Studenten bouw geven speelterrein Driebos in Weelde een complete make-over

22 juni 2017

Het speelterrein Driebos in Weelde voldeed niet meer aan de wensen van de buurtbewoners. Daarom besliste de gemeente Ravels om het opnieuw te laten aanleggen. Ze vertrouwde het ontwerp en de uitvoering toe aan studenten van de opleiding Bouw van Thomas More-hogeschool in Geel. Het speelterrein is nu een heerlijke plek geworden waar kinderen graag zullen ravotten en buren rustig kunnen bijpraten. Welkom op de officiële opening op 22 juni.

Het speelterrein Driebos is een rechthoekig grasveld van zo'n 25 bij 9 meter, ingesloten door de omliggende huizen. Vooral kinderen van 3 tot 9 jaar komen er spelen. Het gemeentebestuur van Ravels vroeg aan zeven tweedejaarsstudenten van de opleiding Bouw om het opnieuw aan te leggen. Theoretische kennis omzetten in projecten in real life: Thomas More Hogeschool heeft een mooie reputatie opgebouwd.

Fruit en bloemen

Het gemeentebestuur had een speeltuin in gedachten, waar kinderen volop kunnen spelen en ravotten. Voor de ouders en grootouders mocht er een originele ontmoetingsruimte komen, eventueel overdekt. Er moest een plaats worden voorzien voor de fruitbomen die aangeplant zullen worden door de gemeente, de bewoners zullen daarvan de vruchten mogen plukken. Daarnaast zouden er ook een bloemenweide en hoge grassen komen. Het voetbalveldje met de voetbaldoelen mocht ongewijzigd blijven.

Van bijenhotel tot keuvelhoek

De studenten sprongen creatief om met al deze wensen. Ze wisten die niet alleen in hun ontwerp in te weven, maar bedachten ook leuke extra's. Van 23 maart tot 19 mei voerden ze de werken zelf uit. Ze bouwden een toegangspoort aan één zijde van het terrein, met een bordje met daarop '3 bos'. Het bijenhotel met zitgelegenheid heeft een poortfunctie aan de andere kant van het terrein. In de voetbalzone kunnen de toeschouwers voortaan supporteren vanop een grote bank.

Het combinatiespeeltuig voor de kleintjes staat nu in een grote zandbak en voldoet aan alle Europese veiligheidsnormen. In de keuvelhoek met een pergola, waarop planten zullen kunnen groeien, kunnen ouders en grootouders de kinderen in de gaten houden en elkaar ontmoeten in een ontspannen sfeer. Alle constructies bestaan uit natuurlijke materialen en zijn onderhoudsvriendelijk en vandaalbestendig. Door de niveauverschillen kunnen kinderen ook spelen op de zitbanken, dat geeft een vrolijke touch.

De Facebookpagina van het project toont hoe de werken vorderden en hoe enthousiast de studenten ze aanpakten: Speelplein Driebos #Morebouw. 

U bent van harte welkom op de officiële opening van het speelterrein op donderdag 22 juni 2017 om 19 uur. 

An Poelmans
T +32 476 34 19 72

Recente persberichten