Ga naar de hoofdinhoud

Iedereen mee!

Het Expertisecentrum Budget en Financieel Welzijn bouwt als multidisciplinair centrum mee aan een samenleving waaraan iedereen kan deelnemen. Daarvoor voeren we praktijkgericht onderzoek, vertalen we theoretische inzichten in methodieken en tools voor het werkveld, zetten we in op brede kennisdeling naar de samenleving en ondersteunen we beleidsvoerders met wetenschappelijke adviezen. 

Dat doen we in drie expertisedomeinen. De voorbije jaren bouwden we een unieke expertise op met de Referentiebudgetten voor maatschappelijke participatie. Hiermee berekenen we hoeveel inkomen een gezin nodig heeft om een menswaardig leven te kunnen leiden. In het domein Armoede richten we onze blik op de beleidsinitiatieven die nodig zijn om de maatschappelijke participatie van kwetsbare doelgroepen te bevorderen. In het domein Geld en Gedrag focussen we op financieel gedrag en zoeken we uit hoe we dat kunnen versterken. Daarbij richten we ons op de consument en professionals in budget- en schuldhulpverlening.

Een stap dichter bij menswaardig inkomen voor iedereen met REMI

Terugblik eerste REMI-licentieperiode 

Op 30 april liep de eerste licentieperiode af. We maakten de balans op en zijn verheugd om de cijfers die een veelvuldig gebruik van REMI aantonen, te delen. Deze infographic toont hoeveel besturen er deelnamen, en hoeveel dossiers en maandbudgetten er werden aangemaakt. 407 OCMWā€™s schreven zich opnieuw in voor de tweede licentieperiode.

Lees meer
glitch

In de kijker

Onderzoeker presenteert visie op menswaardige inkomens

REMI als hefboom voor structurele armoedebestrijding. Beleidsmakers: zet de volgende stap! 

Onderzoekers van de KU Leuven en de UC Louvain onderzochten de impact van 1 jaar REMI-subsidies. Ze brachten in kaart op welke manier aanvullende financiĆ«le steun wordt toegekend en hoe cliĆ«nten worden begeleid. Als onderzoekscentrum en ontwikkelaar van REMI waren wij erg benieuwd naar de ervaringen in het werkveld en naar de conclusies die er voor de verschillende overheidsniveaus uit dit pilootproject getrokken kunnen worden. 

Omdat wij niet betrokken waren bij deze onafhankelijk uitgevoerde evaluatiestudie geven we graag mee wat wij onthouden uit het webinar en welke beleidsuitdagingen wij zien.  

Financieel welzijn

FinWel: financieel welzijn versterken op de werkvloer

Steeds meer Belgen ervaren financiĆ«le zorgen of komen moeilijk rond. Die zorgen kunnen een impact hebben op hun arbeidsprestaties en gedrag. De werkvloer vormt dus een goede toegangspoort om het financieel welzijn van medewerkers te versterken. Met FinWel lanceren we een uitgetest aanbod. Zowel voor werkgevers die zelf hun steentje willen bijdragen als voor dienstverleners die een aanbod rond financieel welzijn willen uitbouwen voor hun klanten. Het aanbod is gestoeld op drie pijlers: sensibiliseren & detecteren, leren & versterken, en coachen & ondersteunen. 

FinWel kwam tot stand dankzij straffe werkgevers die mee experimenteerden. Op de projectpagina ontdek je alles over het onderzoek en de partners.

Gezin van drie kijkt hoopvol naar een tablet

MELISA wordt geĆ¼pdatet!

MELISA is een tool die schuldbemiddelaars en arbeidsrechters ondersteunt om een menswaardig leven in schuldafbouw te realiseren. De komende maanden werken we aan een grondige update. Daarom is de tool momenteel niet beschikbaar. Wil je graag meewerken aan deze update via onze klankbordgroep? Bezorg ons dan je contactgegevens via de link hieronder. 

Kan je menswaardig leven met een minimuminkomen in Belgiƫ?

In Knack verscheen deze week een artikel over ons onderzoek naar de doeltreffendheid van de minimuminkomens in Belgiƫ. De minimumuitkeringen volstaan vaak niet om menswaardig van te leven. Een voltijdse baan biedt in veel gevallen een aanzienlijke financiƫle vooruitgang maar de kosten van bijvoorbeeld kinderopvang en transport moeten ook worden overwogen. In het artikel pleiten de onderzoekers om te streven naar een beleid dat niet alleen werk stimuleert, maar ook zorgt voor een menswaardig bestaan voor alle gezinnen.

dots-alt

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Inschrijven