25 jaar Bachelor in de Orthopedie: Uniek in Vlaanderen en Nederland

24 maart 2017

De opleiding Orthopedie van Thomas More bestaat 25 jaar, de afstudeerrichting Schoentechnologie viert haar tiende verjaardag en op de Campus in Geel is net een derde orthopedische werkplaats in gebruik genomen. De opleiding is de enige in Vlaanderen en ze leidt ook al vijftien jaar de Nederlandse studenten orthopedie op.

Redenen genoeg om te vieren en dat doet de opleiding op vrijdag 24 maart met een studienamiddag voor het werkveld. Men kan er proeven van de laatste ontwikkelingen in een heel technische sector met een grote sociale impact. En men kan ook een kijkje nemen in de nieuwe werkplaats.

Bachelor in de Orthopedie

Wie orthopedie studeert, kiest voor een mix van sociale, medische en technologische aspecten. Een orthopedisch technoloog ontwerpt hulpmiddelen om de dagelijkse mobiliteit van mensen met een lichamelijke beperking te verbeteren. Dat kunnen eenvoudige hulpmiddelen zijn zoals steunzolen en (sport)braces, maar ook orthopedische schoenen, rolstoelen, apparaten die het lichaam ondersteunen (orthesen) of apparaten die bepaalde lichaamsdelen vervangen (prothesen).

Meer en meer komen er hoogtechnologische apparaten bij kijken zoals een computergestuurde prothesehand. Orthopedische technologen zijn belangrijke schakels in een multidisciplinair team van artsen, kinesisten, ergotherapeuten…. Hun job vraagt creativiteit, innovatie, sociale vaardigheden, een stevige kennis van het menselijke lichaam en handigheid.

Uniek in Vlaanderen en Nederland

De opleiding Orthopedie van Thomas More is de enige voor Vlaanderen en zelfs voor Nederland. Al vijftien jaar leidt de opleiding in Geel via een samenwerkingsakkoord met de Fontys Hogeschool uit Eindhoven ook de Nederlandse studenten orthopedie op. Dit academiejaar telt de opleiding 357 studenten: 284 Vlaamse en 73 Nederlandse studenten. En daarbij zijn de dames zowel bij de Vlamingen als de Nederlanders nipt in de meerderheid: 145 Vlaamse meisjes, tegenover 139 Vlaamse jongens en 39 Nederlandse studentes tegenover 34 Nederlandse studenten. Wie afstudeert als bachelor in de Orthopedie staat stevig in zijn schoenen. Binnen de maand na afstuderen heeft 90% van de gediplomeerden werk!

Een derde orthopedische werkplaats

In een opleiding die wetenschappelijke inzichten en orthopedische praktijk combineert, is een goede uitrusting onmisbaar. In de orthopedische werkplaats leren de studenten de knepen van het vak. Zij oefenen zich in het vervaardigen van orthopedische hulpmiddelen zoals steunzolen, korsetten, orthesen, prothesen en orthopedische schoenen. Alles begint met de juiste maatname, waarvoor met gips of met een digitale maatname gewerkt wordt. Voor het maken van de hulpmiddelen worden verschillende materialen zoals kunststoffen, metalen en harsen gebruikt. Stik- en gipsmachines, giet- en lamineertechnieken,… de studenten moeten het allemaal onder de knie krijgen.

En daarvoor heeft de opleiding net een gloednieuwe derde orthopedische werkplaats in gebruik genomen. En die werkplaats is een blikvanger op de studienamiddag waarmee op vrijdag 24 maart het zilveren jubileum van de opleiding gevierd wordt.

 

Veerle Creylman
T 0473 83 23 39
E

Recente persberichten