Studenten Autotechnologie Thomas More in training bij BMW

22 juni 2017

Master Technician-traject garantie op werk bij automerk

De opleiding Bachelor Autotechnologie van de Thomas More-hogeschool en BMW Group Belux slaan de handen in elkaar en bieden vanaf volgend academiejaar de studenten de kans om deel te nemen aan het Master Technician-traject van de Duitse groep, een opleiding om alle technische finesses van BMW en MINI onder de knie te krijgen. Het voordeel? De student kan meteen aan de slag en de dealer moet minder in opleiding investeren. 

Na een bacheloropleiding van drie jaar zijn de studenten ‘automotive specialist’ en klaar voor de arbeidsmarkt. Tijdens hun opleiding leren ze alle aspecten van de auto kennen. In het Autotechnologisch Centrum op Campus De Nayer oefenen ze de theorie op verschillende voertuigen van diverse merken.

Specifieke procedures

Nu is het wel zo dat elk merk met andere procedures werkt, op andere platformen en met eigen apparatuur. Als je dus werk vindt bij een merkdealer, dan is er vaak een extra opleidingstraject nodig om optimaal te kunnen functioneren. En dat geldt ook voor BMW.Bij het Duitse premiummerk doorloopt een werknemer tijdens de eerste jaren van zijn carrière een aantal trainingen bij het BMW Belux training center om uiteindelijk het Master Techniciancertificaat te behalen. Een pas afgestudeerde bachelor kan dus nog niet voluit aan de slag bij het begin van zijn BMW-carrière en het garagebedrijf moet arbeidstijd investeren in opleiding.

Trainingsmodules

Vanaf volgend academiejaar zullen studenten Autotechnologie al in het laatste semester van hun opleiding in het traject van BMW kunnen stappen. Zij doorlopen een aantal trainingsmodules en zijn na afloop klaar om bij een BMW-dealer te starten en het certificaat van BMW Master Technician te behalen. De studenten krijgen opleiding in het training center van BMW Group Belux te Bornem en werken bij een concessie om de theorie in de praktijk te brengen. Op die manier studeert de student af met zowel een Thomas More-diploma Autotechnologie en het BMW Master Technician-certificaat op zak.

Sneller inzetbaar

Voor de concessie is dit een prima zaak. De student is sneller inzetbaar als volwaardig BMW-technicus, er gaat minder arbeidstijd verloren en de kans dat de kersverse werknemer beslist van job te veranderen is kleiner. En het voordeel voor de afgestudeerde bachelor? Die vindt normaal al quasi direct werk, maar is nu al tijdens zijn opleiding zeker van een job in de automotive sector.

De toevoeging van het merkspecifieke certificaat vergroot zijn waarde op de arbeidsmarkt en zorgt ervoor dat hij binnen het merk sneller carrière kan maken.

“De samenwerking met Thomas More loopt zeer vlot. We engageren ons om de studenten in ideale omstandigheden met de nieuwste technologieën te laten werken, net zoals in onze BMW en MINI concessies. Het is een echte win-win operatie, want nadien kunnen ze meteen voluit aan de slag. We hopen dat we met onze merken BMW en MINI bovendien meer jongeren kunnen overtuigen om voor het beroep van autotechnieker te kiezen”, zegt Pierre De Cannière, verantwoordelijke van het BMW Center for Development.

Op termijn breiden wil de opleiding deze optie uitbreiden naar andere merken, om zo de samenwerking tussen de automobielsector en het onderwijs nog te versterken.  

Infodag

Mensen die belangstelling hebben voor Autotechnologie of andere bacheloropleidingen, kunnen op zaterdag 24 juni van 10 tot 14 uur terecht op Thomas More voor informatie en inschrijvingen.

Wouter Lutin
Opleidingsmanager Voertuigtechnieken
T +32 15 31 69 44