Ga naar de hoofdinhoud

Welk type opleiding past bij jou?

Om na je secundair diploma verder te studeren, kan je kiezen tussen een 7e specialisatiejaar in het secundair of een opleiding op een hogeschool of een universiteit. Indien je in het secundair een 7e jaar behaalt, ontvang je een getuigschrift. Op een hogeschool, zoals Thomas More, kan je een graduaat en een professionele bacheloropleiding volgen . Op een universiteit kan je een academische bachelor- en masteropleiding volgen. Je ontvangt een diploma hoger onderwijs indien je geslaagd bent voor jouw gekozen opleiding.

Het verschil tussen de verschillende types onderwijs zit hem in de hoeveelheid praktijk versus theorie, maar ook in de hoeveelheid leerstof en de mate van zelfstandig studeren. Op onderwijskiezer.be vind je een test die peilt naar je studiemotivatie en -methode. Zo blijkt dat studenten met een goede studiemotivatie en -methode meer slaagkans hebben.

Je vindt op de website van de Vlaamse Overheid een duidelijke tabel met de verschillende studiebewijzen in het secundair en de verschillende doorstroommogelijkheden.

Op onderwijskiezer.be kan je ook checken hoe leerlingen het uit jouw studierichting doen in een bachelor. Dit geeft zicht op gemiddelde slaagkansen.  Voor een graduaatsopleiding kan je het hier bekijken. 

Ontdek alle opleidingen binnen Thomas More

Alle opties op een rij

Waarom zou ik kiezen voor een extra jaar in het secundair?

Je wil je verder specialiseren in een bepaald domein en wil heel praktijkgericht aan de slag gaan.  Er zijn binnen de 7e jaren twee opties:

  • Je kan kiezen voor een voorbereidend jaar op het hoger onderwijs. Je hebt in het 6e jaar een arbeidsmarktgerichte opleiding gevolgd en wil verder studeren in het hoger onderwijs? Dan is het 7e leerjaar voorbereiding hoger onderwijs allicht iets voor jou. Je algemene kennis en taalvaardigheid worden uitgebreid en je ontwikkelt de vaardigheden die nodig zijn om te starten in een opleiding in het hoger onderwijs. Indien je specifiek voor een wiskundig-wetenschappelijke richting wil gaan in het hoger onderwijs, maar je volgde een richting met minder wiskunde en wetenschappen in het secundair? Dan kan je het 7e jaar bijzonder wetenschappelijke vorming volgen. 
  • Je kan ook kiezen voor een 7e leerjaar arbeidsmarktgericht volgen. Je leert dan extra kennis een vaardigheden om een bepaald beroep uit te oefenen. Achteraf toch nog geen zin om al te gaan werken? Dan kan je  instromen in een graduaatsopleiding aan de hogeschool.

Waarom zou ik kiezen voor een hogeschool?

Ook op de hogeschool heb je 2 types opleidingen, met elk hun specifieke kenmerken:

  • Zoek je vooral een opleiding waarin veel praktijk zit? Een graduaatsopleiding is praktijkgericht en bereidt je voor op de arbeidsmarkt. Minstens één derde van jouw lessenpakket bestaat uit praktijkervaring (of werkplekleren). Je leert door te doen! Die opleiding duurt twee jaar. Ontdek al onze graduaten hier.
  • Ben je eerder op zoek naar een mix tussen praktijk en theorie? Een professionele bachelor geeft je een stevige theoretische basis en die zet je om naar de praktijk. Naast de theorie heb je veel practica en stages. Daarin ga je dus leren én doen! Die opleiding duurt 3 jaar. Verpleegkunde is een uitzondering en duurt 4 jaar. Ontdek al onze bacheloropleidingen hier.

Waarom zou ik kiezen voor een universiteit?

Schrikt een stevige portie theorie en onderzoek je niet af? Dan kan de universiteit de beste keuze zijn. Daar kan je een academische bachelor volgen. Daarin leer je de theoretische kaders en hoe je wetenschappelijk onderzoek kan uitvoeren. Na die opleiding volg je een masteropleiding waarin je je verder specialiseert. Samen duren die twee opleidingen 4 tot 5 jaar of zelfs meer afhankelijk van de opleiding.