Multilingual Higher Education | 15e internationale dagen van Thomas More

19 maart 2019

Van 19 tot en met 22 maart organiseert de Thomas More-hogeschool de vijftiende editie van de “International Days”. Het thema dit jaar is “Multilingual Higher Education”. Het hoger onderwijs wordt snel meertalig en daarbij is een bijzondere rol weggelegd voor het Engels. Ook Thomas More volgt deze trend.  met twee volledig Engelstalige bachelors op de campus in Geel: Orthopaedic Technology en Applied Computer Science én al negen Engelstalige opleidingen op de campussen in Mechelen. Verder worden ook twee nieuwe opleidingen Automotive Technology en Electronics-ICT op Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver georganiseerd.

Meertalig hoger onderwijs, meertaligheid, het Engels als de nieuwe Lingua Franca en taal en effectieve communicatie… het komt allemaal aan bod in de talrijke lezingen en workshops die tijdens de internationale dagen gegeven worden. Daarvoor zakken meer dan 200 gasten uit 45 landen van binnen en buiten Europa af naar alle campussen van Thomas More.

Multilingual Higher Education

Taal en communicatie in het hoger onderwijs staan centraal tijdens de Internationale dagen van Thomas More. Men vraagt zich af hogescholen moeite hebben met het vinden van een evenwicht tussen onderwijs in de moedertaal en vreemde talen. Moeten studenten opgeleid worden in zoveel mogelijk talen om hen klaar te stomen voor de geglobaliseerde economie waarin ze zullen werken? Staan de docenten vreemde talen open voor nieuwe pedagogische benaderingen zoals Content Language Integrated Learning (CLIL)? Hoe goed of hoe gebrekkig is het Engels van docenten en onderzoekers? In hoeverre heeft dit een invloed op de kwaliteit van onderwijs en onderzoek? Krijgen docenten en studenten uit andere landen een warm onthaal?...

Meer en meer Engels in het hoger onderwijs | ook in de Kempen en op Campus De Nayer

Niet iedereen staat even positief tegenover de “verengelsing” van het hoger onderwijs. Veel mensen houden vast aan het Nederlands als de taal van het hoger onderwijs in Vlaanderen. Anderen vinden dan weer dat er in Vlaanderen niet genoeg opleidingen in het Engels gegeven worden. Want zonder Engels krijgt men geen aansluiting meer met de wereldwijde kenniseconomie. Momenteel mag slechts 6% van de bacheloropleidingen in Vlaanderen in het Engels aangeboden worden. Sommige mensen vrezen dat dit niet alleen verhindert dat de Vlaamse universiteiten en hogescholen voldoende buitenlandse studenten aantrekken, maar dat dit ook een deel van onze eigen Vlaamse studenten de grenzen overjaagt.

De Thomas More-hogeschool wil de boot alvast niet missen. De eerste volledig Engelstalige opleidingen in de Kempen komen eraan. Vanaf september 2019 kunnen studenten op de campus in Geel de opleiding Applied Computer Science volgen; een jaar later komt daar de opleiding Orthopaedic Technology bij. Stof genoeg om op de internationale dagen over na te denken en ervaringen met collega’s uit andere landen te delen. Op de campussen in Mechelen organiseren we al negen Engelstalige opleidingen. En daar blijft het niet bij. Vanaf september 2019 wordt op Campus De Nayer de Engelstalige Bachelor of Electronics-ICT georganiseerd, met een Major in Electronics en een Major in ICT. Een jaar later volgt de Bachelor  of Automotive Technology.

Erasmus, voortaan ook buiten Europa

Een paar mensen uit Israël, Canada en Oekraïne nemen deel aan de Internationale dagen van Thomas More dankzij het Europese programma Erasmus+. De Europese Gemeenschap steunt met haar Erasmusprogramma al een aantal decennia de uitwisseling van studenten en docenten binnen Europa. Met Erasmus+ gaat men een stap verder en kan men Europese steun krijgen voor uitwisselingen met hogescholen of universiteiten buiten Europa.

De opleidingen Toegepaste Informatica (Campus Geel) en Sport en Bewegen (Campus Turnhout) legden in het kader van Erasmus+ contacten met de University of Victoria in Canada. Twee Canadese studenten zijn in januari in Geel gearriveerd. Ze blijven vier maanden en werken aan een app om de fysieke activiteit van rolstoelgebruikers te meten. Volgende week krijgen zij bezoek van twee van hun docenten, die in Turnhout een paar workshops voor hun rekening nemen.

De opleidingen van Campus De Nayer legden in het kader van Erasmus+ contacten met de Zaporizhzhya National Technical University uit Oekraïne en het Holon Institute of Technology uit Israël. Zij werken samen aan een project rond artificiële intelligentie. Er verblijven momenteel in Sint-Katelijne-Waver zowel een student uit Oekraïne als uit Israël. Tijdens de internationale dagen zakken er ook docenten uit de twee landen af.

Zowel het verblijf van de studenten als de deelname van de docenten aan de Internationale dagen wordt mee mogelijk gemaakt door het Erasmus+-programma.

Praktisch

  • Multilingual Higher Education | 15e internationale dagen van Thomas More
  • Dinsdag 19 tot en met vrijdag 22 maart 2019
  • Workshops en lezingen op alle campussen van Thomas More
  • Dinsdag 19 maart, 20 uur | Officiële opening van de 15e internationale dagen op de campus in Turnhout. Met toespraken van Paul Van Miert, burgemeester van Turnhout en Els Van Weert, regiodirecteur van Thomas More voor de Kempen. Om 20.30 uur krijgen internationale gasten een diner aangeboden.
  • Woensdag 20 maart, 18.15 tot 18.45 uur | Officiële ontvangst op het stadhuis van Geel door burgemeester Vera Celis

Meer informatie

Inge Vervoort
Vice Head International Office
T 0498 46 40 78
E

Recente persberichten