Ga naar de hoofdinhoud

Energie in glastuinbouw

Project

CO2 captatie voor duurzame teelten

Datum

Van tot

Supported by

Gewassen hebben CO2 nodig om te kunnen groeien. In de glastuinbouw is CO2-bemesting via rookgassen van de verwarmingsinstallatie al jaren de gangbare praktijk.

Het probleem is dat je niet altijd tegelijk warmte én CO2 nodig hebt.  Op warme zomerdagen is er bijvoorbeeld geen nood aan extra warmte, maar wel aan CO2. Tijdens koude winternachten moet je een serre dan wel weer verwarmen, maar kunnen planten toch geen CO2 omzetten omdat ze daar licht voor nodig hebben.

Dat kunnen we oplossen door opgezuiverde CO2 ¬†uit de rookgassen van de verwarmingsinstallatie op te slaan. Dat leidt tot een gerichtere en effici√ęntere inzet van de verwarmingsinstallatie. Daarom bouwen onze onderzoekers met steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen van de Vlaamse Overheid (VLAIO) een eerste opzuiveringsinstallatie bij een aardgasketel on site.¬†

Doel

Met dit project willen we de verwarmingsinstallatie effici√ęnter inzetten door warmtevraag en de CO2-vraag los te koppelen van elkaar. Dat doen we door het afvangen en tijdelijk opslaan van de CO2 uit de rookgassen.

Een tweede doel is kwalitatieve CO2 bekomen die we kunnen gebruiken als plantenvoeding in de serre.  We gebruiken de testopstelling op Thomas More als demonstratie voor de glastuinbouwsector. 

Resultaten

De eerste stap in het project is de investering in een opzuiveringsinstallatie bij de aardgasketel op Thomas More in Geel. De werking van die ¬†installatie zal uitvoerig getest worden met als doel ze operationeel te maken voor toepassing in de glastuinbouwsector (dit wordt uitgevoerd binnen het Interregproject Energlik). De installatie op de campus zal dienen als demo-opstelling voor ge√Įnteresseerden.¬†

Onderzoekers

Onderzoeker

Jan Creylman

Expertise in CO2 captatie en opslag, data-analyse en modelleren 

Onderzoeker

Fjo De Ridder

Interesse in de glastuinbouw, energie en klimaatregeling met expertise in data-analyse en CO2-voorziening 

Gerelateerde onderzoekslijnen