Mobilab | Tien jaar onderzoek op het raakvlak van welzijn en technologie

17 februari 2017

Mobilab, het multidisciplinair expertisecentrum van de Thomas More-Hogeschool verricht onderzoek op het raakvlak van welzijn en technologie. Op vrijdag 17 februari rondt Mobilab de viering van zijn tiende verjaardag af met een symposium op de Geelse campus.

Mobilab toen en nu wordt geïllustreerd met lezingen, workshops en een kennismaking met de infrastructuur. Er is speciale aandacht voor Motex, een intelligente brace voor patiënten met een nieuwe knie, waarvoor Mobilab in oktober op de Health and care-beurs de award voor het meest innovatieve project kreeg.

Tien jaar op het raakvlak van technologie en welzijn

Mobilab is een multidisciplinair onderzoekscentrum van de Thomas More-Hogeschool op de campus in Geel en doet onderzoek op het raakvlak van technologie en welzijn in vier domeinen: biomedische technologie, orthopedische technologie, sport- & revalidatietechnologie en levenslang zelfstandig wonen. Projecten zoals het To Walk Again postrevalidatiecentrum en Motex illustreren perfect de baseline van Mobilab: multidisciplinair onderzoek waarbij technologie ten dienste staat van de eindgebruiker. 

Mobilab werd opgericht in 2006. In die tien jaar werd Mobilab een uit de kluiten ge-wassen onderzoekscentrum met 29 onderzoekers in een ruim nationaal en internationaal netwerk. Mobilab heeft een sterke regionale en internationale focus.   

Innovatieprijs voor Motex, een intelligente brace

In oktober van vorig jaar kreeg Mobilab op Health and Care, de grootste vakbeurs voor de gezondheidszorg van België niet minder dan drie Awards. Een daarvan, de Award voor het meest innovatieve project was voor Motex, een intelligente brace voor patiënten met een nieuwe knie. 

Die brace wordt in het ziekenhuis van Herentals gebruikt bij de revalidatie van patiën-ten die een nieuwe knie gekregen hebben. Kinesitherapeuten sturen gepersonaliseerde oefenschema’s naar een app op de smartphone van de patiënt, die communiceert met de intelligente brace. Met de app kan de patiënt de oefeningen, die hij moet doen op een filmpje bekijken. De brace registreert de uitgevoerde oefeningen en geeft onmiddellijk feedback aan de patiënt en de kinesitherapeut.

E-mental health – van website tot virtual reality

Mobilab houdt zijn focus breed en heeft de trein van de E-mental health niet gemist. De geestelijke gezondheidszorg staat voor grote uitdagingen. Een groeiend aantal mensen met een depressie, een burn-out, een trauma,… heeft hulp nodig. De vraag rijst hoe we de geestelijke gezondheidszorg toegankelijk, betaalbaar en kwaliteitsvol kunnen houden. E-mental health of het op grote schaal implementeren van digitale technologie in de geestelijke gezondheidszorg is een deel van de oplossing.

Technologie kan helpen om gezondheidsproblemen te voorkomen en te behandelen, het zelfzorgend vermogen van patiënten te vergroten, hun omgeving te ondersteunen. Dat kan heel eenvoudig zijn met een website (www.zelfmoordlijn.be) of met een app (www.mirrorapp.org), een onlinebehandelingsmodule (https://onlinedagboek.be), maar ook al met wearable devices (http://carewear.be/) en straks met virtual reality. Mobilab is één van de partners in eMEN is een project met kennisinstellingen uit zes Europese landen, die het gebruik van technologie in de geestelijke gezondheidszorg stimuleren.

Praktisch

Mobilab bestaat 10 jaar 

Locatie | Thomas More, Kleinhoefstraat 4, 2440 Geel
Datum | Vrijdag 17 februari van 10 tot 17.30 uur

Motex, technologie in de klinische praktijk en in de gezondheidszorg | met demonstraties | 10.50 uur

Het volledige programma vindt u hier.

Lieven De Maesschalck
T 0479 91 19 74
E

Recente persberichten