Ga naar de hoofdinhoud

World Social Work Day: Spreken voor de stilte

Datum

Van tot

Prijs

€ 15,00

Locatie

Op locatie

campus Geel

Contact

Mia Hillen

Klik hier om in te schrijven
Thema

Congres / Studiedag

Spreken voor de stilte

Een pleidooi voor erkenning en luisteren naar vergeten stemmen

We nodigen je van harte uit om op dinsdag 19 maart 2024 samen met ons het sociaal werk in de Kempen te vieren op onze campus in Geel, i.s.m. het Vlaams Platform Sterk Sociaal Werk.

Geert Schuermans is inspirerend spreker en auteur van ‘De Achterblijvers’. Hij situeert de actuele tendens van voorwaardelijkheid van rechten en de impact hiervan op de lagere sociale middenklasse. Dit doet hij aan de hand van de aangrijpende portretten van Cindy, Kurt, Sofie, Eliza, Koen en Amin, die zich volledig inzetten maar toch tekortschieten. Een verhaal dat ons, sociaal werkers, beleidsmakers en politici niet onberoerd laat.

Er staan heel wat veranderingen op til in onze opleiding, ook op het vlak van stages. Deze vernieuwingen delen we met trots met jullie. 

Programma

14u00 – 15u00: Inleiding en vernieuwingen binnen de opleiding
15u00 – 16u30: Lezing door Geert Schuermans
16u30 - …   : Netwerkmoment met een drankje

Praktische info

Locatie: campus Geel - Kleinhoefstraat 4
Deelnameprijs: 15 euro
Inschrijven: kan via deze link

Over Geert Schuermans & 'de achterblijvers'

Geert Schuermans (1977) is socioloog en werkt al meer dan 10 jaar voor organisaties die strijden tegen armoede. In zijn meest recente boek, ‘De achterblijvers’ (Uitgeverij Epo, 2021), schetst hij aan de hand van de verhalen van vijf gezinnen hoe de vloer stilaan onder de voeten van de lagere middenklasse wegzakt.

"Ze heten Sofie, Koen, Cindy, Eliza, Amin en Kurt. Ze wonen in Denderleeuw, Merksplas, Maasmechelen, Houthulst en Deurne. Ze zijn medisch assistent, zelfstandige, drukker, poetsvrouw, kleuterleidster en rekkenvuller. Ze hebben één ding gemeen: ze horen tot wat men gemeenzaam ‘de lagere middenklasse’ noemt, die uitdijende groep waar ondertussen twee miljoen landgenoten deel van uitmaken. Twéé miljoen? In België? Jazeker. Die cijfers zijn al langer bekend en corona verscherpt ze nog. In De achterblijvers gaat Geert Schuermans op zoek naar de realiteit achter die statistieken. Een jaar lang volgt hij vijf gezinnen. Verhalen over sterke mensen die elke dag vechten om niet kopje-onder te gaan, dromen van een mobilhome en het koude zweet voelen uitbreken als hun zoon een schooluitstap aankondigt. Maar ook over een schrijver die uit zijn bubbel van hogeropgeleide tweeverdieners stapt, naar een wereld waar mensen zich al eens racistisch uitlaten, spuwen op ecotaksen en de vakbond maar niks vinden."

14:00 : 18:00
14:00 : 18:00
World Social Work Day 2024