Ga naar de hoofdinhoud
VDAB-opleidingstraject

Studeren als werkzoekende

Ben je werkzoekend en studeer je voor een knelpuntberoep, dan betaalt de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) jouw studie.

Enkel erkende opleidingen geven hier recht op. Zo’n erkend traject heet een onderwijskwalificerend opleidingstraject (OKOT). Het leidt tot een graduaats- of bachelordiploma. Als OKOT-student volg je les samen met de andere studenten die een dagopleiding volgen.

Het gaat om een voltijdse studie in dagonderwijs: het aantal uren les kan oplopen tot 40 uur per week. Het traject duurt 1 tot 3 jaar. Je moet grote hoeveelheden leerstof zelfstandig kunnen verwerken. Je wordt gestimuleerd om vanaf het 2de jaar je studie te combineren met deeltijds werk (maar de haalbaarheid van de combinatie studie-werk-privé wordt bewaakt).

Wie zich wil inschrijven voor een OKOT-VDAB traject heeft eerst een loopbaangesprek met een VDAB-bemiddelaar. Als de bemiddelaar positief oordeelt (en je voldoen aan de andere voorwaarden), kan je de opleiding starten.  

Ook voor een niet erkende opleiding, studie of stage kan je een aanvraag voor vrijstelling van beschikbaarheid indienen. 

Ontdek onze erkende trajecten
Diploma leerkracht of verpleegkundige

Opleiding op het werk

Je kan het diploma van leerkracht of verpleegkundige halen terwijl je de job al uitoefent. De overheid stimuleert en financiert.

Bekijk onze opleidingen voor omscholingen tot leerkracht of verpleegkundige!