Interculturele Transities

Postgraduaat

Locatie: Mechelen -Campus De Vest

“Mensen zijn in beweging, systemen zijn verstard.” -Rotmans- 

“Interculturaliteit is een kracht voor innovatie. Individuen, met in zich verschillende en meerdere identiteiten, generaties, culturen, genders en perspectieven, zijn een verrijking. Daarom vertrekt gelijkheids- en verschildenken best vanuit de kern van het beleid van organisaties. Niet omdat het moet, maar omdat het kan!” 
#yOURhistoryismyhiSTORY #multiperspectiviteit #antistereotypes #interculturelecompetentie

Denk jij ook zo over de interculturele samenleving? Wil jij binnen jouw functie of netwerk bijdragen aan dit idee? Dan zit je goed in deze opleiding. 

Waar maakt deze opleiding het verschil?
Bij ons kom je terecht voor postgraduaten die inzetten op transitie naar inclusie. Je wil bouwen aan een organisatie die verder kijkt dan het traditionele eurocentrische kader. Je wil niet van één docent les krijgen maar zoveel mogelijk uitgedaagd worden door verschillende perspectieven.

Je kan twee verschillende opleidingen volgen: het Postgraduaat Interculturele Transities Belgische en Europese Context en het Postgraduaat Interculturele Transities Mondiale Context. Beide richten zich op gangmakers en durvers die binnen een organisatie een kritische positie willen innemen en daardoor radicaal kiezen voor meerdere vormen van anders-zijn. Als jij jezelf hierin herkent kom zeker naar onze infodagen, lees verder de praktische informatie en opbouw en check onze updates op social media.

Volg ons via LinkedIn.

Volg Interculturele Transities op Facebook

Scroll naar beneden voor meer info

Opbouw

 • 2 postgraduaten
 • Sterktes
 • Doelgroep
 • Praktische info
 • 2 postgraduaten

  2 postgraduaten

  De beide postgraduaten werken rond wereldbeelden, andere regio’s en interculturaliteit.

  • Het Postgraduaat Belgische en Europese Context is bedoeld voor iedereen die in België meer inzichten wil in dit werkveld en verschillende functies hier ter plaatse wil uitvoeren.
  • Het Postgraduaat Mondiale Context richt zich op mensen die werken in organisaties die met of in andere regio’s werken of meer globale verhoudingen willen bespreken.

  De keuze maak je vooraf en geeft een verschillende finaliteit, terwijl de basisvakken gelijkaardig zijn.

 • Sterktes

  Sterktes

  Theorie en praktijk

  Je krijgt als student een brede blik en vertrekt van een realiteit die spreekt van grote verschillen tussen migratiepatronen en -motieven, van superdiversiteit in samenleven in majority-minority steden, van het witte cultureel archief, gelaagde identiteiten en tot slot ook van integratie. Integratie langs twee kanten dan wel. Er komen casestudies aan bod en je wordt zelf uitgedaagd om praktisch de leerstof te verwerken. Hierdoor blijf je niet enkel theoretisch nadenken over realiteiten.

  Werken met gastdocenten, ervaring en nieuwe narratieven

  De opleiding is niet nieuw. Ze steunt op 20 jaar ervaring die CIMIC opleidingen heeft opgebouwd. Daardoor kan je rekenen op een interdisciplinair netwerk van meer dan 100 gastdocenten. Inspirerende mensen uit academische context en uit de praktijk. Ngo’s passeren de revue maar evengoed activisten of docenten uit private sector. Naast ervaring geloven we in vernieuwing en dagen we onszelf uit om nieuwe narratieven en vernieuwende stemmen te laten horen die het niet altijd eens zijn met de huidige manier van werken. Zo is de zekerheid van de ene week, het begin van de twijfel van de volgende.

  Vanuit je eigen cultuur vertrekken

  Interculturaliteit en superdiversiteit? Cultuur binnen identiteit? Is je collega een nieuwkomer, iemand met dubbele identiteit of een witte man? We tonen je manieren om jouw persoonlijke cultuur in verhouding te zetten tot de cultuur van de andere, ook die van je medestudenten. Je leert niet enkel je blik verruimen, andere wereldbeelden kennen maar ook je plaats en context te zien. Je ervaart cultuur als iets dat tussen mensen ligt, dialogisch en niet statisch. Dit geeft je flexibiliteit en de mogelijkheid om je mogelijkheden en grenzen te zien binnen het interculturele verhaal en hierin te groeien.

  Verschil als complex drijvende kracht

  Je wordt gevormd als professioneel die meewerkt aan structurele veranderingen en transities. Je zet in op de complexiteit en kracht van een organisatie- en samenlevingsmodel waarin je verschil niet uitvlakt, maar zijn rechtmatige plaats geeft.

  Interculturele competentie

  Een open houding en een interculturele competentie is niet binair aan of uit te zetten en leer je ook niet instant. Vanuit een in-huis ontwikkeld model werk je rond de interculturele competentie die wij opdelen in 9 componenten. Je meet je groei en kijkt zelf waar je blinde vlekken hebt.

  Combinatie werk en studie

  Onze avond- en weekendopleiding geeft jou als professioneel de kans om ook naast je werk je verder te vormen. De modules zijn flexibel ingericht om de combinatie haalbaar te maken. Kom met ons praten om jouw persoonlijke situatie te bespreken.

 • Doelgroep

  Doelgroep

  Zeg jij op onze bovenstaande sterktes meer dan een keer ‘JA’ in om het even welke taal jij je het beste in voelt? Dan is het interessant voor jou om een postgraduaat vanuit een specialisatie te kiezen: Belgisch Europese Context of Mondiaal.

 • Praktische info

  Praktische info

  Getuigschrift

  Verschillende evaluatievormen geven jou een diepgaande manier van verwerken:
  Je ontvangt een postgraduaatsgetuigschrift voor de 60 studiepunten van Thomas More Mechelen als je slaagt voor de evaluatieopdrachten en voldoende in de les aanwezig was.

  Inschrijven

  Je registreert hier of tijdens een van de infodagen om tijd te besparen. De inschrijving definitief maken, kan in een van onze campussen vanaf zaterdag 22 juni 2019.

  Voor de start van de opleiding plannen we een intakegesprek om jouw motivatie te horen, je traject te overlopen en meteen jouw keuzevakken vast te leggen.

  Studiegeld

  De inschrijvingskost voor het postgraduaat bedraagt 1250 €.

  Uitzonderlijke kosten voor boeken, externe activiteiten of andere worden jaarlijks herbekeken en aan studenten voor de start van het academiejaar doorgegeven.

  Deze opleiding komt in aanmerking voor subsidiëring via de KMO-portefeuille. Contacteer ons voor meer info.

  Locatie

  De lessen gaan door op de Campussen in Mechelen. Tijdens lesavonden wandel je tien minuten vanaf het centraal station van Mechelen.

  Bij samenwerkingen met externe partners, bezoeken aan organisaties, locatie-specifieke culturele activiteiten, word je als student ruim vooraf op de hoogte gebracht.

Vakken

 • Uurrooster
 • Uurrooster

  Uurrooster

  Een postgraduaat omvat 60 studiepunten. Het aanbod bestaat uit verschillende modules. We plannen lezingen door gastdocenten, workshops en praktische onderzoeksactiviteiten. Je hebt gemiddeld 2 avonden per week les. Deze gaan doorgaans door op dinsdagen en donderdagen. In het tweede semester komt daar 1 workshop op zaterdag per maand bij. Bevraging bij onze studenten leert dat deze intensiteit combineerbaar is met een werksituatie en voldoende is om af te studeren met een sterke achtergrond.

  We starten met een introductiedag op zaterdag 14 september 2019. Hier meten we jouw interculturele competentie aan de hand van ons model. Je krijgt een eerste inleidende les. Nadien krijg je de kans om te netwerken met studenten van eerdere jaren.

  De opleiding is onderverdeeld in leerlijnen via korte of modules van drie tot zes lessen waar thematisch wordt gewerkt. 
  De vakken die met een (*) zijn aangeduid, zijn vakken die een andere invulling krijgen naargelang je keuze tussen één van de postgraduaten.

  Intercultureel kritisch denken

  • Filosofie en Wereldbeelden (5 SP)
  • Interculturaliteit Context (5 SP)
  • Transmoderniteit (5 SP)

  Themalijn Belgische en Europese context/Mondiale context*

  • Wetgeving en Beleid (6 SP)
  • Context/Uitdagingen (6 SP)
  • Beeldvorming (3 SP)

  Interculturele methodes

  • Straatonderzoek (5 SP)
  • Interculturele Methodes (5 SP)

  Persoonlijke transities*

  • Groeiportfolio (5 SP)
  • Engagement (3 SP)

  Organisatorische transities

  • Transitiemanagement (6 SP)

  Keuzevakken*

  • Keuzevak 1 (3 SP)
  • Keuzevak 2 (3 SP)

Alles voor (toekomstige) studenten

Naast opleidingen biedt Thomas More een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waarmee wij jou kunnen helpen!

Kom kennismaken

De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En jij wil natuurlijk de beste keuze maken. Kom daarom ontdekken, twijfelen, vergelijken en beleven tijdens een van onze vele infomomenten! #expectmore