Ga naar de hoofdinhoud

Iedereen mee!

Het Expertisecentrum Budget en Financieel Welzijn bouwt als multidisciplinair centrum mee aan een samenleving waaraan iedereen kan deelnemen. Daarvoor voeren we praktijkgericht onderzoek, vertalen we theoretische inzichten in methodieken en tools voor het werkveld, zetten we in op brede kennisdeling naar de samenleving en ondersteunen we beleidsvoerders met wetenschappelijke adviezen. 

Dat doen we in drie expertisedomeinen. De voorbije jaren bouwden we een unieke expertise op met de Referentiebudgetten voor maatschappelijke participatie. Hiermee berekenen we hoeveel inkomen een gezin nodig heeft om een menswaardig leven te kunnen leiden. In het domein Armoede richten we onze blik op de beleidsinitiatieven die nodig zijn om de maatschappelijke participatie van kwetsbare doelgroepen te bevorderen. In het domein Geld en Gedrag focussen we op financieel gedrag en zoeken we uit hoe we dat kunnen versterken. Daarbij richten we ons op de consument en professionals in budget- en schuldhulpverlening.

Referentiebudgetten als kompas voor sociaal beleid. Resultaten van de nieuwste update.

Studiedag | 23 september 2025

Dinsdag 23 september organiseren we de studievoormiddag ‘Referentiebudgetten als kompas voor sociaal beleid. Resultaten van de nieuwste update’. Tijdens deze boeiende en inspirerende ochtend stellen we de recent geactualiseerde referentiebudgetten voor. We focussen daarbij niet enkel op de nieuwste cijfers en inzichten, maar tonen ook hoe deze budgetten vandaag écht het verschil maken, zowel in beleid als in praktijk. 

Bekijk het programma en schrijf je in
glitch

In de kijker

Groeipakket | Effectiviteit en besteding van het Groeipakket in Vlaanderen

Het Groeipakket is een cruciaal instrument binnen het Vlaamse gezinsbeleid. Het helpt gezinnen om de kosten te dragen die kinderen met zich meebrengen en het speelt een rol in de strijd tegen gezinsarmoede.  Maar, helpt het Groeipakket om armoede te verminderen? Volstaat het bedrag om de minimale kosten van kinderen te dekken? En waaraan geven gezinnen hun Groeipakket uit? Deze vragen beantwoorden we in een project met het Agentschap Opgroeien, gefinancierd door het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.  

Deze studie brengt de effectiviteit van het Groeipakket in kaart en formuleert aanbevelingen voor een optimaler beleid. Binnenkort lanceren we een grootschalige bevraging. Krijg jij een uitnodiging of ken je iemand die geselecteerd werd? Doe dan zeker mee!

REMI | 189 besturen verlengen hun REMI-licentie

Met veel trots melden we dat 189 besturen hun REMI-licentie hebben verlengd. We danken jullie van harte voor het hernieuwde vertrouwen in onze diagnosetool.

REMI ondersteunt OCMW's bij het maken van een accurate behoeftediagnose via een gestructureerde vergelijking van de netto inkomsten en de noodzakelijke uitgaven van cliënten. Het helpt OCMW-medewerkers bij het uittekenen van een passend hulpverleningstraject en het nemen van onderbouwde beleidsbeslissingen.

Dat zoveel besturen opnieuw voor REMI kiezen, sterkt ons in onze missie om deze tool verder te verfijnen en nog beter af te stemmen op jullie noden.

Factsheets | Snel wegwijs in de OCMW-dienstverlening 

Op 1 januari 2025 begonnen de lokale bestuursploegen aan een nieuwe bestuursperiode. In het begin van zo'n nieuwe bestuursperiode worden raadsleden geconfronteerd met allerlei uitdagingen. Ons expertisecentrum draagt graag haar steentje bij door deze raadsleden van concrete informatie te voorzien.

We ontwikkelden een reeks factsheets waarin we belangrijke begrippen bundelden om snel wegwijs te worden in de OCMW-dienstverlening aan financieel kwetsbare gezinnen. Aan de hand van tweeëntwintig thema’s geven we inzichten zodat de leden van het BCSD hun taak op een nog beter geïnformeerde manier kunnen uitvoeren.

Financieel welzijn: sleutel tot mentaal welzijn | Podcast

Wist je dat 2 op de 3 werknemers zich zorgen maakt over geld – ook wie een goed loon heeft? Financiële stress blijft vaak verborgen achter een glimlach, maar heeft wél een grote impact op de werkvloer: van verminderde focus en fouten tot afwezigheden en spanningen tussen collega’s.

Nele Peeters, onderzoeker bij Thomas More – Expertisecentrum Budget en Financieel Welzijn legt uit waarom het nog te vaak een taboe is, en hoe leidinggevenden een verschil kunnen maken.

dots-alt

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Inschrijven