In opdracht van Streekplatform Kempen
Van tot
Goede zorg dichtbij de mensen brengen door contexten en structuren te creëren waarin gemeenschapsgerichte initiatieven ertoe leiden dat mensen zich ondersteund voelen en hierdoor hun zelfredzaamheid vergroten. Dit is in een zin samengevat wat werd beoogd met het project ‘Buurtgerichte zorg’ van het Streekplatform Kempen.
Meer dan een jaar gingen buurtbewoners, vrijwilligers en professionelen in Balen en Ravels aan de slag om hun leefomgeving te verbeteren. Ze trokken ook welzijns- en zorgverstrekkers uit andere Kempense gemeenten mee in bad om samen, al doende, te leren hoe ‘vermaatschappelijking van de zorg’ concreet kan vormkrijgen.
In de twee buurten werd ingezet op:
Participatie is een sleutelbegrip in het project. Om de leefomstandigheden in een specifieke wijk te verbeteren, zijn acties op verschillende beleidsdomeinen noodzakelijk. De regierol lag gedurende de ganse looptijd bij het lokale bestuur, en blijft er ook na afloop liggen.
Een eerste belangrijke partner betreft de buurtbewoners zelf. Net zoals dat geldt voor een armoedebestrijdingsbeleid, zijn maatregelen om sociale cohesie te versterken en zelfredzaamheid te vergroten namelijk pas effectief in zoverre ze genomen worden samen met de betrokken buurtbewoners. Vanuit hun ervaringen en behoeftes zijn zij het best geplaatst om aan te geven wat voor hen een onmiddellijk voelbaar verschil zou geven en welke maatregelen aanvaardbaar en haalbaar zijn.
Andere relevante partners zijn de zorg- en welzijnsactoren die actief zijn in de buurt. Zij kennen de buurt en de bewoners en werden in het project uitgedaagd om hun dienst- en hulpverlening zodanig op te zetten dat ze tegemoetkomt aan de noden in de buurt.
De leefbaarheid van de buurt, de zorgnoden van de bewoners, de aard en de omvang van het bestaande zorgaanbod in de buurt werden via verschillende kanalen in kaart gebracht:
Het actietraject moest ervoor zorgen dat de buurt en haar bewoners zo optimaal als mogelijk worden ondersteund. Daarom werden alle stakeholders betrokken doorheen het ganse proces. Buurtbewoners, vrijwilligers, welzijns-, hulp- en zorgverleners zaten op regelmatige tijdstippen samen om quick wins en langetermijndoelen te bepalen, acties te ontwerpen, en deze ook uit te voeren en te evalueren.
Waarom zetten we zo breed in? Omdat het project structuren en contexten wilde creëren waarin buurtbewoners zich ondersteund voelen, die op hun beurt een positief effect zullen hebben op de zelfredzaamheid. Om dat te realiseren, is het belangrijk dat alle actoren die actief zijn in de buurt elkaar kennen en actief samenwerken.
Buurtgericht werken is een uitdaging voor alle lokale besturen. Burgers voelen een grote nood om betrokken te worden, om over de juiste informatie te beschikken. Gemeenten moeten hierop sterk inzetten.
Dr. in de sociale wetenschappen. Trekker van de lijn Geld & Gedrag. Geboeid door financiële redzaamheid en budget- en schuldhulpverlening.
Dr. in de sociale wetenschappen, onderzoeksmanager Expertisecentrum Budget en Financieel Welzijn