Feestelijke dag voor 20 jaar Voedings- en dieetkunde

13 mei 2017

In september 1997 begon men op de campus in Geel met een opleiding Voedings- en dieetkunde. Dat is straks twintig jaar geleden. Maar zo lang wil de opleiding van Thomas More niet wachten om haar porseleinen jubileum te vieren. Nu zaterdag 13 mei nodigen ze oud-studenten, het werkveld en al wie bij de opleiding betrokken is uit voor een hartverwarmende, inspirerende én feestelijke dag.

Porei, pastinaak, noch postelein … we worden porselein!

Eten is hot

Eten is ‘hot’: wat je eet en wat je niet eet en waarom. TV-koks zijn sterren. Supermark-ten en delicatessenzaken puilen uit. Uit eten is een geliefkoosd tijdverdrijf. Maar ook de slanke lijn van het supermodel en de body van de topatleet zijn voor velen de max. Er is een wonderdieet, een pilletje, een poeder, een supplement of een toestel voor alles. Maar wie ziet door de bomen het bos nog?

Voeding zonder mythes en marketing

Een voedingsdeskundige laat zich niet leiden door mythes en marketing, maar door de basics: bewezen praktijken en harde feiten. En dus leert de opleiding Voedings- en dieetkunde van Thomas More haar studenten hoe ze wetenschappelijk correct voedings- en dieetadvies moeten geven aan verschillende doelgroepen in de gezondheidszorg en daarbuiten. De studenten worden vertrouwd gemaakt met praktisch voedingsonderzoek en weten hoe ze zorg moeten dragen voor de kwaliteit van de voedselketen in organisaties en bedrijven.

De opleiding begon in het academiejaar 1997/98 als een optie binnen Laboratorium- en Voedingstechnologie. In juni 2000 studeerde de eerste lichting af: elf kersverse “diëtisten”, die heel snel hun weg naar de arbeidsmarkt vonden. In 2004 werd Voedings- en dieetkunde een afzonderlijke bacheloropleiding. De docenten Voedings- en dieetkunde houden al jaren de vinger aan de pols en stemmen de opleiding af op de behoeften van een werkveld in evolutie. En sinds twee jaar biedt men ook trajecten voor werkstudenten aan.

Snel aan het werk

Op 1 oktober 2006 telde de opleiding 97 studenten. Vandaag zijn het er 174; 150 meisjes en 24 jongens. Er is nog werk aan de winkel om meer mannen naar het beroep te lokken. Van wie afstudeert, heeft 78% werk binnen de drie maanden. Er is immers een brede waaier aan bedrijven, organisaties en diensten, die voedings- en dieetkundigen nodig heb-ben: ziekenhuizen, verzorgingsinstellingen, voedingsbedrijven, dieetwinkels, overheidsinstanties voor wet- en regelgeving, voorlichting, controle,… En een diëtist kan ook als zelfstandige aan de slag gaan.

Marleen Van Loo
Opleidingsmanager
T +32 14 80 22 27