Skip to main content

Energie in glastuinbouw

Project

Energlik: Naar een rendabele klimaatneutrale glastuinbouw

De glastuinbouwsector in de grensregio Vlaanderen-Nederland behoort tot de absolute wereldtop. De huidige energiecrisis zorgt er echter voor dat er in de glastuinbouw een grote nood is ontstaan om het energieverbruik te verminderen. Daarenboven heeft de Europese Unie de ambitieuze doelstelling om klimaatneutraal te zijn tegen 2050. 

Date

From until

Supported by

View the project website

Om deze klimaatdoelstelling te kunnen behalen is nog onderzoek nodig opdat nieuwe innovaties kunnen geïmplementeerd worden in de praktijk. In het Interreg Vlaanderen-Nederland project Energlik slaan de partners de handen in elkaar om de sector te ondersteunen in het besparen van energie met behulp van innovatieve technologieën.

Een eerste innovatie, welke getrokken wordt door Thomas More, is de afvangst van CO2 uit de rookgassen van de verwarmingsinstallaties. Door dergelijke CO2-captatie en bijhorende opslag, kan de CO2-invulling worden losgekoppeld van de warmteproductie. Dit maakt het mogelijk slimmer CO2 te doseren tijdens uren met sterke fotosynthese.

De tweede innovatie is het ontwikkelen en inzetten van energy-balancing schermen. Hierbij wordt er ook buiten de sector gezocht naar folies met een hoge lichttransmissie en hoge isolerende eigenschappen. Het materiaal met het meeste potentieel wordt dan verder ontwikkeld tot een praktijkklaar scherm dat gedemonstreerd wordt in praktijkproeven.

Als derde innovatie, onderzoekt het consortium verder het energiebesparende potentieel van actieve ontvochtiging in glasgroenteelt. Naast het toepassen van commercieel beschikbare ontvochtigingssystemen op praktijkcentra, zal ook een ontvochtigingssysteem op basis van een geconcentreerde zoutoplossing verder ontwikkeld worden.

Ten slotte, wordt de grens van het relatief vochtgehalte in de kas getracht op te trekken met behulp van sensortechnieken voor schimmelsporen. Een te hoog vochtgehalte in de kas gaat snel gepaard met optreden van ziektes zoals botrytis. Met behulp van de ontwikkelde sensor, kan bepaald worden wanneer de sporendruk laag is, ontvochtiging minder vereist is, dus ook energie bespaard kan worden.

Deze vier innovaties worden telkens in de praktijk getest en gedemonstreerd om zo telers te helpen en ondersteunen in het maken van stappen richting energiebesparing.

Onderzoeker

Fjo De Ridder

Interesse in de glastuinbouw, energie en klimaatregeling met expertise in data-analyse en CO2-voorziening 

Onderzoeker

Jan Creylman

Expertise in CO2 captatie en opslag, data-analyse en modelleren 

Onderzoeker

Carla Siongers

Adviseur en onderzoeker glastuinbouw

Onderzoeker

Jeroen van Roy

Expertise in technieken voor indoor farming, data-analyse en slimme belichting glastuinbouw 

Onderzoeksmanager

Griet Janssen

Trots op dit team: knappe onderzoekers, deskundige medewerkers, fijne mensen.