SPiEgEL/TIJD

28 januari 2019

In Mechelen worden al vijftig jaar interieurvormgevers opgeleid en al twintig jaar meubelontwerpers. En dus viert de Unit Interieur, Design & Architectuur van de Thomas More-hogeschool een dubbele verjaardag, én een heel academiejaar lang feest. Op donderdag 31 januari zijn leerlingen van de creatieve opleidingen van KITOS, de Katholieke scholengroep regio Mechelen eregasten op het Spiegelfeest, de afsluiting van de verjaardagstentoonstelling rond het thema “Spiegels”.

Interieur en meubelen

In 1968 werd in het toenmalige Coloma-instituut in Mechelen gestart met de richting Binnenhuiskunst in het hoger onderwijs. Vandaag is dat de bacheloropleiding Interieurvormgeving van de Thomas More-hogeschool. Twintig jaar geleden kwam daar de bachelor-na-bachelor Meubelontwerp bij. Mechelen is al lang niet meer de grote meubelstad van vroeger, maar toch wil de Dijlestad het imago van kwaliteitsvolle meubelproductie blijven uitstralen. De opleiding van Thomas More draagt haar steentje daartoe bij. “Dit academiejaar werd het opleidingenaanbod van de unit nog uitgebreid met de bachelor Toegepaste Architectuur en het Postgraduate Space and Service Design. Onze unit telt vandaag dan ook 900 studenten”, zegt unitmanager Guy Foulon, “Wij zijn klaar voor nog eens vijftig jaar,” voegt hij er uitdrukkelijk aan toe.  

Spiegels | ontwerpwedstrijd voor studenten en oud-studenten

“In het jubileumjaar 2018/2019 kijken we terug naar het boeiende verleden achter ons, maar we kijken ook vooruit en houden ons een spiegel naar de toekomst voor”, aldus Guy Foulon. “En dus kozen we voor onze verjaardagswedstrijd Spiegels als thema. We pakten zelf onze campus in met spiegelfolie en alle studenten en oud-studenten werden uitgedaagd om met dat hema creatief aan de slag te gaan”. 

Het thema Spiegel kan ruim worden geïnterpreteerd en dus kreeg de wedstrijd een dubbel luik en een dubbele prijs. Voor de Prijs Deknudt Mirrors werd gezocht naar spiegels met een functie (spiegel met tabletje, opbergplaats voor kleinoden, kapstok, ed…), alleenstaand of aan de muur bevestigd, m.a.w. realistische, marktwaardige objecten die in een grote oplage op de markt kunnen gebracht worden door Deknudt Mirrors. Wie koos voor artistieke of beeldend sterke one-offs, met diepgang, reflectie, verhaal, betekenis, ruimtelijkheid, kwinkslag of een andere interpretatie van het thema Spiegels kon meedingen naar een prijs geschonken door de unit en de hogeschool. 

Op 31 januari wordt de tentoonstelling van de ingezonden ontwerpen afgesloten en worden de winnaars bekendgemaakt. In de jury zitten naast mensen van de opleiding ook de ontwerpers Alain Gilles en Jean-François D’or en mensen van het bedrijf Deknudt Mirrors, dat het winnend ontwerp van de gelijknamige prijs zal lanceren. Die avond tonen de derdejaarsstudenten van de bachelorpleiding Interieurvormgeving via Open Hoger Onderwijs ook een serie tafels, bedoeld voor een tête-à-tête en in het spiegelthema.   

Samen feesten met de opleidingen uit het secundair

Doorheen de jaren bleef de band tussen de opleiding van het hoger onderwijs en de creatieve opleidingen van de secundaire school groot en dat geldt niet alleen voor de directie en de personeelsleden. "In COLOMAplus ontdekte ik mijn passie voor architectuur en interieur. Daarna koos ik voor interieurvormgeving bij Thomas More. Het is voor mij de ideale opleiding om mijn droom verder te realiseren." aldus Sandrino Matthys, huidig eerstejaarsstudent. De leerlingen van de creatieve opleidingen van KITOS zijn daarom eregasten op het Spiegelfeest.

“En wij waren heel blij met de uitnodiging”, zegt Ingeborg de Cooman, woordvoerder van KITOS. “Architecturale en Binnenhuiskunst (ABK), Fotografie en Publiciteit, m.a.w. de creatieve afdelingen van COLOMAplus gingen voor het verjaardagsfeest ook aan de slag met het spiegelthema. De zesdejaars van Architecturale en Binnenhuiskunst en van Publiciteitsgrafiek bedachten samen een memorybox om voorwerpen te bewaren,” vertelt ze. “We tonen werk van de leerling-fotografen rond het thema spiegel en er wordt een extra spiegelende modeperformance gehouden door de leerlingen van de Mode-opleiding van Ursulinen Mechelen. Leerlingen van de bakkerijschool COLOMAplus tenslotte zorgen voor een verjaardagstaart voor 300 personen”. 

Praktisch 

Locatie | Thomas More,  Campus Lucas Fayderbe, Zandpoortvest 16,  2800 Mechelen
Datum | Donderdag 31 januari 2019

Programma

  • 18u30     Modeperformance 
  • 19u30     Bekendmaking van de laureaten van de designwedstrijd en aansnijden van de verjaardagstaart

Doorlopend van 18.30 tot 21.00 uur:

  • Expo Spiegeltijd en digitale expo van alle inzendingen voor de wedstrijd.
  • Open Hoger Onderwijs: Tafels voor een tête-à-tête in het spiegelthema
  • Postgraduate Space and Service Design. De studenten tonen hun voorstellen om een schoolgebouw in Oeganda om te vormen tot een gezondheidscentrum.
  • Werk van de leerlingen van scholengemeenschap KITOS
  • Hapjes en drankjes
  • Muziek door studenten en docenten

In beeld

Guy Foulon
Unitmanager Interieur, Design & Architectuur
T 0478 58 96 86
Ingeborg de Cooman
Woordvoerder van KITOS
T 0486 46 02 66
E

Recente persberichten