Tim Surma en Paul A. Kirschner zetten hun schouders onder ExCEL, het nieuwe expertisecentrum voor effectief leren van Thomas More

11 september 2019

Onderwijsonderzoekers Tim Surma en Paul A. Kirschner werken voortaan voor de Thomas More-hogeschool. Tim Surma coördineert ExCEL, het nieuwe expertisecentrum voor effectief leren van Thomas More en zet samen met gastprofessor Paul Kirschner praktijkgericht onderwijsonderzoek op touw. ExCEL biedt ondersteuning aan de lerarenopleidingen van Thomas More en helpt scholen en leerkrachten in heel Vlaanderen excelleren in goed lesgeven. 

Twee gedreven onderwijsspecialisten

Tim Surma was jarenlang leerkracht in het secundair onderwijs, doceerde aan de Lerarenopleiding en werkt aan een doctoraat rond effectieve leerstrategieën bij de Open Universiteit. Voor hem is het heel duidelijk waar hij met ExCEL naartoe wil: “Met het expertisecentrum gaan we naar de kern van de zaak: goede leraren geven goed les. En wat is goed lesgeven? Wat gebeurt er in die 50 minuten dat een leerkracht met zijn klas aan de slag is? Geen rocket science, maar duidelijke – soms ogenschijnlijk evidente of vanzelfsprekende – interventies, die berusten op een stevig fundament van wetenschap en onderzoek. Vanuit die wetenschappelijke evidence en inzichten zullen we de lespraktijk ondersteunen.” Surma stelt trouwens vandaag samen met vijf coauteurs het boek ‘Wijze Lessen: 12 bouwstenen voor effectieve didactiek’ voor bij de Lerarenopleiding van Thomas More in Mechelen.

Paul A. Kirschner is emeritus-hoogleraar aan de Open Universiteit, fellow van o.a. de American Educational Research Association en de International Society of the Learning Sciences, én een veel gevraagd spreker en docent rond evidence-informed effectief leren. Hij begeleidt als gastprofessor de inhoudelijke aspecten van het onderwijsonderzoek van ExCEL.

Resoluut kiezen voor de leraar

“Met ExCEL kiest de Thomas More-hogeschool resoluut voor de leraar”, zegt algemeen directeur Machteld Verbruggen, “Het vak van leraar is een métier dat je in de vingers moet krijgen, dat kennis en kunde vraagt en inzicht in wat werkt en niét werkt. Praktijkonderzoek wordt nog meer de basis van onze opleiding. Dat komt niet alleen ons onderwijs en onze leraren in opleiding ten goede, maar ook onze dienstverlening aan het werkveld. Ons engagement eindigt immers niet na drie jaar opleiden. We blijven kiezen voor sterke en effectieve leraren, ook lang nadat ze zijn afgestudeerd.”

Over de Thomas More-hogeschool

Met 12 campussen en 5 lesplaatsen verspreid over 10 locaties (Antwerpen, Geel, Herentals, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout, Vorselaar en Westerlo) profileert Thomas More zich als dé hogeschool van de provincie Antwerpen. Nu er ook 17 graduaatsopleidingen bijkomen, stevent Thomas More af op meer dan 17.000 studenten. Thomas More heeft een Lerarenopleiding in Mechelen, Vorselaar en Turnhout. Deze Lerarenopleidingen organiseren de driejarige bachelors Leraar Secundair Onderwijs, Leraar Lager Onderwijs en Leraar Kleuteronderwijs. Daarnaast wordt ook de Educatieve graduaatsopleiding voor Secundair onderwijs georganiseerd in Geel, Antwerpen en Mechelen.

Meer informatie?

Tim Surma, de drijvende kracht achter ExCEL antwoordt graag op uw vragen | 0498 26 99 04

Wijze lessen: twaalf bouwstenen voor effectieve didactiek | boekvoorstelling

U bent vanavond ook welkom op de boekvoorstelling van “Wijze lessen: twaalf bouw-stenen voor effectieve didactiek”. Tim Surma en vijf andere experten in onderwijspraktijk en -onderzoek verbinden in het boek de meest recente wetenschappelijke inzichten over leren en instructie met de concrete praktijk van het lesgeven.

 • “Heel grote aanwinst”. Dirk Van Damme op Twitter

Praktisch

 • Dinsdag 10 september 2019, 19.30 uur
 • Thomas More, campus Kruidtuin, Lange Ridderstraat 44, 2800 Mechelen
 • Programma
  • 19.30 uur: opening en verwelkoming
  • 19.35 uur: inleiding op het boek door Tim Surma
  • 20.00 uur: een aantal Wijze Lessen door de auteurs
  • 20.30 uur: receptie

Hieronder vind je twee foto’s van Tim Surma, een foto van Paul A. Kirschner en een foto van Tim en Paul samen die gisteren werd genomen tijdens de boekvoorstelling.

In beeld