Ga naar de hoofdinhoud

Draaiboek: Omdat je geld telt!

Leren budgetteren in groep

 

Hulpverlening is vaak gericht op een-op-eenrelaties tussen hulpverlener en cliënt.  Aanvullend aan deze individuele begeleiding biedt groepswerking een aantal mogelijkheden die via individuele hulpverlening moeilijk te realiseren zijn.

Wat

Gids voor het opzetten en uitvoeren van een groepswerking

Prijs

Gratis downloaden

Dit draaiboek voor het opzetten en uitvoeren van een groepswerking rond budgetteringsvaardigheden is het resultaat van een krachtige samenwerking van onderzoek, onderwijs en werkveld.

Het draaiboek bevat twaalf uitgewerkte sessies om in groep budgetteringsvaardigheden aan te leren en te versterken. De groepswerking richt zich op diverse thema's: het ordenen van administratie, budgetteren van de inkomsten en uitgaven, aankopen van producten, verwerven van inzicht in juridische aangelegenheden, klaarmaken van gezonde en betaalbare maaltijden, besparen van energie en omgaan met reclame en verleidingen. Daarnaast zijn er twee sessies die meer gericht zijn op de persoon zelf: eentje rond assertiviteit en communicatie en eentje over de invloed van een beperkt inkomen op welzijn. ​Voor elke sessie is het nodige les- en werkmateriaal uitgewerkt en opgenomen.

Cliënten toeleiden naar groepswerking of budgetcursussen is niet evident. Daarom bundelt het draaiboek ook daarvoor handige tips. Je leest bijvoorbeeld meer over wie je uitnodigt, hoe je cliënten aanspreekt of hoe je een verwelkomingsgesprek organiseert. Daarnaast biedt het draaiboek tips rond het installeren van een positief groepsklimaat, praktische aandachtspunten en het voorzien van nazorg.

Download hier het draaiboek

download icoon
Draaiboek Omdat je geld telt
.pdf
Download