Entrepreneurship

Postgraduaat

Locatie: Mechelen -Campus De Vest

Van idee tot businessplan

Heb je (vage of concrete) plannen om een eigen zaak op te starten en wil je jouw idee verder uitwerken? Heb je interesse in ondernemen en de start-up wereld? Of wil je je voorbereiden op het uitoefenen van een zelfstandig beroep? 

Dan is het postgraduaat Entrepreneurship iets voor jou!

Na dit postgraduaat kan je meteen starten met je eigen zaak, aan de slag in de start-up wereld, of je ondernemersskills inzetten in eender welke carrière. Dit postgraduaat slaat de brug tussen theorie en praktijk. Je vergaart alle kennis, inzichten en vaardigheden om een succesvolle ondernemer te worden. 

Concreet:

 • Start februari 2020
 • Iedere donderdag, gedurende 4 maanden (febr - mei). Combineerbaar met een deeltijdse job, studies of een start-up.
 • Leer stap voor stap een marktklaar businessplan opstellen en pas alles wat je leert meteen toe op jouw eigen idee.
 • Geen idee? Geen probleem: laat je inspireren door succesvolle ondernemers en leer via innovatieve technieken je creatief talent ontplooien.
Scroll naar beneden voor meer info
Regina Vuerinckx
Thomas More Hogeschool

Opbouw

Het postgraduaat is opgedeeld in vier modules.

 • Tijdens module 1 laat je je inspireren door succesvolle ondernemers, creatievelingen, design-thinkers, …  Je bedenkt misschien wel een briljant idee of jouw vaag idee krijgt concreet vorm. Jouw concept werk je in module 2 uit tot een haalbaar, vermarktbaar businessplan.
 • Bij de start van module 2 pitcht iedere deelnemer zijn concreet idee. Daarnaast stellen we een aantal externe projecten van bedrijven en start-ups uit de regio voor. Zo stellen we  groepjes samen die de rest van het semester aan een eigen of aan een extern project werken.
 • Modules 3 en 4 geven je de tools die je nodig hebt om dat businessplan te verwezenlijken.
 • Module 1: Get inspired
 • Module 2: Start up your own startup
 • Module 3: Lay the foundation
 • Module 4: Entrepreneurial strategy
 • In de praktijk
 • Doelgroep
 • Studiegeld
 • Inschrijven
 • Module 1: Get inspired

  Module 1: Get inspired

  Het semester begint met een inspirerende kick-off.

  • Je legt een test af om je ondernemende competenties te meten, leert de opbouw van het programma in detail kennen en maakt kennis met de andere deelnemers.
  • Via cases, gastlezingen, een bootcamp MVO, ideation-sessies etc. krijg je in de eerste weken de kans om je ideeën (beter) vorm te geven. Als je al een concreet idee had, kan je dit verder uitwerken en je voorbereiden op de pitch-sessies van Module 2. Had je nog geen concreet idee, dan kan je alsnog een idee vormgeven en meedoen aan de pitchsessies, of al wat te weten komen over de ideeën van andere deelnemers. 

  Na module 1 heb je een duidelijk zicht op je doel en je verwachtingen.

 • Module 2: Start up your own startup

  Module 2: Start up your own startup

  Module 2 begint met pitch-sessies. Je pitcht jouw idee aan de andere deelnemers. Nog geen concreet idee? Geen nood. Enkele externe bedrijven pitchen een concrete start-upopdracht, jij selecteert en per project stellen we teams van 2 of 3 deelnemers samen.
  Vanaf dan loopt module 2 de rest van het semester door als overkoepelend vak. Het bestaat uit:

  • Een aantal uren per week  om in groep aan het project te werken.
  • Nieuwe input en kennis over onderwerpen die je nodig hebt om jouw businessplan te onderbouwen.
  • Tussentijdse opdrachten.
  • Het eindresultaat: een volledig startklaar businessplan.

  Op het einde van het jaar worden alle businessplannen voorgesteld tijdens het slotevenement. Elke groep pitcht het concrete concept voor een professionele jury. De bedoeling is dat je na afronding van het postgraduaat kan starten met jouw onderneming.

  Aan het begin van module 1 werd je gescreend op een aantal specifieke ondernemerschapscompetenties. Aan het einde van het module 2 herhalen we deze screening en krijg je een rapport met je vooruitgang op deze competenties.

 • Module 3: Lay the foundation

  Module 3: Lay the foundation

  Module 3 legt de basis voor het starten van een eigen zaak. Dit gaat over:

  • het kiezen van een vennootschapsvorm, verplichte formaliteiten, intellectueel eigendom, financiering, personeel, belastingen, … ;
  • een stevige basis in accounting.

  Na deze module moet je in staat zijn om een goed voorbereid gesprek met een boekhouder aan te gaan, en de administratieve aspecten van je eigen zaak kunnen begrijpen en bepalen.

  De samenstelling van de groep bepaalt de inhoud, zodat iedereen het maximum uit de vakken haalt, of je nu aan een eigen idee werkt, aan een extern project werkt of met een zelfstandig beroep wil starten.

  De timing van de lessen is flexibel.  Je kiest zelf wanneer je welke module volgt.

  De 'deliverable' van Module 3 is een administratief en financieel plan. Het gaat om een eerste aanzet over de meest geschikte vennootschapsvorm, een eerste financiële inschatting van financiering, kosten, inkomsten, break-even point, … Dit kan je gebruiken in het uiteindelijke businessplan.

 • Module 4: Entrepreneurial strategy

  Module 4: Entrepreneurial strategy

  Module 4 gaat dieper in op bepaalde strategische aspecten van het businessplan:

  •  go-to-market-strategieën, nuttig voor het marketingplan, het salesplan en het supply- en distributieplan;
  • innovatie-strategie, continuïteit, strategische beslissingen, pivoting, en internationale aspecten van ondernemen.

  Net zoals bij module 3 worden de vakken op voorhand losjes ingepland en kies je zelf  of je de vakken volgt of niet. Ook de deliverable is gelijkaardig aan module 3: een eerste aanzet van een marketingplan, een salesplan, en een supply- en distributieplan

 • In de praktijk

  In de praktijk

  Veel praktijkgerichter dan dit postgraduaat wordt het niet:

  • Als je een concreet idee hebt, vanaf het begin of na het volgen van module 1, dan werk je dit in groep uit tot een volwaardig businessplan.
  • Als je geen eigen idee hebt, dan werk je mee aan een idee van een medestudent of aan een start-upopdracht van een extern bedrijf. 
  • De vakken uit de modules pas je meteen toe op je project.

  Na dit postgraduaat kan je meteen beginnen met je eigen zaak, op zoek gaan naar werk in de start-upwereld, of je skills inzetten in een andere carrière.

 • Doelgroep

  Doelgroep

  Doelgroep 1: je hebt een concreet start-upidee, dit wil je graag (in groep) uitwerken, om na de opleiding effectief van start te gaan met je eigen onderneming.

  Doelgroep 2: je hebt interesse in het ondernemen, je wilt je ondernemerschapscompetenties bijwerken en misschien wel komen tot een briljant idee. De start-upwereld trekt je aan, je wilt er deel van uitmaken of er werken.

  Ook studenten die zelfstandig een beroep willen uitoefenen, kunnen bij dit postgraduaat terecht. Vooral de vakken uit module 3 en 4 kunnen je goed voorbereiden. In module 2 kan je meewerken aan een idee van een andere deelnemer of een extern project.

 • Studiegeld

  Studiegeld

  Het studiegeld voor het postgraduaat Entrepreneurship bedraagt €1995

 • Inschrijven

  Inschrijven

  Inschrijven doe je volgens de standaardprocedure van Thomas More. 

Waarom kiezen voor Entrepreneurship?

image.alt

Je eigen start-up!

Geef tijdens deze opleiding je eigen start-up vorm! Leer alle kneepjes van het ondernemersvak en pas ze toe op je idee. Studeer af met een volwaardig businessplan waar je meteen mee verder kan!

image.alt

Geïntegreerd traject.

Dit postgraduaat is een opleiding op jouw maat, met uitgebreide persoonlijke begeleiding, concrete opdrachten en deadlines, en toegang tot een enorm (intern en extern) netwerk!

image.alt

Leer concrete skills!

Ga verder dan de theorie en ontwikkel concrete ondernemerschapscompetenties om het écht te maken in de start-upwereld.

Na je postgraduaat

 • Klaar voor de start-upwereld

  Na dit postgraduaat ben je klaar om  met een eigen zaak te starten. Je hebt een goede basis van alle skills die komen kijken bij ondernemen. Je kan een goed onderbouwd businessplan opstellen en goed voorbereid een gesprek met een boekhouder aangaan. Je kan ideeën vormen en weet ze naar waarde te schatten, en je weet welke skills je moet zoeken bij eventuele 'partners in crime'.

  Je weet hoe de start-upwereld werkt en bent klaar om eraan deel te nemen. Zelfs als je geen eigen onderneming start, kan je perfect aan de slag bij een start-up. Je ondernemerschapsskills zijn immers een meerwaarde voor elk beginnend bedrijf.

  Als je een zelfstandig beroep wil uitoefenen, bereidt dit postgraduaat je daar perfect op voor. Je kan zonder problemen alle administratieve aspecten het hoofd bieden zonder de focus op je eigenlijke activiteit te verliezen. Bovendien kan je het uitgebreide SPARK-netwerk aanspreken als er zich toch problemen voordoen.

  Het postgraduaat Entrepreneurship is een meerwaarde voor eender welke carrière. Ondernemend denken wordt overal aangemoedigd en gewaardeerd. Ook al start je geen eigen bedrijf of werk je niet in een start-up, deze opleiding is hoe dan ook een mooie toevoeging aan je palmares. Niet twijfelen, gewoon doen!

Kom kennismaken

De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En jij wil natuurlijk de beste keuze maken. Kom daarom ontdekken, twijfelen, vergelijken en beleven tijdens een van onze vele infomomenten! #expectmore

Studeren en ondernemen

 • SPARK Academy
 • SPARK Academy

  SPARK Academy

  Thomas More wil bij alle studenten ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Daarom werd SPARK opgericht voor de campussen in Mechelen en Antwerpen en ICE Cube voor de campussen in de Kempen. Deze organisaties overkoepelen en behartigen alles wat met studeren en ondernemen te maken heeft.

  Een van de belangrijkste pijlers van Spark, de SPARK Academy, voorziet vorming en opleiding in ondernemerschapscompetenties. Dit postgraduaat is daar een voorbeeld van. Voor meer informatie over SPARK Academy en SPARK in het algemeen, klik hier!