Thomas More en BMW zetten samen auto-opleidingen in hogere versnelling

14 februari 2019

Thomas More en BMW Group Belux ondertekenen een “Partners in education”-samenwerkingsovereenkomst. De hogeschool en het autobedrijf kennen mekaar al langer dan vandaag, maar worden nu bevoorrechte partners en gaan nog meer structureel samenwerken. Deze samenwerking biedt schitterende opportuniteiten voor de studenten van de opleidingen Autotechnologie en Automotive Management van Thomas More. Ook het nieuwe graduaat Voertuigtechnieken dat in september 2019 start, zal er zijn voordeel mee doen. BMW Group Belux wil op deze manier nog meer jongeren warm maken voor het knelpuntberoep van autotechnieker, een functie die de voorbije jaren helemaal veranderd is.

Een vaste relatie

Studenten van Thomas More krijgen al tijdens hun opleiding intensief voeling met het werkveld in al zijn aspecten. De hogeschool bouwt daarvoor actief aan “Partners in Education”, een netwerk van expertise en cocreatie. In dat netwerk verbindt Thomas More zich met bedrijven voor een vaste relatie; structureel, duurzaam en vruchtbaar. “Wij zoeken bedrijven die willen participeren in ons kernproces. Die recht naar ons hart gaan. Beide partners, zowel de hogeschool als het bedrijf moeten er beter van worden.” zegt Wouter Lutin, opleidingsmanager. “De partnerbedrijven zitten mee in de cockpit om de opleidingen toekomstgericht aan te sturen. En ze stellen hun expertise, knowhow en infrastructuur open voor docenten en studenten van Thomas More”.

BMW Master Technician

Studenten van de bacheloropleiding Autotechnologie zijn autofanaten die zowel graag onder een motorkap zitten, als diagnoses leren stellen via de pc. Zij verheugen zich al op het didactisch materiaal dat BMW in het kader van de nieuwe samenwerking ter beschikking stelt. Voor het vak Mototechnieken kunnen ze bij BMW Motorrad terecht voor een technische training. De studenten krijgen bovendien de kans om nog tijdens hun studies bij een BMW-concessiehouder in hun eigen buurt een interne opleiding te volgen en BMW Master Technician te worden.

BMW Junior Sales Advisor

Hun collega’s van de opleiding Automotive Management delen dezelfde passie voor de technologie, maar voelen zich toch meer in hun sas in de business en de verkoop van auto’s. En daar kent men bij BMW natuurlijk alles van. Het autobedrijf stelt cursusmateriaal ter beschikking en geeft de studenten een training Automotive Sales. “Omdat we best ambitieus zijn en nog verder willen investeren in ons partnership, konden studenten zich na de training inschrijven voor een doorgedreven opleiding tot BMW Junior Sales Advisor. Waarna ze op het Autosalon in Brussel vorige maand werden ingeschakeld in ons salesteam of 13 weken stage konden lopen in één van de BMW/MINI concessies.” zegt Pierre De Cannière, Manager Qualification & Retail HR van het BMW Group Training Centre.

BMW Werkplaatsen

En dan is er nog de nieuwe graduaatsopleiding Voertuigtechnieken, die vanaf september 2019 georganiseerd wordt op Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver. Deze tweejarige opleiding leidt jongeren op tot onderhouds- en diagnosetechnicus en service advisor en is sterk praktijkgericht. Maar liefst een derde van de opleiding bestaat uit werkplekleren met een zelfstandige stage in een garagebedrijf als afsluiter. Een aantal studenten zal stage lopen in de werkplaatsen van de BMW-dealers.

Autotechnieker, een knelpuntberoep met toekomst

Autotechnieker is een beroep met een boeiende toekomst. Toch is het volgens de VDAB een knelpuntberoep, met elk jaar zo’n 2.500 openstaande vacatures. BMW Group Belux wil het probleem bij de bron aanpakken en de opleiding voor jongeren aantrekkelijker maken. Zo heeft het premium autobedrijf in zijn trainingscentrum in Bornem een investering van €450.000 gedaan om aangepaste lesinfrastructuur te voorzien voor studenten. Het hele BMW Group Belux studentenprogramma rond ‘duaal leren’ startte in 2013 en werd in 2018 nog bekroond met een award van HR-opleidingsprovider ‘Learning & Development’. BMW Group Belux werkt hierin samen met verschillende opleidingsinstellingen en zal dit project ook in de toekomst verder uitbouwen.

Meer informatie

Beeldmateriaal

  • Toon Pieters, student Automotive Sales werd tijdens het Autosalon in Brussel ingeschakeld in het BMW-Salesteam
  • Drie studenten Autotechnologie in het opleidingscentrum van BMW in Bornem voor de opleiding BMW Master Technician

In beeld

Recente persberichten