Ga naar de hoofdinhoud

Geld en Gedrag

Samen werken aan financieel welzijn en sterke budget- en schuldhulpverlening

In het thema Geld en Gedrag staat financieel welzijn voorop. Het betekent kunnen voldoen aan financiële verplichtingen, vertrouwen hebben in je financiële toekomst en kunnen kiezen voor dingen die je plezier brengen in het leven. In deze lijn zoeken we uit wat hieraan voorafgaat en hoe we financieel welzijn kunnen stimuleren. We ontwikkelen tools voor (kwetsbare) consumenten en hulpverleners die met hun budget- en schuldhulpverlening willen inzetten op schuldenvrij worden en blijven.

Iedereen financieel redzaam

In onze consumptiemaatschappij speelt geld een belangrijke rol. De digitale transformatie verandert ook de manier waarop we met geld omgaan. Die maakt het belangrijker dan ooit om vooruit te kijken en duurzame financiële beslissingen te nemen in lijn met je ambities en je noden. Daarom staat het begrip financiële redzaamheid centraal. Dat is kunnen rondkomen, met inkomsten en uitgaven die in balans zijn, nu maar ook in de toekomst. Daarvoor heb je niet alleen voldoende geld nodig, maar moet je ook weten hoe je die belangrijke financiële beslissingen best vorm geeft. Om dit te ondersteunen vertalen we wetenschappelijke inzichten in toepasbare tips en stappenplannen die je helpen om meer greep te krijgen op je geld.

Persoon doet boodschappen en betaalt via zelfscan

Sterke budget- en schuldhulpverlening

Kunnen rondkomen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld omdat er te weinig inkomsten zijn, omdat er niet voldoende inzicht is in waar geld naartoe gaat of welke rekeningen betaald moeten worden, of omdat het moeilijk rechtkrabbelen is na een tegenslag. Daarom is er in België een ruim aanbod aan budget- en schuldhulp beschikbaar.

Hulpverleners helpen cliënten weer greep te krijgen op hun budget. Met ons praktijkgericht onderzoek willen we hen daarbij ondersteunen. We vertalen wetenschappelijke inzichten in concrete aanbevelingen, we ontwikkelen tools en vatten kennis samen in toepasbare inzichten. Van financiële vaardigheden en financieel gedrag tot duurzame financiële beslissingen.

Twee personen werken samen aan een laptop
checkered

Lees meer over Geld en Gedrag

Klik door naar onze publicaties

Tools Geld en Gedrag

Projecten Geld en Gedrag