-eeuwse Afrikaanse sculpturen uit Nigeria of een door Christo ingepakte brug in Parijs uit 1985? In deze lezing worden antwoorden op deze vragen gegeven.

Scroll naar beneden voor meer info

Kom kennismaken

De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En jij wil natuurlijk de beste keuze maken. Kom daarom ontdekken, twijfelen, vergelijken en beleven tijdens een van onze vele infomomenten! #expectmore