Ga naar de hoofdinhoud
Onderzoeksthema

Digitale en technologische innovatie

  • Hoe kan digitale technologie helpen om verhalen te vertellen en kracht bij te zetten?
  • Hoe kunnen we via artificiĆ«le intelligentie nieuwe gebruikerservaringen creĆ«ren?Ā 
  • Hoe kunnen technologieĆ«n zoals 3D-printen, VR en wearables de gezondheidszorg verrijken?
  • Hoe kunnen we met nieuwe techniekenĀ het binnenklimaat verbeteren en verduurzamen?
  • Hoe kunnen we bio-gebaseerde en gerecycleerde materialen gebruiken in onze productieprocessen?

Met digitale technologieƫn kunnen we grote innovaties versnellen en de samenleving ingrijpend veranderen. Digitale en technologische toepassingen veranderen onze manier van leven, zorgen en leren en bieden kansen om onze maatschappij veiliger, duurzamer en inclusiever te maken.

Binnen ons onderzoek focussen we ons op het vervoer van de toekomst, applicaties die ons leven kunnen vergemakkelijken, datagedreven ondernemen en andere nieuwe digitale technologieƫn die een duurzame impact kunnen creƫren.

Ā 

Onze expertisecentra binnen dit thema

experience hub

ExpertisecentrumĀ Duurzaam Ondernemen en Digitale Innovatie

In een snel veranderende wereld wordt digitale technologie en circulair ondernemen steeds belangrijker. Het expertisecentrum Duurzaam Ondernemen en Digitale Innovatie ondersteunt Vlaamse organisaties en bedrijven om nieuwe technologieƫn zoals AR en VR te integreren, effectief te communiceren en duurzaam te groeien.

Twee onderzoekers energie in gebouwen

Expertisecentrum Energie

Bij het expertisecentrum Energie hebben we een brede expertise over alles wat te maken heeft met thermische energie in gebouwen, glastuinbouw en klimaatkamers.Ā Onze onderzoekers richten zich daarbij opĀ technieken om het binnenklimaat te verbeteren en te verduurzamen.Ā 

Onderzoeker ontwerp en technologie

Expertisecentrum Ontwerp en Technologie

Hoe kunnen we duurzamer ontwerpen en produceren? Het expertisecentrum Ontwerp en Technologie ondersteunt ontwerpers en maakbedrijven doorĀ nieuwe technologieĆ«n en innovaties toegankelijk te maken. In hun laboā€™s creĆ«ren zeĀ reĆ«le oplossingenĀ enĀ prototypesĀ van hoge kwaliteit.

Expertisecentrum Zorg en Welzijn

Binnen het expertiscentrum Zorg en Welzijn onderzoeken we hoe technologie de zorg beter kan ondersteunen en verbeteren. Zo kan je bijvoorbeeld virtual reality inzetten om zorgpersoneel te laten ontspannen tijdens hun welverdiende pauze. Of wist je dat je met 3D-scannen en printen ervoor kan zorgen dat protheses perfect passen? Of wat dacht je van een digitale arts die steeds ter beschikking is op je gsm en je huisarts zo kan ontlasten?

Eten we binnenkort sla die de zon nooit heeft gezien? #vraagaandewetenschap

Enkele onderzoekslijnen binnen dit thema