Ga naar de hoofdinhoud

Ziekenhuis Geel test als eerste Belgische ziekenhuis de Lifebloom One

28/03/2024
Annouck De Cat Panelmanager

Revalidatieziekenhuis Geel test als eerste Belgische ziekenhuis de disruptieve therapie Lifebloom One. In het revalidatiecentrum verbonden aan het AZ Geel onderzochten het bedrijf Lifebloom en LiCalab de gebruiksvriendelijkheid van de therapie Lifebloom One en in het bijzonder een innovatief sta- en loophulpmiddel als deel van deze therapie. 

Patiënten met neurologische aandoeningen zoals een beroerte, incomplete dwarslaesie of perifere polyneuropathie hebben vaak moeite met opstaan en lopen. Een aanzienlijk aantal patiënten kan niet stappen met een loophulpmiddel. Eén van de belangrijkste kenmerken van de therapie Lifebloom One is dat het patiënten in staat stelt om op te staan en veilig te lopen zonder hulp van een verzorger. Hierdoor kunnen patiënten hun onafhankelijkheid in het dagelijks leven herwinnen.

Revalidanten leerden het mobiliteitshulpmiddel van Lifebloom One te gebruiken tijdens één tot drie coachingsessies. Vervolgens verzamelden Lifebloom en LiCalab  feedback van zowel revalidanten als zorgverleners. De hulp en flexibiliteit van de zorgverleners stelden Lifebloom en LiCalab in staat om het maximum uit de testweek te halen die zeer waardevolle inzichten gaven.  In totaal namen 8 revalidanten en 12 zorgprofessionals deel aan het onderzoek. 

Patiënten vonden het loophulpmiddel van Lifebloom One een betrouwbaar hulpmiddel met goed geïntegreerde functies. Ze vonden het gemakkelijk te gebruiken, zonder onnodige complexiteit. Lifebloom One werd door professionals gezien als een waardevol, interessant, ondersteunend en innovatief hulpmiddel. Patiënten die Lifebloom One gebruikten, beschreven gevoelens van vrijheid, verbazing, vertrouwen in eigen kunnen, plezier, geluk, trots en veiligheid.

“Met Lifebloom One voel ik me vrij”

Ze ervoeren een toename in hun mogelijkheden en onafhankelijkheid en waren positief over het ontwerp en het comfort bij het gebruik van het hulpmiddel.

“Lifebloom One heeft ervoor gezorgd dat ik voor de eerste keer zelfstandig kon stappen zonder een zorgverlener”

Zorgprofessionals merkten dat revalidanten in staat waren om zelfstandig, veilig en op een meer kwalitatieve manier te stappen met Lifebloom One in vergelijking met conventionele apparatuur in combinatie met de ondersteuning van een therapeut. 

"Patiënten kunnen zelfstandig oefenen, ze kunnen het apparaat zelf bedienen en het neemt de angst om te vallen weg"
"Met Lifebloom One loopt de patiënt op een meer natuurlijke manier"
“Lifebloom One maakt het mogelijk om hands-off te werken”

Doordat patiënten met Lifebloom One zonder toezicht konden lopen, zagen therapeuten de mogelijkheid om hun eigen werklast te verminderen en de revalidatiemogelijkheden van patiënten te vergroten.

Kortom, Lifebloom One werd zowel door revalidanten als zorgverleners positief onthaald. We willen de zorgverleners van het revalidatiecentrum van Geel hartelijk bedanken voor de fijne en vruchtbare samenwerking! 

Dit onderzoek kadert in het Europese Horizon-project Vitalise. Het Vitalise programma biedt bedrijven zoals Lifebloom een unieke kans om internationale toegang te krijgen tot diensten van proeftuinen zoals LiCalab.
 

Verwante blogs